Реклама / Ads
24| 6432 |28.09.2010 НОВИНИ

Рот: ГЕРБ да разследва ТИМ

.
Юрген Рот
Скандалният разследващ журналист Юрген Род призова българското правителство да разследва ТИМ и олигарсите в страната.
 

Това стана в Брюксел в понеделник вечерта, по време на дискусия, организирана от фондация "Ханс Зайдел". В нея взеха участие представители на българските национални медии и евродепутати. Специален гост на форума бе вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който е на посещение в европейската столица. Рот бе “единственият неополитик”, паканен да участва в срещата.

"Доста смело е да бъда поканен на тази дискусия, но ще се опитам да бъда дипломатичен", каза германският журналист в дискусията, последвала изложението на Цветанов за резултатите от борбата на държавата с престъпността.

"Даже при управлението на ГЕРБ не мога да пътувам до България, защото не се чувствам в безопасност. В България винаги е имало кьорфишеци, но както преди, така и сега нищо съществено не се е случило", заяви още той. В предишни свои изявления журналистът неведнъж е отбелязвал.

Според Рот, "въпреки напредъка в редица области, българските власти не правят достатъчно срещу организираната икономическа престъпност".

"Нищо не беше направено срещу групировката ТИМ, нито срещу олигарсите в различни страни, които в миналото бяха свързани по един или друг начин с така наречените властови кръгове около настоящия премиер Бойко Борисов", продължи журналистът, който в книгата си за българския преход отделя специално внимание на конгломерата от фирми, контролиран от трима варненски бизнесмени.

"Отдавна му изпратих отворено писмо да предприеме нещо срещу структурите на ТИМ - без резултат. А интересното е, че и шефът на митниците Ваньо Танов ги обвини в пране на пари и участие в организирана икономическа престъпност - и пак нищо не последва", заяви още Рот, според когото какво ще се случи с ТИМ, ще е тест за българското правителство.
Цветан Цветанов отговори, че дава пълна и лична гаранция за неговата сигурност при посещение в България. "Въпреки че не смятам, че са необходими специални мерки, тъй като България се е променила. Има още какво да се прави, но не може всичко да се направи за една година", добави той.

Цветанов каза още, че възприема думите на Рот по-скоро позитивно. Той не скри, че е бил съветван да не участва в една събитие с писателя, но допълни, че за него няма неудобни въпроси. След като първо запозна поканените на дискусията с постигнатото срещу организираната престъпност – 60 мащабни операции за 1 година и множество законодателни промени, той каза, че страната си е върнала държавността.

По адрес на Рот вицепремиерът каза, че писателят си е "извоювал едно име, една позиция, една безкомпромисност в оценките си срещу проблемите, които има с организираната престъпност в Източна Европа".

"Така че в тази посока, повече го приемам като нещо градивно. В началото на демокрацията бяха създадени много силови структури. Много от тях преминаха в белия бизнес. Все пак трябва да имаме сериозни доказателства, които да кореспондират с нарушения на българското и европейското законодателство”, обясни Цветанов и косвено отговори кога би започнало разследване срещу посочената от Рот групировка - когато има за какво.

Цветанов подкрепи запазването на механизма за контрол и оценка на реформите в правосъдието и вътрешните работи над България, осъществяван от ЕК.

"Механизмът за оценка, вътрешното ми убеждение е, че трябва да остане. Защото това е мониторинг на едни системи, които са много чувствителни и трябва постоянно да сме в едно предизвикателство и един устрем за реалната промяна”, каза Цветанов.

Министърът изрази надежда и да бъдат приети законодателните промени, създаващи специализирания съд за тежка организирана престъпност.

"Защото иначе, както казва Рот, остават само фойерверките от полицейските операции, а последващи присъди за големите престъпници все още липсват", заключи българският вицепремиер.

Припомняме, че Юрген Рот стана известен у нас с книгата си "Новите български демони", както и с делото за клевета, което заведе срещу него, червеният депутат Румен Петков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 6384 |23.09.2010 Слуховете за Кюлев като президентски съветник стресирали разследването . 0| 5433 |09.09.2010 Цв. Цветанов: Продължава разследването на Октопода . 33| 6073 |14.08.2010 Цветанов: Липса на съдебна воля възпрепятства разследването срещу "Килърите" . 0| 4633 |02.08.2010 МВР разследва мистериозно отвличане

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads