Реклама / Ads
47| 12305 |02.07.2010 ПОЛИТИКА

Кольо Парамов: За цифрите, числата и всезнаещия Каролев

.
Кольо Парамов
Вместо „Нация новатор” се превърнахме в „Нация ликвидатор”
 

Кольо Парамов

Ситуацията в страната е сложна. Големият недоимък започва да мъчи 80% от хората в България. Всички сме изнервени напоследък, и като че ли и за първи път – олигарсите в сянка и техните явни медийни глашатаи треска ги тресе. Първите заради оглозгания кокал, който завещаха на това правителство и заради проблема с управлението на загубите си. А вторите – предчувстват фалита си и обществената изолация към тях става все по-голяма. Медийните вестоносци и придворните икономически джамбази осезаемо се провалят в източването на своите работодатели. Това за тях е повече от самоубийство, защото са свикнали с поведението си на кърлежи. Защото кърлежите са опасни – сеят болест след болест и поставят под непредвидима зависимост и най-здравия организъм.

Преди дни бях поканен в сутрешния блок на Нова телевизия заедно с небезизвестния Каролев, който срещу цифрите и фактите, които изложих, рипна като ужилен. Експертът с голямо „Е” обяви на два фалцетни гласа, че моя милост е неграмотен икономист, че не разбирам изобщо от капиталови пазари, че за висшия пилотаж на икономиката има право само той да говори, но не и аз.
Странна птица е този Каролев. Не се наемам да го обрисувам, защото не си заслужава. Но неговото поведение ме подсеща за един случай с Буров през 1934 г. Банкерът се среща с Георги Драгнев, министър на благоустройството във втория кабинет на Кимон Георгиев, и му казва: ”Слушай Георги, за поп, за търговец и чужди езици се учи докато не ти е набола брадата, иначе, на по-късни години, онова, което не си научил, когато е трябвало, може да те вкара в дълбока заблуда...”
Каролев обаче е по-велик от Буров, и не приема неговия принцип. За това пък се има за уникално отворен по всички въпроси, особено с капиталовите пазари.

На 9 юни тази година в Лондон разговарях с шефа на развиващите се пазари за Централна и Източна Европа на BNP PARIBAS, също млад, но превъзходно подготвен банкер. Той познаваше в детайли ситуацията в България, имаше предложения за допустимите и вероятни ходове на правителството, а също и за това, какви трябва да бъдат решителните му действия. След близо три часов разговор по проблемите на българските финанси, бюджет и разпределение, дефицитите, истинската и невярната статистика, както и по най-близките ни перспективи, той отбеляза:
„ Мистър Парамов, у вас по различен начин се разчитат цифрите и числата. Благодаря ви за откровеността, сигурен съм, че имате точна представа за процесите във вашата икономика. Но не бързайте с цифрите и числата, те у вас крият изненади!”
У нас обаче всезнаещият Каролев е на друго, противоположно мнение – обвинява ме, че аз бъркам с цифрите и числата, че нямам право да разбирам от акции и облигации, че си сменям икономическите позиции всеки ден.

Запитах се, откъде се взе този внезапен гняв у голобрадото юпи, откъде тази ярост на олимпийски гръмовержец у този миниатюрен Зевс? Не предполагах, че толкова силно го държи за ръчичката вманиачената му привързаност към видимите и невидимите действия на Милен Велчев, брат му, Лидия Шулева, Милко Ковачев и Миро Севлиевски. И защо толкова гняв изведнъж само защото твърдя, че ако икономиката ни днес е толкова зле, това не е без участието на посочените по-горе участници в жълтото лоби.
Сякаш за случилото се в икономиката ни през последните 12 години спецът Каролев е бил слепец, и не е живял в България, и честните му сини очи не са видели как съпартийците му с финансов финес източваха държавната хазна. За него тези 12 години са образец на икономическо поведение, а днес изисква от правителството на Борисов за 12 месеца да извади страната ни от ямата, в която я натикаха предходните две правителства.

Но, нека да минем към стопроцентовата статистика, която не се отчита от електронния кантар на Каролев, този „депозитар”, сеещ семки на капиталовия пазар.
Ето, къде сме според БНБ – към началото на юни т.г.:
- за последните пет месеца необслужените и преструктурирани заеми в цялата банкова система са се увеличили с 1.520 млрд.лв. До 30 декември 2009 г. лошите кредити са 4.140 млрд. лв. А към 31 май 2010 г. са 5.660 млрд. лв. Само за 30 дни - от април до май т.г. лошите кредити са се увеличили с 7% - или с 371 млн. лв.
- в края на май 2010 г. лошите фирмени заеми достигат нивото на 3. 210 млрд. лв., или увеличението е с 14.62 %, за разлика от края на април същата година., когато са били 2. 950 млрд.лв.
- при потребителските заеми делът на лошите необслужвани кредите от населението е 15.15%, при жилищните 13.21%, а кредитите в графата други, например лизингите, достигат 19.36%.
- Централната банка отчита, че в края на май делът на всички необслужвани и преструктурирани заеми достига високите нива от 14.62% от всички договорирани кредити. В края на април този процент е равен на 13.66%. Почти всеки шести кредит се е превърнал в проблемен.
- в края на май 2010 г. всички фирми, които са ползвали кредити, са натрупали общ кредитен портфейл с увеличение от 0.23% в сравнение с април и общо ниво от 30. 800 млрд. лв. Ръстът на годишна база е 1.2%.
- отпуснатите заеми за домакинствата имат спад в сравнение с април с 0.02% и се равняват на 19.04 млрд. лв.
- потребителските заеми през май т.г. имат спад с 0.29% и достигат до 7. 650 млрд.лв., жилищните кредити се увеличават с 0.18% и достигат ниво от 8. 520 млрд.лв. Ипотечните кредити на годишна база нарастват с 6.7%.
- в края на май в българските търговски банки вложителите са депозирали общо 25. 320 млрд.лв. с ръст от 13.2% за последните 12 месеца. Но увеличението на фирмените депозити за година е само 0.5% и достига нивото на 11. 970 млрд. лв.

Но да се върнем на капиталовия критикар Каролев, който е свикнал да прави словесен капитал с днешна дата, без за го еня за експертното му съучастие в икономическото поведение на цели две правителства – от далечната 2001 г. до близката 2009 г. Наглото му поведение в студиото на Нова ми налага да се самоцитирам – през 2000 г., на връх Коледа в Лондон, в интервю пред българската редакция на Би Би Си, взето от Димитър Димитров, казах: ”Утре, когато свалим Костов, в България ще се народят изведнъж едни такива умници, които ще ни елиминират заради своята наглост, заради своя интерес, заради своята безскрупулност. Ние може би ще се превърнем само в нещастните отразители на времето, на случая или на предизвикателството да подтикнем българите към по-рационално мислене, а не към безвремието на Костов, към замяната на с виртуалното и лъжовното с реалното и възможното”.

И наистина - от къде изскочиха умниците като Каролев, Милен Велчев, заместника му Катев, Панайотов, Шулева, Петканов, Милко Ковачев, Николай Василев?
Днес обаче „Каролев и сие” са в опозиция и четат числата и цифрите, както дяволът чете евангелието. Финансови чистници и благородни икономисти като него днес разчитат на своята забележителна виртуозна речовитост, на словесната си терминологична абракадабра, те възприемат политическата си безнаказаност за девствено икономическо досие. За тях играта със съдбата на държавата и нейните хора е като игра на голф. И се гневят като галфони на всеки, който се опита да проследи играта им с брейди облигациите, тяхното наистина експертно фокусничество, ощетило България с близо 1,1 млрд. долара.
Разбира се, Каролев е невинен, политическата си кариера той започна със заплахата, че ще раздаде лопати на журналистите, които му задават неудобни въпроси. Сега финансовият философ е наметнал през рамо си знамето на своята материализирана, разбирай осребрена, и лекичко дефлорирана почтеност. Хитростта прилича на ум, но не е ум, твърди Кант. И към това не мога нищо да добавя.
Но мога да изложа още малко данни.
Вследствие на финансовата криза не само банковите показатели са влошени. Компаниите, които отчитат сериозен спад на оборотите си, са се увеличили от 68% на 86%. През юни т.г. общият показател за бизнес климата се е понижил с 1.2 пункта заради влошаване на ситуацията в промишлеността, строителството, сектора за услуги, като това е второ поредно понижение. Мнозина не споделят мнението ми, че през последните 8-12 години у нас се водеше комплексно недалновидна икономическа политика. Но няма как да не се съгласят, че тъкмо този период бе решаващ. Днес България влиза в капана на дефицитите, защото при развитието на икономиката на страната бяха допуснати структурни деформации, твърди и Божидар Данев, председател на БСК. Последните два кабинета бях изпаднали в небивала организационна зависимост от Ахмед Доган и парламентите бяха превърнати в безпристрастен регистратор на загубите, които калкулира държавата. В резултат на това към днешна дата страната е поставена на колене с двоен дефицит – и по текущата, и по валутната сметка. И всеки, който се опита да потърси корена на проблемите, може да се натъкне на партийните глашатаи от сорта на всезнаещия Каролев.
Трябва ли да припомня, че по време на управлението на неговото правителство стигнахме до парадокса чужденците да защитават националните ни интереси – спомнете си, че проф. Майсо, проф. Роглер и Джон Рич като генерален секретар на ядрената безопасност, не успяха да обърнат „проевропейския” поглед на Меглена Кунева и Милко Ковачев, и да не закриват реакторите на АЕЦ „Козлодуй”.
Загубите, които дори винаги категоричният Каролев не може да отрече, са над 11.2 млрд. евро – от непроизведена електроенергия. Борбата между различните лобита във властта през последните 12 години забавиха пускането на АЕЦ „Белене” и държавата ни загуби 17 млрд. квтч. непроизведена енергия на година. Или още 11.4 млрд. евро.
Играта на надцакване под масата за „Булгартабак” между царските финансови корифеи и фискалните интереси на Доган доведоха, за сега, до 1.1 млрд. евро. За загубите от „галантното голфиране” с брейди облигациите вече стана дума. Сумата, която загубихме, също е известна.
От съпартийците на капиталовия корифей Каролев и с неговото безмълвно съучастие, държавата загуби още 1.7 млрд. евро от блестящата финансова операция свързана с продажбата на БТК.
До тук соча само числа и цифри, смърдящи на съзнателно комисионерство. Но умишлените загуби се доказват трудно. Неумишлените обаче, поради икономическо бездарие, неграмотност и некадърност, се виждат с просто око – вижте състоянието на транспортната ни инфраструктура, на ж.п.системата, на вагонния парк, на гаровите и товарни комплекси, пристанищните и други комуникации. Тук сумата на щетите е около 900 млн. евро. Поради което родните ни влакове се движат със скоростта на френския трен, доставен от русенският валия през 1861 г. и не надвишават 45 км.
Бившият министър Николай Василев, колегата на икономическото светило Каролев, отписа над 7 000 вагона, продаде почти всички спални вагони на Сърбия, постави под сбъднала се, за жалост, угроза живота на невинни български граждани.
Проблемите с енергетиката и колосалните загуби в нея през последните 8 години са главно творение на Милко Ковачев и наследниците му. Разходите за „Мариците” и тоталната недалновидност, свързана с направените огромни плащания по излишните разкривки, ремонти, поддръжки и всичко онова, което е свързано с кражбите на коалиционните политици, е за над 700 млн. евро.
Екс шефът на бюджетната комисия на НДСВ и днешен управител на БНБ, подпомогнат от тогавашния шеф на икономическата комисия, подариха на банкера Емил Кюлев ДЗИ за 15 млн. евро – вместо да го продадат за пазарните 375 млн. евро.

Заради некомпетентност, абсолютна некадърност и все още неизвестна зависимост България загуби концесията си за петрол и газ в Либия за 10 млрд. евро. Вложените средства за пряко проучване и картографиране от „Булгаргеомин” на петролното поле като загуба са за над 280 млн. долара.
Налага се много ясно и достатъчно високо големият макроикономист Каролев да отговори кой направи такъв, какъвто е днес, курортния комплекс „Слънчев бряг”? По чие управление започна и по чие управление финишира бетонирането на цялото ни Черноморие? Кой кръг от обръчи, свързан с двете предишни правителства, стои зад заменките с горите?

Най-големият т.е. фундаменталният проблем за България днес се дели по пресечната линия за устояване на валутния курс заради запазване на борда и регулиране /оптимизиране, ангажиране, преотстъпване, прехвърляне, „подаряване” / на взаимната задлъжнялост на фирмите и отчасти физически лица за над 100 млрд. лв. Това е долният праг на величината, осигуряваща оценката за дейността на жълтите измислени икономисти и техните червени еднояйчни близнаци. Каква е разликата между Милен Велчев и Сергей Станишев? Никаква, просто са си препредали статуквото.
Така, че взаимната задлъжнялост е фундамента на провала. Има различни изчисления, но те не съответстват на разликите при отчитането на брутния продукт. Например частният съдебен изпълнител Величко Апостолов говори за задлъжнялост от 160 млрд. евро. Но на практика за действителната задлъжнялост липсват официални данни, тъй като няма институция, на която да й е вменено да води този отчет.

Но задлъжнялостта е факт и тя ще доведе до друг голям прелом. Нашият проблем за взаимната задлъжнялост не е само национален, той е и балкански. Големият прелом на Европа е Гърция. Гърците, като нашите Каролев и червените му приятели мислеха, че ще могат да излъжат света. Това се оказа невъзможно. Гърция е пред реален икономически и финансов фалит. И колкото по-скоро го осъзнае, определи и обяви, толкова ще е по-добре. Съседката ни се стреми до края на 2010 г. да закрепи ситуацията, но й трябват веднага едни светкавични 170 млрд. евро. А на нас са ни нужни не повече от 10. Дали Каролев и спецовете около него ще осмислят всичко това си е тяхна работа, но би трябвало, защото се страхувам за последствията по охраняване на натрупаните им богатства.
Ако около трапезните икономисти на бившите властимащи вече са прочели току що излязлата книга на Дан Сенор и Сол Сингър, разказваща за израелското икономическо чудо, ще вдянат защо заглавието е „Нация новатор”. Израелската икономика е дръпнала нагоре през последните 20 години и днес по различни показатели е на първите места в света. За същото време нашата икономика, водена и насочвана от всепризнати чародеи като Каролев, днес е в състояние на колапс. И место нация новатор, ние се оказваме „Нация ликвидатор”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 7616 |13.05.2010 К. Парамов: Дебатът „за” и „против” 9 май = на „за” и „против” реалността . 16| 6869 |08.03.2010 К. Парамов: Калфин оглавява президентската партия . 54| 14949 |02.02.2010 Парамов: С Костов сме от една специална школа в СССР . 13| 14129 |07.09.2009 Кольо Парамов: Велчев, кой изпя за “Лиани”?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads