Реклама / Ads
4| 6395 |21.05.2010 АРТ ДЖУНГЛА

Лицензират над 120 български интернет радиостанции

.
Български изпълнители и представители на най-големите музикални компании алармираха, че техни песни масово се излъчват по интернет радиостанции без съгласието им. След направен от ПРОФОН мониторинг, бе установено, че в глобалната мрежа работят над 120 български радиостанции без да имат необходимия лиценз и уредени права.
 

Всичките тези излъчват нелегално звукозаписи от каталога на ПРОФОН и директно ощетяват както българските изпълнители и музикални продуценти, така и всички чуждестранни звукозаписни компании и изпълнители, които правят музика. След ясната индикация за нарушение на закона за авторското и сродните му права от ПРОФОН започнаха преговори с всички онлайн радиа. Голяма част от тях откликнаха на поканата за преговори и в момента са в процес на легализация. Относно 22 радиостанции, които категорично отказаха да спазят закона и продължават да излъчват музика в дигитална среда без уредени права, бяха сезирани компетентните структури, които имат правомощия да следят спазването на закона за авторското и сродните му права в глобалната мрежа.

„Бъдещето е в онлайн радиостанциите и затова всичко при тях трябва да бъде редовно. Като излъчват без лицензи, те ощетяват изпълнителите, авторите, творците. По този начин те реално ощетяват цялата българска култура”, коментира Калин Вельов, музикант и член на Управителния съвет на ПРОФОН.

„Отдавна българската музика не е само изкуство, а е ангажирана със социална роля, какъвто е случаят и с новата ми песен „How Long”. Хубаво е онлайн да звучи повече българска музика, но това в никакъв случай не би трябвало да е за сметка на някой изпълнител, музикант или кауза”, заяви певицата Тони, която наскоро записа нова песен.

„Технологията и музиката винаги са вървели ръка за ръка, затова е важно всичко в интернет да бъде законно и очакваме онлайн радиостанциите да ни подкрепят, като уредят правата си. Това е важно за мен не само като изпълнител, но и като продуцент, който инвестира голяма част от средствата си в нови таланти и млади изпълнители”, изрази гледната си точка на продуцент Мария Илиева, която стои зад дебютите на няколко български таланти.

„Интернет пространството все повече се превръща в поле за изява на творците и изпълнителите и за това обществото и държавата им дължат адекватна закрила. Държавата следи за спазването на закона чрез своите компетентни институции и когато те си вършат работата, критиките са неуместни.” каза изпълнителният директор на ПРОФОН.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5082 |03.05.2010 SOS за българския театър . 3| 5836 |26.04.2010 Български музиканти търсят помощ от Борисов . 0| 7676 |25.03.2010 Български кинопроект - избран в програма на Кан . 0| 6066 |19.03.2010 Българският театър слезе от сцената, пътува с метрото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads