Реклама / Ads
0| 15083 |06.06.2010 АРТ ДЖУНГЛА

В Пиринска Македония почетоха един от най‒големите ни лингвисти

.
проф. д-р Иван Кочев
Лингвисти от и извън България се събраха в града край Струма.
 

Юбилейна научна конференция с международно участие се проведе в ЮЗУ „Св. Неофит Рилски” в чест на 75-годишнината на един от най-известните съвременни наши лингвисти проф. д-р Иван Кочев. Организатори на мероприятието беше Катедрата по български език при Филологическия факултет. Тук проф. д-р Иван Кочев преподава повече от петнадесет години.

Преди първото заседание бяха отправени приветствени думи от министъра без портфейл Божидар Димитров, от ректорите на Югозападния и Габровския университет, от ИБЕ при БАН, от филолозите от филиала на Пловдивския университет в Смолян. От Велико Търново нарочно пристигнаха ученици на юбиляря. Специален подарък пък му направи Никола Григоров, автор и водещ на телевизионното предаване „Сите българи заедно”, който връчи в две огромни папки новата македонска енциклопедия с пожеланието да има достатъчно работа по нея. Професор Кочев е един от най‒ярките полемисти и защитници на историческата истина за езиковата и историческа принадлежност на диалектите в географската област Македония.

В конференцията взеха участие повече от тридесет учени от почти всички университетски центрове в страната, както и езиковеди от Корчанския университет в Албания. Организаторите от Филологическия факултет подготвят специално издание, в което ще бъдат публикувани всички научни доклади от конференцията.



Проф. Иван Кочев
е роден през 1935 г. в гр. Поморие. Той е наследник на известните възрожденски фамилии Хаджови и Миладинови. Кочев е бил научен ръководител на Секцията за българска диалектология и лингвистична география в ИБЕ при БАН, зам.-директор на Института; зам.-директор на Македонския научен институт, а от 1995 г. до днес е професор в ЮЗУ „Неофит Рилски”.

Ив. Кочев е автор
на над 250 научни труда, в които разработва фундаментални проблеми практически във всички области на езикознанието и които отстояват научната и националната истина за българския език в неговата цялост.
Под негово ръководство бе публикувана Встъпителната част на Обобщаващия том на българския диалектен атлас (1998) и Български диалектен атлас. Обобщаващ том. Части І‒ІІІ. Фонетика. Акцентология. Лексика (2001) ‒ първият и единствен атлас в историята на българската лингвистика, където българският език е представен върху цялото езиково землище. Кочев е главен редактор и автор на уводните части.

Трайния си интерес към различните области на езикознанието Кочев предава на огромен брой млади научни кадри, създавайки няколко школи след себе си: фонологична, словообразувателна, лингвогеографска. Затова и най‒честото обръщение към професора през тези дни в Благоевград беше топлото и пълно с признателност: „Учителю”!

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 9113 |05.06.2010 Рок динозаври поднасят "Цвете за Гошо" . 0| 14393 |04.06.2010 „Кристис” и „Сотбис” идват за уникална изложба в София . 1| 6512 |03.06.2010 Българи пеят "Върви, народе възродени" в Тел Авив . 9| 38659 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads