Реклама / Ads
12| 6145 |20.07.2010 НОВИНИ

За първи път удрят Етем. Измислили буря за 735 671 лв.

.
Емел Етем
735 671 лева отпуска Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС с решение от 20.5.2009 г. по искане на областния управител на Разград тогава Наско Анастасов.
 
Искането, подадено от Анастасов, е за възстановяване на щети, нанесени от силни дъждове и ветрове на 4 църкви и 6 джамии на 19 март 2009 г., пише вестник 24 часа. Това е записано в доклад за изършена финансова инспекция, който “24 часа” поиска и получи по закона за достъп до обществена информация. В доклада е записано, че такова природно бедствие в областта на тази дата не е имало, а областният управител е подвел комисията, от която поискал пари. “Не мога да коментирам в движение доклад, който не съм виждала. Когато се запозная с публикацията, ще проверя цифрите и тезите и мога да говоря по темата”, каза вчера бившият вицепремиер Емел Етем.

Силен вятър може да отнесе вице и областен

Бивш вицепремиер и бивш областен управител могат да бъдат понесени от "силен вятър и проливен дъжд", които уж били увредили фатално на 19 март 2009 г. 10 молитвени домове в Разградско. Червеният областен Наско Анастасов спешно иска от комисията на Емел Етем пари, за да ремонтира 4 църкви и 6 джамии в десетина села. Парите, близо милион, и по-точно 735 671 лева, също толкова чевръсто били отпуснати. Схемата не дала никакви дефекти. До 4 декември 2009 г., когато шефката на Държавната финансова инспекция Гинка Драганинска издава заповед за финансова инспекция на Разградска област. Когато инспекцията набрала ход и била поискана справка от “Гражданска защита”, станало ясно, че “бедствието”е със стряскащите: “минимална температура в областта половин градус под нулата, а максималната - 5 градуса над нея, че тогава валял слаб дъжд - 1,3 литра на квадратен метър, и че духал лек вятър със скорост 5 метра в секунда”. Това е и първата констатация в Доклад за извършена финансова инспекция на Разград, който "24 часа" поиска и получи по закона за достъп до обществена информация. Докладът установява искане за: “възстановяване” на молитвени домове на територията на общината, подписано от тогавашния областен управител Наско Анастасов. Приложен бил и надлежен списък на обектите, дори с посочени парцели от землището на селото, в което те се намират.

В графата “събитие” областният смело написал - “силен вятър и дъжд” , а в другата задължителна графа като датата на увреждането - “19.03.2009 година”. Този документ и други нарушения ще донесат до 10 дни съдебни неприятности на вече бившия областен на Разград. “Обвинение за нарушение на бюджетните закони ще бъде повдигнато на бившия областен управител на Разград Анастасов до края на юли”, съобщи за "24 часа" зам.-окръжният прокурор на Разград Милена Пенчикова. Той е превишил правата си като длъжностно лице, като е искал средства от Фондаза бедствия и аварии, въпреки че в годината, когато е отправил искането, право на това са имали само кметове, обясни Пенчикова. Досъдебното производство е образувано по чл.254 а от НК, който преследва длъжностни лица, нарушили бюджетния закон.

Сходни са и констатацията на агенцията за финансов контрол : “Наско Борисов Атанасов е представил пред комисията невярна информация, заключава докладът. Освен това, към момента на подаване на искането той няма право да подава такива искания, специално за религиозни домове. Атанасов вчера отказа коментар. Новият областен на Разград Валентин Василев също не се ангажира с изявления с мотива, че тече досъдебно производство. Изключение се оказала молба от кмета на с. Дряновец, с която е поискано: “съдействие за ремонт на покрива на църквата, възстановяване на ограда на войнишкия паметник и почистването му. Кметът обяснил ремонта като “наложитилен заради сняг през декември и януари 2009 година.” Финансовите инспектори установили още, че през 2009 г. Анастасов съставя тричленка за оценка на офертите на фирмите, които искат да правят ремонтите. Комисията, в която влизат бившият зам.-областен на Разград Бехчет Руфат Сюлейман, Маргарита Тинчева Иванова- главен юристконсулт на областта и Бейхан Реджебов Касимов- тогава началник сектор, съставя протокол без дата за отваряне на офертите. И на тримата са наложени административни наказания, според доклада.

Според разследването пък, трима служители на администрацията ще бъдат подведени под отговорност за документни измами по чл.212, ал.2. На 8 юни 2009 г. областната администрация в Разград като възложител сключва договор за ремонти на обща стойност 719 140 лева.  Два от тях получава "Агростил 73" ЕООД, Варна, а три "Монолитно строителство" ЕООД - София. Инспекторите на Драганинска са категорични, че след като общата стойност на сключените договори е над 200 000 лв., по закон е трябвало изборът на фирми да се извърши след конкурс. Допълнително в схемата се навървзват и две консултантски фирми. “Неделчев консулт груп” получава договор за 6420 лева, за да направи ”оглед, оценка и количествено остойностяване” на “пострадалите” молитвени домове. На 06.04.2009 г. “ВМ-Дочев” ООД сключва договор пак с областната управа за “строително-конструктивни заключения и технически експертизи за пострадали от природно бедствие сгради”. Договорът е за 5760 лева. 30 пъти завишена стойност на кофражни монтажи са открили вещите лица, които правят експертизата за строителните дейности.

Всъщност, според местните, ремонт на покривите е направен само на два молитвени дома. Най-драстичният случай, е в разградското село Дянково. Там, с отпуснатите 96 097 лева за джамията били ремонтирани партийният клуб на ДПС, съседните магазини и амбулаторията. Парите за ремонтите са постъпили по сметките на областната управа три седмици преди парламентарни избори 2009. Из възраженията: “Дъждът не е аксиоматично еднакъв...”

“Получената справка от хидрометеорологичната обсерватория няма и не може да има изчерпателен характер и няма обвързваща материална и формална доказателствена сила на официалния свидетелстващ документ... Вън от това територията на община Разград не е хомогенна среда, в която вятърът или дъждът да са аксиоматично еднакви във всички части от територията или при всички населени места”.  Така, в свое писмено становище по доклада на финансовата инспекция бившият областен Наско Анастасов обяснява защо оспорва всички фактически констатации, правни квалификации и правни изводи в доклада. В битката си с фактите Анастасов смята още, че : “Гражданска защита няма законово основание да регистрира всички бедствия и аварии и обратно - отсъствието на регистрация не изключва осъществяването на подобно събитие”. В писмената си пледоария той предлага за размисъл хипотезата: “дали проливен дъжд, увреждащ покривната конструкция, не може да бъде квалифициран като наводнение ... на покрива. Основните тези от становището на Анастасов не са приети от екипа, извършил инспекцията. Наложило се е аргументирано да бъде обяснено, че: “Хидрометеорологичната обсерватория - Разград е поделение на Националния институт по метеорология към БАН, а основните задачи на института са да осигурява държавните органи с данни, анализи, експертизи, прогнози и експертни оценки за Постоянната комисия за бедствия и аварии, както и за отбраната и сигурността на страната. (24часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7277 |03.06.2010 Работодателят плаща за първите 3 дни от болничните . 3| 5073 |05.05.2010 Първите 3 дни от болничните ще се плащат на 70 % . 3| 5106 |20.04.2010 Заработиха първите каси на самообслужване у нас . 35| 8083 |16.02.2010 Н. Филчев: Когато се говори за мафия, Костов е първият

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads