Мистериите на Хухла на връх св.Илия

1

|

3696

|17.07.2010
Мистериите на Хухла на връх св.Илия

“Мистериите на Хухла” и в тази година на криза ще съберат на връх Свети Илия над ивайловградското село хухленци, пръснати наблизо и далеч, творци и ценители на изкуствата.В нощта на 17 срещу 18 юли на това необикновено място ще си дадат среща писатели, музиканти, певци, артисти и танцьори, кръвно свързани със село Хухла.

Още в ранния следобед на 17 юли, събота, от 15 часа в салона на читалището ще открие изложба от акварели художникът Павел Павлов.

От 16 часа барокова музика ще огласи каньона на водопада – светилище край Арда. Концерт ще изнесе трио „Хухла” – Атанас Георгиев /контрабас/, Десислава Карамфилова /цигулка/ и Златина Георгиева /флейта/. И тримата са потомци на хухленци.

Така, заредени духовно, участниците в празниците ще могат да се подкрепят и със специалитети на кулинарното изкуство на три националности – българи, гърци и турци на кулинарната изложба-базар „Традиция без граници”, която се открива в магазина на Хухла в 18 часа.

Привечер, в 19,30 ч, преди да поемат към върха Свети Илия, ще отдадат почит на загиналите хухленци през 1913 г. и през войните с венци и цветя пред паметниците им. Горе по илинденския местен обичай ще окичат с цветя светилището – кладенец. След това в параклиса ще бъде отслужен водосвет.

Тържествено “Мистериите на Хухла” ще започнат в 20 часа в Амфитеатъра със слово на инициатора и двигателя на Мистериите Иван Бунков. След това ще бъде представена новоучредената награда „Почетен селянин” и статуетката, която ще бъде връчена на носителя – земното кълбо поставено в цървул. Ще бъде представен и авторът й – скулпторът Емил Пенчев, както и номинираните за наградата.

Вълнуващ момент ще е срещата с новата книга „Небесен гурбетчия”на родения в Хухла Ивайло Балабанов, един от големите поети на съвремието. Като обков на скъп диамант са илюстрациите на художника Владимир Чукич в нея. За автора и творчеството му ще говорят писателите Елка Няголова и доц. Владимир Янев. Ще прозвучат и някои от 50-те стихотворения в книгата.

Тогава идва мигът на първия „Почетен селянин”. Кой е той, ще разберем на връх Свети Илия в нощта на 17 юли.

Еуфорията ще омиротвори с прекрасния си глас победителката в тазгодишния конкурс „България търси талант“, потомката на Хухла Богдана Петрова. Ще е истински семеен концерт, защото заедно с нея ще пее майка й Ивана, изпълнителка на родопски песни. Ще им акомпанира на акордеон баща й.

Балет, посветен на Хухла, ще поднесе на присъстващите танцьорката Маргарита Будинова. Ще видим и изпълнения на танцов състав от София. А след това фолклорната група от Свирачи ще огласи лятната нощ с древните песни на този магичен край на България.

Настроението ще нажежи танцовият състав от Ивайловград „Мераклии”. Джемсешънът до зори ще поведат Христо Куманов, Златка и Илия Христови.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Стопер
Забрави ли сте да добавите, че на тях - селяните от България, Турция и Гърция, бароковата музика си им е направо в кръвта! От време оно само такава слушат!

РЕКЛАМА

ВРЕМЕТО

. София

+18°

+32°

.

лек полъх

. Бургас

+21°

+31°

.

лек полъх

. Варна

+21°

+30°

.

лек полъх

. Пловдив

+19°

+34°

.

лек полъх

. Ст. Загора

+20°

+35°

.

лек полъх

. Русе

+21°

+32°

.

лек полъх

  • Граждани протестираха срещу незаконно строителство около плаж „Корал”

  • Граждани протестираха срещу незаконно строителство около плаж „Корал”

  • Граждани протестираха срещу незаконно строителство около плаж „Корал”

Виж провалите на "ледената кофа"

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Владо Трифонов Владо Трифонов "Умът и чуствата ни се усъвършенстват в разговори с другите хора. Пак там те се похабяват. Затова най-важното от всичко е да умеем да подбираме събеседниците си. (Блез Паскал) Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Иво Митрев Иво Митрев Нетърговски организации REDUTA.BG REDUTA.BG ХРОНО-СИНКЛАСТИЧЕН ИНФУНДИБУЛУМ Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Едвин Сугарев Едвин Сугарев Свободата днес и тук Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство