Реклама / Ads
11| 5560 |28.06.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

В. Филипов: В Булгаргаз само крадат и прахосват

.
Васил Филипов
Три пъти по-скъп газ от Европа плащаме тук. Трябва форсмажорно премиерът да разпореди изграждането на връзка с Турция, защото ние ходим от криза в криза, констатира Филипов.
 

През 50-те години в България е имало разстрели за по 50 000 лв, в Китай и по-малко, а сега нищо не се случва, обяви по БТВ Васил Филипов, бивш изпълнителен директор на Булгаргаз. Дружеството било пред фалит; тия хора след мен трябва да бъдат изметени и разследвани какво са правили през последните 12 години, каза той.

При нас плащаме най-скъпите цени в цяла Европа, запази се отдавна отхвърлена формула. Тя е измислена в Холандия, но се прилага вече само у нас. Холандия днес е просперираща държава. За онова време, когато трябвало да се развива газопотреблението, е облагодетелствала монополисти. У нас това става и досега, затова плащаме близо три пъти по-скъп газ отколкото в Европа. Ние обявяваме цената, никой друг в Европа не го прави. Тук само се краде и прахосва; те работят за Газпром, категоричен беше Филипов. И т.нар. прокуратура беше леко бандитска организация, продължи той. Сега дори не си търсят и парите от продадения газ от длъжниците, съобщи Филипов.

През 1997 г., когато България беше опоскана след грабежите на банките, Булгаргаз беше на същото положение, нямаха пари за  заплати, както и досега. Отидох нелегално в Тюркменистан и подписах договор за голяма квота по 36 долара директно с държавата. Русия тогава ни го продаваше по 104 долара, каза Филипов, който се помолил на руснаците да не ритат паднал човек в криза, но те не проявили никаква милост.

От криза в криза ходим, защото не съумяхме да прокараме една проста тръба от Турция. Газът от там бил шарен - алтернативен - от 2-3 места, каза Филипов. Освен Р. Овчаров има цяла една кохорта, която държи контактите с продавача, добави той. Булгаргаз плаща неизбежно високата цена, но нямаме откъде другаде да докараме газ, каза ексшефът на дружеството.

Настоящата власт е наследила отвсякъде капани, констатира Филипов. ние сме обречени заради една злоумишленост. Трябва форсмажорно премиерът да разпореди изграждането на връзка с Турция, предложи той. Спешно да се обвързваме с други източници на газ като национална задача, завърши той.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6027 |24.06.2010 Трайчо Трайков отсвири "Булгаргаз" . 2| 5774 |23.06.2010 Цената на газа скара "Булгаргаз" и ДКЕВР . 1| 5450 |07.06.2010 Скок на газа с 23%-та искат от "Булгаргаз" . 12| 5512 |26.03.2010 Дянков нареди одит за "Булгаргаз"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads