Реклама / Ads
26| 13525 |25.08.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Народът срещу Весела Кюлева и арх. Петър Диков за Иракли

.
Весела Кюлева Източник: razkritia.com
Проекти за изграждане на курортно селище затворен тип в местността Иракли предизвика народното недоволство във Фейсбук. Бунгала с близо 500 легла застрашават за пореден път защитената черноморска територия, която е част от екомрежата "Натура".
 
Това твърди инициативната група "Да спасим Иракли" в интернет. Компаниите, които са заявили плановете за строителство, са собственост на Весела Кюлева, вдовица на разстреляния насред София банкер Емил Кюлев, и главния архитект на София Петър Диков.

Инвестиционното предложение на "Сердика пропъртис" АДСИЦ, собственост на Кюлева, предвижда да се построят 60 къщички с общо 360 легла, административна сграда, два ресторанта, минимаркет, два открити плувни басейна и паркинг. Столичното архитектурно бюро "Проин" ЕООД пък планира да издигне 24 бунгала със 145 легла, открит басейн, паркинг и парк. Диков е едноличен собственик на "Проин", показва справка в търговския регистър. Главният архитект е в отпуск и от няколко дни не вдига мобилния си телефон, съобщава в. „Дневник”.

Според информацията в т.нар. доклади за оценка за съвместимост с "Натура 2000" и двата проекта ще се осъществят в местността Шапката върху 108 хил. кв.м в непосредствена близост до плаж "Вая" в Иракли. Справка от Българската фондова борса показа, че имотът е купен през ноември 2007 г. от "Сердика пропъртис" АДСИЦ за 3.7 млн. лв. В сайта на дружеството пише, че плътността на застрояване ще бъде 30%, въпреки че в доклада за съвместимост заявената стойност е под 20%.

"Едва ли ще стигнем до построяване на сгради и за 200 легла", каза пред "Дневник" Зоя Димитрова, която се оказа, че представлява и двете дружества за техните проекти на Иракли. По думите й текущите инвестиционни проучвания и нерешените инфраструктурни въпроси забавят плановете в Шапката.
Докладите на инвеститорите бяха подложени на обществено обсъждане в началото на месеца в едно от заведенията на плаж "Вая".


Петър Диков, снимка: stroitelstvo.info

"В екооценките експертите не успяват да оценят кумулативния ефект върху природата", твърди Янина Танева от "Да спасим Иракли". По думите й това е масово разпространен проблем в България, когато стане дума за строителство в защитени територии. Инвеститорите сами плащат за извършването на екологичната оценка, което е порочна практика, смята Андрей Ковачев от Сдружение за дива природа "Балкани".

"Моите възложители са изразили готовност да се съобразят с изискванията на природозащитниците", подчерта Димитрова. Според нея много по-голям проблем е дивото къмпиране на Иракли. "За проекта не е осигурено финансиране и вероятно по-голяма яснота за инвестицията ще има в началото на следващата година. И ние сме против бетона, спазили сме всички еконорми. Бунгалата ще бъдат рекламирани като екоселище. Така инвеститорът също има интерес да опазва ценната природа", заяви Даниел Събев, управител на "Сердика пропъртис консулт" - дружеството, което управлява "Сердика прорпъртис" АДСИЦ.

Териториалноустройственият план (ТУП) на община Несебър, на който се основават инвеститорските екодоклади, отдавна е изтекъл. Документът е приет през 1997 г. и е бил валиден 10 години. Междувременно планът многократно е нарушаван. Например курортът Слънчев бряг се е разраснал много над границите, очертани в ТУП, посочи Ковачев. Това е ставало единствено с разрешение на община Несебър, за което прокуратурата е сезирана нееднократно.
По бТВ министър Росен Плевнелиев препоръча бърза проверка на община Несебър във връзка с идеята за застрояване на Иракли. Той посъветва Кюлева и Диков да не започват строителство в района.

През септември експертният съвет към Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) в Бургас ще се събере, за да обсъди плановете на "Сердика пропъртис" и "Проин". Процедурата предвижда съветът да даде становище, а шефът на екоинспекцията да реши дали да одобри или отхвърли проектите. От РИОСВ обяснили пред "Дневник", че частта, свързана с водоснабдяването, е била приета без забележки.

Инвеститорите предлагат водоснабдяването на курортното селище ще става или чрез добив от близкото с. Баня, или чрез отклонение до имота от водопровода под моста на река Вая, или чрез изграждане на магистрален водопровод от Обзор. Отпадните води ще се преработват на място и след пречистване ще се събират в резервоар.
Това са обещания, които се дават щедро преди започването на всяко строителство край морето. После всичко се забравя и се почва изливане на бетон, коментира кратко пред Frognews.bg блогърът къмпингар Евгени Димитров.

Банкерската вдовица и някогашна секретарка Весела Кюлева била замесена в далавера с Министерството на образованието за 10 млн., писа неотдавна в. „19`”.
Апетитната сума била дадена от държавата за наем на програми на “Майкрософт”. Според изданието вместо да се договори пряко с фирмата на Бил Гейтс и да вземе програми по 50 евро на компютър, просветното ведомство използвало посредник и цената набъбва до 1000 евро! Разликата е цели 20 пъти или 2000%, каквато печалба не се формира дори трафика на дрога, коментират запознати.

Цената, на която държавата наема софтуера на “Майкрософт”, се оказва два пъти по-висока от тази в магазина за единичен купувач. А все пак при оборудване на 5000 клиенти сумата би следвало да бъде доста намалена. Вместо това обаче тя било умножена по две.
Въпросната информация обаче до момента не е потвърдена.

На 31 юли вдовицата Весела Кюлева вдигна сватба с дългогодишния си приятел футболиста Мартин Станков. Помпозното тържество бе в наследения от убития Емил Кюлев луксозен комплекс „Оазис”. Злите езици говорят, че Кюлева се залюбила с футболиста още докато била щастливо омъжена за Кюлев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5686 |29.07.2010 Стартират кампания срещу трудовия терор в чужбина . 1| 4817 |09.07.2010 Трайков скочи срещу монопола на БТК . 1| 5250 |06.07.2010 Ройтерс: България скочи срещу енергозависимостта си от Русия . 0| 5172 |26.03.2010 Мерките срещу кризата отново на масата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads