Реклама / Ads
11| 10106 |10.10.2007 НОВИНИ

Подпис на Стефан Данаилов прати в небитието Вятърната мелница на Несебър

.
Мистериозно изчезна една от емблемите на Несебър - Вятърната мелница. Паметникът на културата е „погълнат" от нов хотел, собственост на общинския съветник Здравко Маждраков. Затриването на мелницата е узаконено и от Министерството на културата.
 
Там, по време на заседание на Националния съвет за опазване на недвижимите паметници на културата, е гласувано решение въпросният обект да бъде отписан от Регистъра за паметниците на кулутрата. Въпросното заличаване от лицето на земята на една емблематична постройка, станало с единодушното съгласие на хора като проф. Стефан Данаилов, проф. Божидар Димитров, арх. Петър Диков, проф. Никола Хаджиев, проф. Диана Гергова, арх. Уляна Малеева и др. Въпросните светила приели само за сведение информацията, че мелницата е бастисана с формулировката „Мелницата е вградена в обема на хотелския комплекс, поради което е необратимо компрометирана културно-историческата стойност на паметника на културата и е загубена възможността за неговото експониране".

Така с лека ръка бе узаконено унищожаването на обект, обявен през 1964 г. за паметник на културата с местно значение, а през 1983 г. ЮНЕСКО го включва в списъка за световно природно и културно наследство, с аргумента, че е част от охранителната зона на резервата „Старинен Несебър".

Вярно, че мелницата е доста известна, но тя си беше една нелоша кръчма и бе паметник от местно значение. Спазени са всички процедури, било мнението на собственика на хотела Маждраков.

hotel-menabria.jpgВ министерството на културата обаче отлично знаят, че става дума за обект от списъка на ЮНЕСКО. Затова е доста странно как са представили нещата на министъра и пред комисията, за да бъдат гласувани механично. В Протокол №6, в който се описва случката, пише дословно: „В противоречие на всички поставени от НИПК изисквания и в нарушение на чл. 20 и 21 от ЗПКМ без съгласуване на проектната документация в имота на мелницата е изпълнено ново строителство на хотелски комплекс". Съвсем ясно е, че Маждраков е вдигнал сграда, разрушавайки един от символите на Несебър, без да се съобразява със закона и наредбите. Защо обаче културното министерство е приело информацията едва ли не постфактум - това е странно.

 

След конфузната ситуация много от картичките от Несебър вече не са валидни, защото на тях продължава да е Вятърната мелница. Но не и в Регистъра на паметниците на културата - оттам я изтриха един местен предприемач и известни българи, свързани с културата. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 9315 |25.09.2007 Явор Милушев стана заместник на Стефан Данаилов, нов зам. и във Външно . 4| 5700 |28.08.2007 Трескаво събират подписи за отстранаването на президента Първанов . 15| 5844 |27.08.2007 Трактори изкореняват палмите в Балчик, скандал между Данаилов и Биолчев . 0| 5366 |31.05.2007 Великобритания и Либия подписаха договор за размяна на затворници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads