Реклама / Ads
29| 8894 |23.05.2010 ИНТЕРВЮ

Иван Ласкин: Да обявят доносниците в театъра

.
Иван Ласкин
Съжалявам, че не сме под робство. Ботев, Левски и Караджата сигурно са извънземни, не може да са българи. Да има полицейска операция “Театралите”, казва известният актьор в един нецензуриран разговор
 

Столичен вестник, принадлежащ на медийна групировка скандално цензурира истинските отговори на актьора Иван Ласкин. В моделиран според разбиранията на медията вариант те бяха публикувани вчера като интервю. При задаването на въпросите чрез Интернет, журналистката от вестника декларира писмено пред събеседника си: “ Моля, ви да не бъдете много лаконичен. Интервюто е за цяла страница. Обещавам нищо да не променям.”
Въпреки предварителната уговорка думите на известния актьор, засягащи хора и действия на властта и проблемите на българския театър са редактирани и орязани грозно.

Макар и символично словото на актьора е екзекутирано само часове преди Деня на славянската писменост и българската култура. Фалшивата публикация предизвика бурната реакция на Иван Ласкин. Той продължава да вярва, че угодничеството към управляващите и силните на деня е несъвместимо със свободата на думите. Актьорът предостави на Frognews.bg правото да публикува въпросите и автентичните му отговори, като реакция на манипулацията и заради уважение към читателите, които не трябва да бъдат лъгани.

- Ще бъдете ли на церемонията по раздаването на "Аскеерите"?
Миналата година скандализирахте колегите си, но според мен бяхте прав. Промениха ли се нещата във фондацията?


- Тази година, поради съкращенията наградата трябва да се казва Икеер..(смях), E не може да не се обединят Аскеер и Икар! Вежди и Чапа ще отлеят антикризистна статуетка от хартия. За материал могат да ползват одобрени проекти и „програми” от министерството. Статуетката ще напомня Красимира Филипова с каска, меч и крила. Ще връчват само снимки на статуетката(заради кризата). Ако се излъчва по БНТ, статуетката трябва да подсказва за Уляна Пръмова (без каска), иначе ще има затъмнение. Всички в салона ще са със маски на Илка Зафирова и ще ръкопляскат с лош поглед. Антрактът ще е 300 години, а Център за театър ще има вечно. Вежди Рашидов ще е на балкон, а Сашо Дончев ще пусне газ. Сега някой от фондацията трябва да напише в “Монитор” извинение (смях)…Шегувам се. С Александра сме на снимки и няма да присъстваме. Успех на колегите.

- Един от важните въпроси, които вълнуват актьорите в момента е реформата в театъра. Какъв е правилният ред за промяна, според вас?


- Талантливите ще оцелеят. Талантливите измамници - също.

- Смятате ли, че е несправедливо разпределението на средствата между различните театри?


- В България всичко е несправедливо. Това е осъдена държава пълна с простаци. Съжалявам че не сме под робство. Мисля,че това заслужаваме. Четете ли независимата ни история? Пълна е с предатели, измамници, лакеи и морални уроди. Убийци на герой, мъчители и мнооого комунистически геном! Маскари от мазня! Гнус ме е от жълтите им очи! Ето това е НРБ! Мисля, че Ботев, Левски, Караджата са извънземни. Просто не може да са българи.

- След толкова роли в киното и театъра, в какво съзирате творческа провокация?


- Извинявам се за горната реакция, но просто ми е болно и усещам правотата си…. Така…. Документалното кино. С това се занимавам. Това е толкова чувствено и сърцато занимание. Работя си сам, ходя из гората, душа листата и влагата, мисля и си пиша с една писалка подарък от Александра. Правя огромни усилия за да снимам-независимо от центрове и фондации.Помагат ми хора, които нямат нищо общо с „изкуството”. Искам да улавям страданието и радостта и някак си да ги смесвам в кална топка и да замерям съвестта на хората с нея! И то с кеф! Може би „Мисия Горно Уйно” ще се казва филмът.

- Кой е най-смешният гаф, който сте допускали на сцена?

- Избих зъб на Сашо Дойнов и си признавам, че обещах да го платя и още не съм! Когато стане президент ще ми опрости зъба. По добре Президент без зъб, отколкото Президент -зъбльо.

- Кои са нещата, за които бихте тропали с крак и бихте настоявали да се случат?


- Ако трябва в Ейяфятлайокутл ще скоча, но няма да оставя кърлежи да сучат! Между другото, трябва да има полицейска операция-„Театралите”! Това директори, центрове, дирекции,фондации - всички в районното на „трамвая”! „Вечните” в министерството барабар с помагачите им - също. Свински черва! Какво си траят всички бе?! 20 години си дават субсидии, теории, писания, фалшименто и лизня ...и си фестивалят! Затварят си очите за явни кражби! Щото са си „интересни” и „елитарни”! Искам да обявят доносниците в театъра! Искам да им лъсне гъза! Пришки ми излязоха от това Сфумато (техника за рисуване на въздуха). Техният театрален въздух в българският си вариант е една обикновена ПРЪДНЯ, срещу която задушливост никой в това министерство не маха. И, и търпи смраднята 20 крадливи години! Ебати държавата! Аре писна ни вече!

- Какво най-силно ви разочарова в политиката?


- Пеко Таков, Мако Даков, Мехмед Дикме, Митьо Пищова, Пеньо от „Биг Простотия” и Адреналинката...шегувам се. Кво ми пука пък за тия.

- Как оценявате случващото се на политическата сцена днес?

- В сегашният политически спектакъл ролите се играят от некадърници, подържащи и Хамлет. И ако наистина Хамлет не се заеме лично с всеки проблем, ще получи едно „т” в края на малкото си име, което в програмата към спектакъла е изписано, като - Бойко...Честно ви казвам - харесвам го, ама трябваше да е и министър на културата.

- Кога Иван Ласкин губи търпение?

- Когато ми се подиграват и ме наричат „лош”. И когато се сетя , че Банкя беше страхотно място, където израснах с баба и дядо на една поляна преди Вердикал по пътя за Клисура.

- Какво може да ви сломи?

- Когато видя плачещо дете. Когато мириша на алкохол на Александра и когато се сетя, че пропуснах една целувка от дъщеря си. За дълго.

- Пред кого разголвате душата си?

- Пред съвестта си. Чети по долу.

- Споменът от детството, който не разравяте до днес?


- Участвах в обесването на едно куче. С още 15 деца. Това шарено куче ме гледа вече 30 години.То ми говори с гласа на майка ми, и всеки път ме убеждава, че не ми се сърди. Казваше се Мурджо и беше на железничар инвалид от кв. “Иван Вазов”. Просто някой реши да го беси и аз бях там.

- Ще се ожените, ли за Александра или бракът убива любовта?


- Александра е моят подарък от Господ. Няма да намесвам Господ с общината и някакъв поп.

- Продължете изречението : "За мен театърът е......"


- Не мога да ти отговоря. Замислих се за кучето и ми се доплака! Мисля, че Българският театър в момента се казва Мурджо и ние всички го бесим.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 16137 |15.03.2010 Проф. Д. Иванов: Дянков провокира девалвация на лева? . 39| 10515 |14.03.2010 Проф. Д. Иванов: С бръснаро-фризьорски мерки борят кризата . 8| 17334 |26.12.2009 Красимир Иванов: Аз съм римлянин с кърджалийски произход . 5| 9011 |21.12.2009 Емил Иванов: Кризата ни дава възможност да добавяме стойност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads