Реклама / Ads
5| 8553 |05.08.2010 НОВИНИ

Инфаркти след хапчета за отслабване

.
Китайски хапчета за отслабване, които докарват инфаркт или инсулт, се продават свободно в интернет.
 

Това показа проверка на“24 часа”, пише вестникът. Те бяха забранени още преди 2 г. от агенцията по лекарствата. У нас обаче няма кой да санкционира онлайн магазините. Хранителните добавки съдържат забранения в ЕС сибутрамин. От САЩ и Италия съобщават за смъртни случаи, след употребата му. Сега той е открит в добавки от Китай и Индонезия. Българските лаборатории нямат капацитет да правят редовен анализ на растителните хапчета. Опасната съставка, която дава куп нежелани странични ефекти върху сърцето, бъбреците и черния дроб, се съдържа поне в два китайски препарата - “МейЗиТанг” и “Лида ДайДайХуа”, доказа още през лятото на 2008 г. изпълнителната агенция по лекарствата. Те бяха забранени и изтеглени от пазара. В момента обаче двете хранителни добавки могат безпроблемно да бъдат поръчани по интернет от наши сайтове.

На сибутрамин се дължат 34 смъртни случая в САЩ, цитира американско проучване отпреди дни в. “Ди Велт”. Двама починали има и в Италия, където още през 2002 г. изтеглят от пазара всички медикаменти с веществото. В една от пробите в САЩ е открита и субстанцията фенолфталеин, която се подозира, че предизвиква рак. Властите на няколко провинции в Германия призоваха потребителите да не купуват хапчета за отслабване от интернет. Безскрупулни търговци застрашават здравето на хората, предлагайки привидно безобидни средства за отслабване, предупреждава Йоханес Барон, областен управител на Дармщат, провинция Хесен. Хапчетата за отслабване, особено когато са купени от интернет, могат да са дори животозастрашаващи, добавя той.

Заради ефекта да потиска апетита сибутрамин обаче тайно се влага от производителите. Рекламирани като чисто растителни препарати за отслабване от Китай и Индонезия съдържат съставката. При контролните тестове в САЩ и Германия веществото е открито с лабораторни тестове, без да е упоменато на опаковката. Реален лабораторен контрол впоследствие върху състава на хранителните добавки у нас не се прави, признават от РИОКОЗ. Службата, под чиято шапка са сега хранителните добавки, не разполага с необходимата техника и реактиви за целта. Декларираното от производителя и представените сертификати от Китай се приемат за чиста монета и редовен контрол не се упражнява. Не всички търговци са лоши, някои искат да знаят какво съдържат препаратите за отслабване или другите хранителни добавки, но няма къде да се направи такъв анализ, признават експерти от държавната инспекция.

Така излиза, че потребителят купува, макар и от аптеката, на собствен риск. В Министерството на здравеопазването не разполагат с информация за открит сибутрамин в хранителни добавки, съобщават от ведомството в отговор на официално запитване. Продажбата на хранителни добавки по интернет е забранена у нас. Въпреки това онлайн търговията процъфтява необезпокоявана. Оказва се, че забраната не е повод някоя институция да санкционира продавачите в интернет.

Фирмите са много предпазливи и освен възможността за даване на поръчка и джиесем за връзка не посочват на сайта си никаква друга форма за обратна връзка. “Много са подозрителни. Пробвала съм да поръчам от хапчетата за отслабване, но когато чуха адреса за доставка, отсреща веднага затвориха”, каза инспекторка от РИОКОЗ. От там, МЗ и агенцията по лекарствата (ИАЛ) са единодушни, че сигналът за незаконна онлайн търговия трябва да бъде подаден до полиция и прокуратура. Не стана ясно обаче кой точно трябва да го направи. Институциите се позоваха на липсата на ясно законодателство у нас за нарушения, свързани с интернет. Точно там сега се продават двете доказано вредни хранителни добавки. Количеството сибутрамин в тях многократно надвишава количеството в разрешените за употреба в страната през 2008 г. лекарства, отпускани по лекарско предписание.

“МейЗиТанг” и “Лида ДайДайХуа” са “фалшив лекарствен продукт” съгласно определението в нашата наредба № 9, подадено от Световната здравна организация,
се казва в съобщение на ИАЛ след издаване на забраната за продажбата им. Още тогава агенцията признава, че разпространението на фалшиви лекарствени продукти за отслабване, произведени в Китай, е зачестило. На хранителни добавки не могат да бъдат приписвани свойства да предпазват или лекуват болести при човека, а затлъстяването и метаболитният синдром са сериозен здравен проблем, предупреждават от ИАЛ. От края на януари 2010 г. в България също са забранени всички препарати за редуциране на тегло, съдържащи сибутрамин. Мярката идва, след като Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) дава препоръка за това след мащабно проучване. Дотогава на пазара у нас са били регистрирани “Редуктил”, “Линдакса”, “Сибутрамин сандоз” и “Мейса”.

Незначително е намалението на телесното тегло като постигнат ефект след употреба на сибутрамин и не може да бъде задържано след спиране на лечението. Хапчетата за отслабване докарват световъртеж и сърцебиене. Тези оплаквания са идвали от жени у нас, пили от тях преди забраната, казват аптекари. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4629 |02.08.2010 МВР разследва мистериозно отвличане . 4| 5158 |02.08.2010 12 задържани след мача ЦСКА - Левски . 3| 5349 |29.07.2010 Апелативна прокуратура помилва Овчаров, от ЕНП готвят следващ рунд . 19| 5272 |22.07.2010 Н. Нейнски: Едно лошо чувство остана след газовите преговори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads