Реклама / Ads
15| 8272 |11.09.2010 ПОЛИТИКА

Айман ал Зауахири ръководи базата на “Ал Кайда” в София?

.
Фрапиращи разкрития за разпространението на философията на ислямския джихат из Балканите направи сръбският журналист и военен анализатор Милован Дрецун в предаването "Свободна зона" по ТВ+. От 25 години Дрецун следи събитията в Косово, а след 1999 г., когато международните сили навлизат там, той забелязва увеличаване на броя на муджахидините и уахабитите в границите на тази територия,
 

След като успява да събере 300 страници топ секретна документация, журналистът установява, че на Балканите има силно присъствие на терористични ислямски групи, включително и водената от Осама Бен Ладен "Ал Кайда". Дрецун заяви, че са му били нужни много години, за да стигне до тази информация и още толкова, за да провери достоверността й.
Повод за поканата на Дрецун бяха двете книги на сръбския военен анализатор "Войниците на Аллах – Балканска база за глобален джихат" и "Войната за Косово". Книгите все още нямат български превод, но в тях Дрецун е поместил имена, документи и факти, които повдигат доста сериозни въпроси по отношение на ситуацията на Балканите.

"Най-голямата ценност на книгата ми "Войниците на Аллах" е, че в нея се побира строго поверителна документация на разузнавателните служби на KFОR и на една специална разузнавателна единица на Обединените нации, която се занимава с изследване на ислямски тероризъм и екстремизъм в Косово", заяви Милован Дрецун.

Журналистът сподели, че след като е видял информацията в документите, до които е получил достъп, първоначално не е могъл да повярва какво съдържат те. "Чак, когато Американския Държавен департамент през 2007 г. обяви доклада си за тероризма в Косово и се позова на тази специална разузнавателна единица на Обединените нации, и обяви информацията, до която бях стигнал две години по-рано, тогава осъзнах, че това е достоверна документация", добави Дрецун.
Георги Коритаров обърна внимание на стр. 167 в книгата, която бе озаглавена "Център на "Ал Кайда" в София". Според информацията, дадена в текста там, от края на лятото на 1994 г. се изгражда непрекъснато подобряващ се команден център на "Ал Кайда" в нашата столица. Центърът бил предаден за разпореждане на Айман ал Зауахири, който е вторият човек в "Ал Кайда" след Осама Бен Ладен, както и идеологът на терористичната групировка. Зауахири идва в България с фалшивото име Хасан Али в годините, когато "Ал Кайда" е военен партньор на Америка в борбата срещу сърбите в Босна и Херцеговина. Дрецун допусна, че както българските тайни служби, така и американските вероятно са знаели за присъствието му на наша територия, но тогава той не е бил със статут на опасен терорист.
Днес, 16 години по-късно, Милован Дрецун твърди, че България вече е оформена база на "Ал Кайда". Той описа плана на мрежата на джихата, който обхваща територии от Украйна до Сърбия, в това число и България. Журналистът добави, обаче, че интензивността на присъствие на ислямистите е различна в различните земи. Засега в България честотата им не била толкова голяма.
Дрецун описа и начина на работа на ислямистките терористични организации. Финансирането на екстремисти вървяло през хуманитарни неправителствени организации на "Ал Кайда". Вайа Джумаида бил главата на тези организации. Името му присъства в списъка на най-търсените терористи в Америка. Хуманитарните организации на "Ал Кайда" финансирали главната муджахидинска единица на Косово. Там имало около 20 такива организации.

Дрецун уточни, че хуманитарните организации на "Ал Кайда" не били идентични със "спящи клетки" на терористичната организация. Сръбският журналист обясни каква точно е схемата - хуманитарните организации служели за финансиране, те изграждат джамии, в които се проповядва уахабизъм и ислямизъм. В тези джамии се извършвало и набиране на членове на "Ал Кайда", които се изпращали на военни обучения в Пакистан или други арабски страни. Някои от тях дори завършвали т.нар. "обучения за самоубийци” и подписвали договор с "Ал Кайда". Тези от тях, които се връщали по родните си места, оставали като "спящи клетки".
От друга страна, тайната полиция на косовския министър-председател Хашим Тачи, КШИК снабдявала с оръжие уахабитите в областта Санджак. Тази тайна организация в момента имала бази в Косово, в Македония, както и присъствала в Албания.
"10 години опитвам да се обърне внимание на страховито бързия пробив на фундаментализма и ислямизма на Балканите. Има план "Европа 3000" – през следващите 50 години основното предизвикателство ще бъде ислямизмът и радикализмът", завърши Дрецун.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5600 |10.09.2010 Писта за Ф1 стана капан за българския премиер Борисов . 23| 6736 |08.09.2010 Ставаме ли за пушечно месо в Афганистан? . 10| 7697 |07.09.2010 Бившият испански премиер: Имате голямо бъдеще . 41| 5752 |07.09.2010 Б. Борисов: От доста години нямам притеснения от БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads