Реклама / Ads
83| 9546 |21.08.2010 НОВИНИ

Европеецът Станишев чества годишнина от акция на терористи, клейми ГЕРБ

.
Бившият премиер и настоящ лидер на БСП Сергей Станишев и депутатът от червената портия Мая Манолова, ще присъстват на събор, посветен на 66-годишнината от битката на Рило-Пиринския партизански отряд.
 
Това съобщиха от пресцентъра на партията.

Съборът е в местността Жабокрек, община Рила, област Кюстендил. Сергей Станишев бе посрещнат  изключително радушно от стотиците членове и симпатизанти на партията с цветя и с думите „Добре дошъл” и „Отново сме тук”. Церемонията започна с химна на Република България, съобщи агенция ФОКУС. На честването са присъствали и председателят на Централния съвет на Български антифашистки съюз Велко Вълканов, зам.-председателят на Народното събрание Георги Пирински и неколцина участници в събитията от 24 август 1944 г. Съборът продължава с всенародно веселие и хора пред паметника. По-късно съборяните ще се отправят към местността, която се намира над Рилския манастир.

„Преди една година повечето българи гласуваха за ГЕРБ с надежда и много очаквания за промяна. Днес вече българите са казали „сбогом на илюзиите", свързани с правителството на ГЕРБ. Премиерът Бойко Борисов публично забрани да се използва думата замразяване, но до 2013 г. няма да има увеличение нито на доходите, нито на пенсиите. Цените се покачват, а това води до обедняване на народа. Оказа се, че това правителство доста успешно води политика на загасване, задушаване", обяви бившият премиер.

За народа и редовите последователи на БСП “битката” край “Жабокрек” продължава да бъде обвита с мистерии и исторически манипулации, но повече от половин век умело се използва от лидерите на партията за класова пропаганда.

Според ст. н. с д-р Веселин Ангелов, наследниците на комунистите - социалистите, се опитват да внушат и поддържат така "спомена" за "въоръжената антифашистка съпротива".
“Опитват се да заблуждават непосветените, да плашат пак хората с вдигнати юмруци, да поддържат фалшивото си "антифашистко" самочувствие”, казва ученият.

КОМУНИСТИЧЕСКИЯТ МИТ

Десетилетия наред се тръби, че на 24 август 1944 г. в м. Жабокрек, в близост до Рилския манастир, била осъществена "най-голямата в историята на антифашистката борба" въоръжена акция. През 1947 г. вече произведените като "активни борци против фашизма и капитализма" от Дупнишка, Разложка и Горноджумайска околии възпроизвеждат пред нарочен филмов екип "мощната акция". Снимат се в специално ушити партизански униформи, а по-късно представят снимките като автентични от времето на акцията. Пресъздава се картина на ожесточено с "въоръжените до зъби хитлеристи" сражение.

Тридесет години по-късно манипулацията продължава с построяването и откриването за поколенията на музей, посветен на акцията в Рилското корито. Съчиняват и си пеят песни, а художници "активни борци" рисуват епични картини, някои от които влизат и в учебниците. Налага се и ежегодното шумно честване с кебапчета и бира на "героичното" събитие.

ДРУГАТА ИСТИНА

Към средата на август 1944 г. в Кочериновската почивна станция се възстановява поредната смяна ранени 18 германски войници и един офицер (според други източници те са били 33 и още две сестри и един лекар. Твърди се, че става въпрос за ранени германски летци). Станцията и районът на Рилския манастир се охраняват от взвод български войници. Почиващите германци не са въоръжени, ако не се смята личното оръжие на споменатия офицер. За да се проявят, дупнишките шумкари решават да ги унищожат, но не смеят да сторят това сами, затова викат на помощ терористите от Разлог и Горна Джумая. Така според спомените се събира "внушително партизанско съединение от 250 борци", т. нар. Обединен Рило-Пиринси партизански отряд с командир Желю Демиревсви. Около 18. 00 часа на 24 август, с помощта на продали се войници, войнишкият взвод е обезоръжен безшумно. Последва нахълтване и вероломно избиване на нищо неподозиращите и беззащитни 18 германци. По чудо, защото не е в помещението за хранене, се спасява само офицерът. Несрещнали "въоръжен до зъби враг", шумкарите подпалват почивната станция и бягат панически, без някой да ги гони. Такава е истината за тази прословута "антифашистка акция", според очевидци, мълчали за да останат живи през годините на комунизма. За тази акция в една псевдоистория пише от времето на Живков пише: "Войнишките взводове се предадоха, без да окажат каквато и да била съпротива. Групата на германо-фашистките войници беше пометена от вихрената атака и цялата бе унищожена". И се доуточнява, че вследствие на тази "вихрена" атака жертви сред нападателите нямало, но са убити 18 "хитлерофашистки войници".

След като БСП чества с тъпани, зурли, ядене и пиене избиването на 20 ранени германски войници в един санаториум до село Жабокрек от неколцина комунистически терористи, започнах да си мисля, че всъщност не сме две нации, а сме човеци и нечовеци в една държава. Не може да празнуваш едно събитие, което от всяка гледна точка си е престъпление срещу човечеството. За съжаление това е част от нашия несполучил мирен преход, с цената на който комунистите и кадрите на Държавна сигурност си запазиха влиятелни позиции в обществото до днес, коментира пред Frognews.bg историкът проф. Пламен Цветков.

Професорът по Нова история е категоричен, че на практика няма разлика между съвременните терористи-фундаменталисти и българските партизани. Те се припокриват.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5200 |20.08.2010 Един избяга при акция "Амфетамините" . 14| 5273 |07.08.2010 След Станишев и Дянков подкара багер, било по-трудно от финансите . 9| 4889 |04.08.2010 Станишев създал безобразия и в контраразузнаването . 24| 5362 |02.08.2010 Борисов: Разликата между мен и Станишев е 1 млрд. лева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads