Реклама / Ads
1| 7050 |25.06.2010 АРТ ДЖУНГЛА

Българка развенчава печалната слава на "БГ-чадъра"

.
Може ли да обърнeм представите на света за България, а и нашите собствени представи за нас самите и да се усмихнем от това, че в дупките на софийските улици блестят най–прекрасните локви от всички европейски столици, а от другата страна на „Българския чадър“ може да светне малко вода, събрала част от небето?
 

Това са само част от въпросите, които си задава Марианжела Анастасова, автор на пърформанса  „От другата страна на българския чадър”, който ще се проведе на 28 юни в градинката пред Народната библиотека.

Идеята на талантливата българка е да развенчае по нестандартен начин печалната слава на „БГ чадъра“. „Знаете, сигурно, този срамно известен чадър от нашето минало, с който беше убит писателят Георги Марков на лондонска спирка на автобуса? Използваме го като символ на всичко съмнително, на лепкавата мрачна репутация, която преследва българите до днес. Искаме да направим произведение на изкуството, съдържащо контраста в софийската и българската действителност: Древните българи са използвали водата за пречистване на души. С тази инсталация нашите души се оглеждат във водата заедно с небето на София, за да променят представата за българина и за България“, обяснява Марианжела.

Чисто творчески целта на проекта е да накара участниците да видят позитивното, чрез окото на артиста. Да се усмихнат, минавайки през софийска градинка или да се застоят и да преживеят нещо различно, като участват в пърформанса, споделя авторът на проекта.

В него са поканено да участват художници, студенти, ученици и случайни минувачи. В първия ден на пърформанса студенти и ученици от художествените училища и млади автори ще заснемат отраженията на софийското небе във водата, която може да се побере във вътрешността на един чадър. Десетина от най-красивите снимки, които авторката Марианжела Анастасова ще избере, ще бълат отпечатани върху лъскаво сребърно фолио и залепи върху вътрешността на чадърите.

На 29-ти пък участниците ще дорисуват принтираните отражения с акрилни бои, създавайки оптическа илюзия за вода.

Пърформансът ще бъде сниман във всичките му етапи от Грегор Шатц – професионален фотограф, специално поканен за участие в проекта. Със снимките ще бъде издаден каталог, който отразява събитието.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6105 |24.06.2010 Една година без Майкъл . 3| 7453 |23.06.2010 Цял свят ни завидя за Big Four, Rammstein продължава купона . 106| 24288 |22.06.2010 МВР спря онлайн библиотека, излови 6-ма престъпници, качвали Шекспир . 9| 38655 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads