Ракообразуващите Е-та в над 6 000 храни

14

|

31604

|12.04.2010
Ракообразуващите Е-та в над 6 000 храни

„Има Е-та, които са ракообразуващи, човек трябва да ги познава – това са: Е407, Е553,Е905, Е950,Е954,Е955, Е210, Е211, Е217, Е250, а други, които са много опасни - Е951,Е952 – това са подсладители, които се съдържат в над 6 000 храни.", каза пред Frognews.bg диетологът Огнян Симеонов.Един от най-сериозните проблеми пред българския клиен от години са технологичните и хранителните добавки.Въпреки нарастващия интерес какво всъщност съдържа храната ни, все още са много малко хората, които успяват да разчетат правилно и да разпознаят прословутите Е-та, изписани с малки цифри на опаковките на храните. Не по-малко сериозен е и проблемът с добавките, които се продават в аптеките без рецепта и „обещават” лечение на всякакви болести.

За да разшифроваме етикета на дадена стока, ни трябва цял списък с Е-та и дълго и внимателно четене на ситния шрифт в магазините, което се прави от много малко купувачи у нас. Така наречените Е-та са технологични добавки, които се влагат в хранителните стоки, познати са още като адитиви. Но трябва да се прави разлика между адитивите и хранителни добавки. Най-общо казано хранителната добавка се приема под формата на таблетки, капсули ,сиропи или гранули с цел да се подобри някаква функция на организма или да се набавят липсващи вещества. Това, с което всеки трябва да е наясно е технологичната хранителна добавка – вещества с изкуствен или естествен произход, които обикновено не се използват самостоятелно, независимо от това дали имат хранителни свойства. Те се добавят по технологични съображения към продуктите при производството, обработката, опаковането, транспорта или съхранението им и остават като съставка, дори и в променена форма.

Главният експерт по храните във Федерацията на потребителите и съпредседател на Българска академия на потребителите Ивета Минкова обясни пред Frognews.bg, че е необходим по-строг контрол върху храните, който може да създава ред и да допуска само безопасните добавки на пазара. Тя добави, че така наречените Е-та се контролират от Министерство на здравеопазването и от Министерство на земеделието, съответно с подразделения РИОКОЗ и Ветеринарно-санитарния контрол, в зависимост от произхода на храните – животински или растителен.
Ако се докаже, че дори една технологична добавка е вредна за здравето ни, трябва да се изтегли от пазара и да не се предлага на пазара, а разпространителите й трябва да бъдат санкционирани, заявява Минкова.

„Адитивите са регламентирани от Закона за храните. Така, че зад всяко Е трябва да стои необходимата документация. Това, което трябва да се контролира е количественото съотношение на тези добавки и дали то вреди за здравето ни.”, каза още съпредседателят на Федерацията на потребителите. Според Минкова случаят е аналогичен с този на генно-модифицираните храни – трябва да се натрупат, трябва да мине време, за да може да се докаже, че има някакво увреждане в организма, предизвикано от конкретна добавка.

Съдържанието на стоките трябва да бъде вярно отразено на етикета, за да може потребителят да се ориентира в него. Не може да се изписват по 10 или повече Е – та, трябва да се отразят само тези, които имат най-голям диференциал в самия продукт, категорични са от Федерацията за защита на потребителите.

Преди 2 години е трябвало да заработи Агенцията по безопасност на храните, но стартирането й още се бави, което създава трудности на потребителите да потърсят помощ, когато имат проблем с някоя от храните. Ивета Минкова сигнализира, че хората не знаят към кого точно трябва да се обърнат и към кой от контролиращите органи.

Тя увери, че съществува пълноценен диалог между Федерацията за защита на потребителите и правителството. Страните участват съвместно в създаването на Агенцията по безопасност на храните, в съвети по биологично земеделие, както и в различни мероприятия, свързани с ГМО. От Федерацията допълниха, че трябва да се направят промени в закона, които ще се наложат от времето, защото начина на продажба на някои лекарства и на някои добавки ще предизвикат това, за да опазим здравето си. „Хранителните добавки се продават навсякъде, аз лично съм против продажбата по интернет. Ние имаме много случаи – чули сме, чели сме и при нас са се обаждали хора, които са купували лекарства от аптеката, където всичко трябва да се проверява и да е наред, но се оказва, че не е така.”, коментира Минкова. Тя изрази възмущението си от продажбата на лекарства по интернет.

Не на това мнение е диетологът Огнян Симеонов, който обясни пред Frognews.bg, че хората прибягват към хранителните добавки, защото виждат, че те действат, а на тях вече им е писнало от лекари, които ги тъпчат само с медикаменти. „Аз съм за цялото това нещо, защото разделям лекарствата на два вида: билкови и химически. Химическите са над 99% и фармацевтичният бизнес оперира с тях, но когато хората ги взимат и виждат, че няма полза, прибягват към хранителните добавки. За пример ще дадем високото кръвно: хората започват да взимат лекарства за хипертония, а не знаят, че като отидат в аптеката и си купят една индийска хранителна добавка, която струва 5 лв., в рамките на месец кръвното им налягане пада и те повече не се нуждаят от тези лекарства, от които са били зависими.

Масово започват да ги купуват, защото най-силната реклама е от уста на уста. За това фармацевтичният бизнес упражнява контрола над тях, защото иска да се продават лекарствата. Има такива, които са създадени от фармацевтичния бизнес. Според него всеки сам си преценява и сам се доверява на избрания продукт. „Напълно подкрепям хранителните добавки, а съм против фармацевтичния бизнес, който бълва лекарства, защото те не лекуват симптомите, а ги удължават” пояснява Симеонов. На въпрос има ли чудодейни сред тях, диетологът е категоричен: „Да! Има чудодейни, които могат да лекуват и рака – това са много силни витални гъби, които лекарите започват да изписват, защото виждат ефекта при тях. Те не само намаляват туморите, а ги карат и да изчезват, като дори улавят и причината за тяхната поява.

Обикновено лекарите ги лекуват с лъчетерапия, но когато облъчват цялото тяло, няма как да не бъдат засегнати и здравите тъкани, поради което се развиват метастази. Химио- и лъчетерапията, вместо да ни лекуват, ни разболяват. Ако ракът може да се лекува за 10лв., лекарите ще останат без работа. Зад всичко стои икономическият интерес. Какво прави фармацевтичният бизнес – има институти, които бълват лекари, които трябва да се наричат фармацефтопродавачи.”, категоричен е диетологът.

Той обясни интереса към интернет продажбите с по-ниските цени, което води след себе си повече покупки от страна на потребителите.

Според Огнян Симеонов по-ниската цена за едно лекарство в интернет идва от това, че не минава през аптечната мрежа, която допълнително слага надценка поради обективни причини – наеми, данъци и пр.

„Много полезно е да знаем, че когато купуваме синтетични витамини от аптеката, нашето тяло усвоява само 20% от тях, защото останалите 80% се самоунищожават.”, твърди Огнян Симеонов. Като нагледен пример той даде реакцията на пресичане между лимоновия сок и прясното мляко. „Същото се получава и при тези витамини, защото са несъвместими”, категоричен е той. Само руски учени са се сетили да изследват всеки витамин поотделно и кои от тях си взаимодействат, за да се избегне процеса на пресичане, а човешкото тяло да получава необходимия дневен прием на витамини.

Ако една хранителна добавка е нещо, което ни възстановява, може да се приема дълготрайно и няма опасност за здравето ни. „Това е като да ти кажат, че не може да ядеш плодове постоянно”, категоричен е Симеонов. По думите му организмът натрупва своите запаси и ако направим една почивка, те се изразходват и може отново да възстановим приема на витамини.

Това, за което трябва да сме особено внимателни не са хранителните добавки, а технологичните. На тях трябва да е изписано съдържанието на Е-тата, които откриваме и в много лекарства. „Има Е-та, които са ракообразуващи, човек трябва да ги познава – това са: Е407, Е553,Е905, Е950,Е954,Е955, Е210, Е211, Е217, Е250, а други, които са много опасни - Е951,Е952 – това са подсладители, които се съдържат в над 6 000 храни.

„Всичко е скрито под Е-та, преди години аз много тръбях за тази добавка “Аспартам” - колко е отровна и те много лесно го прикриха с Е951. Не знаейки за нея, човек я приема всекидневно с дъвките, които дъвче. Как да разберем тогава какво ядем? Всичко е с Е-та. Има Е-та, които разбира се не са опасни като разните оцветители за храни, които са с натурални съставки.”

За коментар потърсихме една от най-големите фирми-производители на хранителни добавкил. Първоначално от ръководството откликнаха на поканата ни, но ден по-късно не получихме отговори на зададените въпроси, по неясни за нас причини.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Бърдоквата
Аспартам - подсладителят, който се добавя в Кока Кола лайт и другите напитки с прибавка "лайт" и които милиони балъци пият всеки ден, че и невръстни деца. Ха, наздраве с онкологичните коктейли!
Aspatramyt e izkluchitelno vreden. A i ne samo Lait, no kolata po princip se proizvejda s himichno/sinteticno proizveden carevichen sirop, kojto e izkluchitelno vreden
Гери
Като са канцерогенни, защо са разрешени в целия ЕС?
foga
Предлагам всвички храни и напитки, които съдържат горепосочените Е-та да се облагат с много висок акциз. Така, хем няма да са забранени, хем и ще намалее потреблението, че и държавата ще изкара някой лев. Щом може за цигарите, ще може и при Е-тата. А щом е доказано, че докарват рак, тези които ги употребяват в продуктите си трябва да бъдат съдени за геноцид. А в ЕС и навсякъде се разрешени по една тривиална причина-корупция. Тези които ги използват плащат яко на тия от които зависи да ги има ли, или да ги няма в храните.
Гери
Като са канцерогенни, защо са разрешени в целия ЕС?
виктор
Правилен въпрос, Гери. . .
Спайдърмен
Гери много си тъпа, компаниите които продават лекарствата , продават и добавките , с които след време им ставаш клиент!
Луд за връзване
Е, хайде сега, Е-тата та Е-тата. . . Тези, които сега се опитват да ги отрекат, преди 10 години се опитваха да ни убеждават, колко били полезни добавките в храните, сега същите тези умни глави ни казват, че Е-тата били вредни. . . То че химикалите в храната са вредни е ясно, но поне нека има ясно и категорично становище по въпроса, а не на всеки 5-10 години да се сменят схващанията кое е полезно и кое е вредно. Колкото до някои Е-та, Е211 е натриев бензоат, има го във всяка туршия от магазина, ядем го от Тошово време още. Е500 ако не греша е обикновената сода за хляб, сода бикарбонат, натриев хидрогенкарбонат. . . Е330 е лимонена киселина, Е300 е обикновеният витамин С, Е100 е куркумин, една от съставките на кърито, а толкова много се пише за вкусните манджи с къри, и рецепти по телевизията с къри рекламират. Е260 е обикновената оцетна киселина, без оцет салатата не е вкусна. . . Хайде стига толкова. Само се чудят по вестници и списания и телевизия как да ни промиват мозъците. . . Дали е Е номер
Луд за връзване
Прев 1985-1990 ни разправяха, че царевичният глюкозо-фруктозен сироп бил сред гордостите на биотехнологията и научно-техничесия прогрес :)) А иначе, ако трябва да сме точни, това изобщо не е вредно; като се има предвид хората колко мишки и плъхове са изяли с надениците, саламите и кебабпчетата и колко бира с пикня от плъхове са изпили, и то откакто има производство на колбаси и бира. . . Сега за някакви си Е номера сме взели да се притесняваме :) Та Е-тата в сравнение със смлените мишки в саламите и кренвиршите са си истински чиста и стерилна храна, безценна за здравето ни!!!!!!!! Yes!!!! :)
niki
seksss
Fen na Sashka
kakvo qdem. . . ujas. . . nqmam dumi, trqbva da 4etem etiketite, za da izbqgvame vsqkakvi dobavki. . .
Vseki 4ovek triabva da ima pra
Vseki chovek triabva da ima pravo na uzbor. Za proizvoditelite e izgodno da blyskat himikali v produkciata si i da pecheliat, no za potrebitelia ne e izgodno, a vredno. Zatova tozi, koito konsumira ima pravo na izbor. A kojto jelae da poema toksichni hrani - prav mu pyt i da mu e sladko! +++http://www. youtube. com/watch?v=steONCU2DN0
Вито
Разрешени са в целия ЕС онкологичните напитки
Aneliya
В статията пише за индийска хранителна добавка за високо кръвно налягане. Някой знае ли как се казва. Благодаря за съдействието.

РЕКЛАМА

ТОП ФРОГ

Най - доброто от Моцарт

ВРЕМЕТО

времето в София София

+6°

+17°

времето в София

лек полъх

времето в Бургас Бургас

+12°

+18°

времето в Бургас

лек полъх

времето в Варна Варна

+11°

+19°

времето в Варна

лек полъх

времето в Пловдив Пловдив

+10°

+19°

времето в Пловдив

лек полъх

времето в Ст. Загора Ст. Загора

+9°

+20°

времето в Ст. Загора

лек полъх

времето в Русе Русе

+9°

+19°

времето в Русе

лек полъх

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Илиян Василев Илиян Василев Автор е на множество статии и анализи по международни отношения, икономика, финанси, енергетика и енергийна сигурност. Войната КТБ Войната КТБ Истината за задкулисните интереси Мирослав Иванов Мирослав Иванов Казвам се Мирослав Иванов и се занимавам с финансова журналистика вече 10 години. Във всичките си текстове съм се стремял към две неща – качество и честност. Вярвам, че именно те карат читателите ти да те четат. Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Едвин Сугарев Едвин Сугарев Свободата днес и тук Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах