Реклама / Ads
124| 51446 |10.06.2010 АКТУАЛНО

Македонски българи: Върнете ни правата, които имахме поне в Османската Империя

.
Сан-Стефанска България
Парадоксално, но сърби и гърци ни върнаха още по-назад в нашето културно и църковно проспериране от турците, казват от организацията на българите в Македония РАДКО, които днес правят първия си митинг пред НС в София.
 

Резолюция от българския парламент за заклеймяване на македонизма и водене на нова национална политика искат Български организации от Република Македония, начело с нелегалната организация на българите в Македония РАДКО. Те настояват за среща с шефа на парламента Цецка Цачева днес. Преди срещата българите от Македония ще проведат митинг от 11 часа на площад "Александър Невски", заедно с гражданското движение "Социална солидарност", което вече четвърта година, всеки четвъртък е на площада. Мотото на митинга е: ДА КАЖЕМ ИСТИНАТА НА ВИСОК ГЛАС ПРЕД ЕВРОПА И СВЕТА! За защита на каузата "Спаска Митрова".

България трябва да има ясно становище за истината за "македонизма" и да създаде специална държавна политика пред  света и Европа.

От РАДКО напомнят, че македонизмът е идеология, създадена от болшевишката съветска линия на БКП от началото на 30-те години на 20-ти век. Българските комунисти от БКП начело с Г. Димитров създават македонизма, под въздействие на новата теория на КПСС и Сталин от началото на 30 те години "за нациите и етносите". Коминтерна поверява изготвянето на резолюция по македонския въпрос на поляка Валецки, които "няма и понятие по македонския проблем". Димитър Влахов (рядко срещан в световната история предател) му помага с изготвянето на резолюцията, която е утвърдена на 11 януари 1934г. на заседание на Политсекратариарта на Комунистическия Интернационал с протокол 207. РАДКО настоява държавата България в духа на "официална национална политика" да заклейми пред Европа и света "македонизма" като извънредно престъпно създание на БКП и КПСС, водещо до денационализация, унищожение на държавата, геноцид, опасност от териториално разделение, аспирации към чужди земи, дори военни конфликти - което е абсолютно забранено по международното право и 60 годишната практика в Европа след Втората световна война до сега.

Да се осъдят всички управления на Р България след 1989 г., които не са създали противодействаща на "македонизма", нова официална политика на Р България за отричане на "македонизма", в поддръжка на българщината и спиране денационализацията на Българската народност в Македония, искат от РАДКО.

Според един от организаторите на митинга, д-р Георги Генов - н.с.І ст. в БАН и задграничен представител на РАДКО "вече е време българската държава на висок глас да каже: "Стоп на македонизацията над българите". Ние нямаме за цел да убеждаваме инакомислещите в правотата на своето дело, но искаме да защитим нашите си права, завещани ни от бащи и майки - да се наричаме българи, добавя той за Frognews.bg. Желаем да има равноправие за македонския българин; отваряне (там, където е възможно) на културно-просветни учреждения и на църковни такива; желаем да ни се върнат правата, които имахме в границите на Османската Империя. Някои ще кажат :"Какъв парадокс - но това е истината - сърби и гърци ни върнаха още по-назад в нашето културно и църковно проспериране от турците...", продължава Генов.

Митингът е посветен и на предстоящото в понеделник съдебно дело (второ по ред, за обида на съда) срещу Спаска Митрова. Заплахата, която я грози, е присъда от 2 до 5 години затвор. От РАДКО апелират: "Стига тайна дипломация! Стига заблуди! Нека се обединим като нация срещу тази поредна гавра и да кажем :"Дотук! Не можем повече да понасяме вашите издевателства върху едно крехко момиче!", апелират от РАДКО.

Резолюция от митинга ще бъде внесена при председателя на НС Цецка Цачева, във Външно министерство и в Агенцията за българите в чужбина.

Frognews.bg напомня, че това е първият официален митинг на РАДКО на българска територия. От организацията твърдят, че са македонски правен субект (макар и нелегализиран, въпреки препоръката това да бъде извършено от съда в Страсбург).

"Молим, да ни помогнете в този труден момент, за да не ни проклинат децата ни в бъдеще! Да не ни прокълне Господ - за овчедушието ,с което от години гледаме!" апелира чрез Frognews.bg Георги Генов.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 8938 |08.06.2010 Издигнаха Митко Цонев за програмен шеф на БНТ зорлем и в 12 без 5 . 24| 9019 |08.06.2010 Анализатори: ГЕРБ започват да омръзват . 6| 5961 |07.06.2010 М. Попова: Ще има нов закон за честни магистрати . 29| 12354 |04.06.2010 Клип с пиян окръжен съдия разтърси Русе

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads