Реклама / Ads
14| 8673 |26.07.2010 НОВИНИ

И гласът на ДАНС Зоя Димитрова стана обвиняема

.
Бившият говорител на ДАНС и дългогодишен журналист Зоя Димитрова също стана клиент на Държавното обвинение заради изнасяне на класифицирана информация от агенцията. Дясната ръка на Петко Сертов ще отговаря за публикуването на "оня доклад".
 

Обвинението срещу нея е по делото за публикуване на секретни документи във в. "Галерия" през есента на 2009 г. Тогава в изданието шумно бе рекламиран и тиражиран доклада на ДАНС, свързан с разработки за корупция срещу министри от правителството на Сергей Станишев. Шумно рекламираният и публикуван от стартиралият под ръководството на Зоя Димитрова седмичник "Галерия" доклад, беше препечатан и от всекидневника "Труд". В текста от две странички обаче се съдържаха единствено псевдоними и мъгляви улики срещу полуразпознаваеми лица от правителството на тройната коалиция.  

Самият Сергей Станишев впоследствие получи обвинение за това, че не е спазил процедурите и е оставил да се вее из политическото пространство други секретни разработки, една от които беше предадена на новия министър-председател Бойко Борисов от Алексей Петров в качеството му на "лоялен гражданин". Като агент и съветник в ДАНС обаче Трактора се ползваше със специалните протекции на Станишев и на бившия шеф на службата Петко Сертов. Месеци по-късно се оказа зад решетките с обвинение, че е глава на мафиотски октопод. 

"Като дългогодишен разследващ журналист съм убедена, че информация, която представлява интерес за обществото, трябва да бъде публикувана, дори и да се води класифицирана.", коментира Зоя Димитрова пред Frognews.bg. "Докладът беше свързан с данни за корупция, а нима това не е най-болезнената тема у нас? Странно защо "Труд" препечата доклада от "Галерия", а никой от вестника не е разследван?", риторично попита бившата говорителка на ДАНС. Тя няма отговор защо след като е напуснала вестник "Галерия", а той е продължил да публикува секретни документи, никой от редакционния борд не е обвинен като нея.

Димитрова е подведена под отговорност  по текст от Наказателния кодекс, според който я очакват от 2 до 8 години затвор като лице, разгласило държавна тайна - информация, с която се е сдобило по служба. При тежки последици за държавата Наказателният кодекс предвижда решетки от 5 до 15 г. Димитрова е журналист по професия, като дълги години работеше в вестниците"168 часа" и "Политика".

След създаването на ДАНС тя стана официален говорител в агенцията и член на политическия кабинет. През този период тя не криеше близките си отношения със Сертов и съветника Алексей Петров, който днес е арестант след акция "Октопод" през февруари 2010 г.
След идването на Бойко Борисов на премиерския пост и смяната на ръководството в ДАНС, Зоя Димитрова стана съучредител на вестник "Галерия", за който упорито се говори, че е финансиран или поне подпомаган финансово от Алексей Петров - Трактора. Главната редакторка на  "Галерия" Кристина Патрашкова пък заяви многократно, че Петров не е давал финансово рамо, но е близък на екипа и често дава ценни съвети и информации.

Тандемът Димитрова - Патрашкова започнаха издаването на "Галерия" с масирана рекламна кампания. Двете се снимаха за билборд, явяваха се заедно в различни медии да пропагандират, че правят единственото истинско опозиционно издание в България.
Няколко месеца по-късно обаче Зоя Димитрова напусна медията. Това стана след скандал с материал, според който варненският кмет Кирил Йорданов не бил истински баща на своя син. Скандалната дописка бе подписана от "Весела Томова". Журналистката Веселина Томова, която издава сайтът "Афера" обаче вдигна шум заради очевидното използване на името й в нечистоплътната ситуация. Тя дори написа в "Афера", че Димитрова и се обадила и и се е извинила за замесване на името, но че това било решение на друг човек от ръководството на вестника.
Дали това е била истинската причина за разрива между Зоя Димитрова и Кристина Патрашкова не се знае, но така или иначе Димитрова напусна.

След известно време избухна нов скандал около името но Димитрова. Тя издаде книга за ген. Любен Гоцев. Самият Гоцев коментира тогава, че много от написаните вътре неща са тенденциозни и неверни. Те имали предварителна уговорка как да изглежда книгата и какво да съдържа, но когато Гоцев отказал да плати искана от него голяма сума, Димитрова създала продукт, какъвто тя преценила. 

Предстои прокуратурата да изясни по какъв начин секретни документи са се оказали извън ДАНС и как са попаднали у Зоя Димитрова и редакцията на в. "Галерия". Ще се изяснява и дали само тези са случаите на злоупотреба с класифицирана информация или има и други и дали тази информация не е използвана за манипулация на общественото мнение или срещу трети лица.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4655 |17.05.2010 Гласът на потребителя систематично се подценява . 10| 9816 |21.11.2009 Взимала ли е пари от Доктора ексговорителката на ДАНС Зоя Димитрова? . 8| 5251 |20.10.2009 ДАНС привика галеристките Димитрова и Патрашкова на разпит . 1| 4951 |07.06.2009 Гласът на българските политици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads