Реклама / Ads
30| 12947 |27.06.2010 ПОЛИТИКА

Хаху-хихи в президентството или за фриволното поведение на лице от секретариата на свръхинституцията

.
Петър Петров Източник: petarpetrov.blogspot.com
Нямаше да си позволя да напиша тази статия, ако не бях шокиран от прекалено фриволното поведение на човек от прессекратариата на президенството. Изпълнявах служебните си задължения на журналист, когато станах неволен свидетел на хаху-хихикането на персона от свръхинституцията в нашата държава.
 

На неприлично изказване, което по моему би трябвало да добие публичност. Да стане достояние за широката общественост.

Най-странното беше, че нито един от колегите от другите медии, които бяха около мен, въобще не се възмутиха от вулгаризма, който излезе от устата на симпатягата с обръсната глава, който ни обясняваше уж любезно каква е процедурата и какво се случва по протокол. По колко време ще траят срещите на Георги Първанов с председателите на Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата и Съюза на индустриалния капитал. На срещите те трябваше да обсъдят с Първанов влошава ли се ситуацията у нас, задълбочава ли се икономическата криза, какви са ефектите от антикризисните мерки, какви са очакванията за бюджета през идната година и прочие.

От няколко години не бях работил в телевизия. Не бях отразявал срещи и изказвания в президенството. Затова реших да попитам колега журналист как се казва симпатягата с обръснатата глава, който се държеше (поне за мен) леко неадекватно, неприлично. Най-малкото неинстутиционално. Лицето, което ни съпровождаше по стълбите и из коридорите на президенството, се оказа, че се казва... Дидо. По-късно влязох в сайта prezident.bg, и за секунди открих, че въпросният човек, който фриволничеше с журналист(к)ите, се казва Диан Янков. Той е част от екипа на оглавяващата дирекцията „Прессекретариат и връзки с обществеността” Бойка Башлиева.

Какво излезе от устата на Дидо, сигурно нямате търпение да разберете? Ще ви кажа. Няма проблем. Макар да нямам на запис думите му, много добре си спомням фразата, която ми наостри ушите. Направо не ми се вярваше, че чувам такива думи във все пак най-представителната институция – президентската. И то от лице, което е член на администрацията й...

Докато ни придружаваше, хаху-хихикавещият се Дидо изтърси, че първо гостите щели да се видят с Георги Първанов за по около половин час, а след това щели „ДА СЕ ПРАЗНЯТ”. Както се подразбира, да са на разположение на журналистите за въпроси.

Не го знам кой е този Диан Янков, името му нищо не ми говори. Вероятно не съм от особено осведомените в гилдията. Нито съм ресорен журналист, нито нещо друго. Нито мога да се похваля с кариеристичните успехи на шепа службогоци и службогонки в професията ни, за да премълча простащината, която ми се опакова като свободно и непринудено поведение в институция като президенската. Нито е необходимо да се правя на кой знае какъв морализатор, заядливец, хаплив критик на властта. Или да го играя претенциозен и взискателен към уж неформалното общуване на определени лица от администрацията на президента с колеги от медиите.

Не си мечтая да получа орден за заслуги, нито държа да ми издигнат паметник един ден. Нито имам определени подбуди, за да ви информирам за гафа на взетото на мушката от мен лице. Точно тук, точно сега. Не съм почитател на която и да била политическа структура, нито на политическата върхушка като цяло. Но за да прекрачиш прага на една институция, която излъчва мощта на държавността, която е нещо като аурата на държавността, е немислимо да ръсиш простотии като дидовите на всеослушание. Така си мисля. Това е вътрешното ми убеждение, което не се стърпявам да изложа на показ.

Днес е Дидо, утре може да е Дидка, вдругиден... някое друго лице от администрацията, влязло по незнайно какви начини да работи в протокола, в отдел връзки с обществеността, или в някоя друга дирекцийка. Все пак не те одобряват да бачкаш в кметството на някое забравено от бога селце, нали? Да фамилиарничиш, да фриволничиш, да се правиш на разкрепостеняк някакъв – само и само да спечелиш вниманието (евентуално – уважението!) на напудрените журналистки, или на тук-там вясващите се в професията журналисти-репортери, е безобразие, което подлежи на санкция!

Господин Президент, защо не си позатегнете редиците? Все пак върховен главнокомандващ сте, бащица на нацията, символ на държавността, на институционалността, обединяващата и балансиращата политическа фигура. Проведете един разговор на четири очи с лицето Диан Янков. Заслужава си най-малкото да го смъмрите... Поведението му не отговаря на държавната институция, която обитава! Извинете ме, че се намесвам и ви разсейвам от многото ангажименти, но вулгаризмите никак не се връзват и не подхождат на член на администрацията ви! Не намирам за много възпитано хаху-хихикането на Дидо. Излишно е неговото театралничене във вашата институция. Вземете навременни мерки. А ако не ми вярвате, едва ли охраната в президенството е сляпа и глуха за майтапчийското държане на Диан Янков.

Съмнявам се. Направете проверка. Ще се убедите, че не ви подвеждам, не греша, не си фантазирам, г-н „социален президент”.

Петър Петров
petarpetrov.blogspot.com
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5575 |25.06.2010 Депутати харчат на поразия за пътувания в чужбина . 14| 6384 |24.06.2010 Още не са открили интернет, а вече пишат наръчник за форумите . 4| 6625 |23.06.2010 ГЕРБ мести парламента с 300 метра, губели време за закони? . 4| 7623 |23.06.2010 Приключения в "Шенгения"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads