Реклама / Ads
8| 31658 |19.10.2007 НОВИНИ

Атентат срещу Николай Вълканов, бизнес ръката на Доган, крит цял месец

.
Опит за атентат е бил извършен срещу бизнесмена Николай Вълканов. Това станало преди месец, но случаят се пазел в тайна. Драматичната случка станала край София, по пътя за Драгалевци. По колата на Вълканов било стреляно с АК-47.
 
Николай Вълканов е смятан за дясна ръка на Ахмед Доган, който движи голяма част от бизнеса на ДПС. Бившият заместник на Илия Павлов в Мултигруп се откъсна от корпорацията-майка преди две години, след убийството на Павлов. Вълканов си тръгна с приватизирания от него „Минстрой холдинг". Именно той построи сградата за обучение на партийния актив на ДПС в Бояна, по-известна като "сараите на Доган", както и луксозния хотелски комплекс "Орфей" в Девин.

Вълканов пътувал със своя „Мерцедес" към новостроящия се ВИП комплекс над Драгалевци. На един от завоите пътя на лимузината бил препречен от товарен камион, който уж извършвал маневра. В този момент друга кола „подпряла" лимузината на Вълканов отзад. От предния прозорец се показало дулото на автомат „Калашников" и бил изстрелян дълъг откос. Куршумите се забили в гумите на баровската кола. Шофьорът на Вълканов и самият бизнесмен се смъкнали на пода, паникьосани от неочакваната стрелба. След секунди, когато се възцарила тишина, те видели, че колата със стрелеца и камиона изчезват с пълна газ. Вълканов веднага почнал да звъни на шефовете на МВР. Запознати със случката обаче твърдят, че първо набрал патрона Доган, който му казал какво да прави. След това самият ръководител на ДПС развъртял телефоните на министри и шефове на служби. Липсата на свидетели била използвана, за да се пази в тайна стрелковият инцидент. Доган не искал да се вдига шум около пътната клопка срещу неговия човек, защото медиите веднага щели да припомнят връзките му с Мултигруп, бизнесинтересите му с Вълканов, а по-любопитни репортери можели да разпитат за новия баровски комплекс на Витоша, кой му е собственик, за ДПС елита ли са богаташките къщи, оборудвани със СПА-център, джакузита, сауни и фитнес зали.

Името на Вълканов се появи из медиите преди четири месеца, когато бе замесено в скандала около тогавашния енергиен министър Румен Овчаров. Шефът на следствието Ангел Александров бе лансирал тезата, че Овчаров го заплашвал, включително и с физическа разправа. Когато стана напечено и трябваше да потвърди сензационните си твърдения с някакви доказателства, Александров се отметна от думите си и заяви, че всъщност двама бизнесмени били посредници в предаването на заплахите. Тези двама се оказаха Николай Гигов, оръжеен търговец и собственик на „Локо" - София и адашът му Николай Вълканов. Те бяха извикани на разговор в прокуратурата, където вкупом отрекоха твърденията на Александров. Това обаче не попречи Румен Овчаров все пак да бъде освободен от поста след принудително подадена оставка.

Преди две години, когато се разбра, че Ахмед Доган е охраняван от НСО заради сведения за отправени заплахи към него, името на Вълканов отново гастролира из медиите. Заговори се, че именно той е подарил на Доган брониран „Мерцедес, собственост на някогашната Мултигруп. Черната лимузина със зелени перденца на задните стъкла е с рег. № СА 0261 АС. Справката показа, че автомобилът е собственост на фирмата „Минстрой Холдинг", чийто офис се намира на бул. „Г.М. Димитров". Точно там на 7 март 2003 г. беше разстрелян президентът на MG Илия Павлов.

„Мерцедес"-ът е със степен на бронировка В7. Това е най-високата степен на протекция. Такава защита имаше колата на покойния вече Иван Димитров-Доктора. При бронировката В7 в заводите на „Даймлер Бенц" в колата се поставят специални камери с въздух, които при обгазяване могат да захранват с кислород между 8 и 10 часа персоните вътре. При В7 защитата е пълна - бронирани са и подът, и таванът, колата е непробиваема  от мини и експлозиви. Степента на бронировка осигурява защита даже при нападение с ръчен противотанков гранатомет (РПГ). Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5003 |16.10.2007 Стачка и преговори + протести срещу матурите . 0| 5735 |15.10.2007 Мирослав Мурджов:Има заговор срещу децата на България . 9| 5054 |11.10.2007 Учителски гласове срещу синдикални босове, шествия в София . 1| 6861 |08.10.2007 Ново обвинение срещу Максим Стависки за катастрофата край Ропотамо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads