Реклама / Ads
4| 12472 |12.10.2010 НОВИНИ

Цветът определя характера; може и да лекува

.
Четирите основни цвята в палитрата определят характера на човека
 

Ju_18 SmileSmileSmile

Oтскоро Фейсбук отново зариби своите посетители с поредното приложение. Този път не е нито ферма, нито късметчета, нито пък приложения, с които проверяваш колко си секси днес. Новата мания се казва „Моят цвят” и набира все повече и повече посетители. Създателите на приложението лансират идеята, да си направим индивидуален анализ на Фейсбук-профила, като така можем да установим не само цвета за деня, но и цветовете на личността ни.

Анализът ни почива на математически и физически закономерности, допълнени с психологическите особености на човешкото възприемане. За анализа на личността използваме и методите на Франк Дон, публикувани в трудовете му. Усъвременени и подкрепени с помощта на новите технологии, тези методи допълват анализте”, гласи Фейсбук. Ако решим да направим анализ на личността си, ще разберете не само основните си цветове, а и до какво водят те. Според специалисти е опасно да се ограждаме с произволни цветове, защото можем да подсилим отрицателните си качества, вместо положителните. Знаейки основните цветове в личната си дъга, ще получим отговорът на въпроса “С какви цветове да се оградя?” Всички сме наясно, че цветовете са изключително мощен инструмент за въздействие. Подходящият цвят може освен да променя настроението и да тонизира тялото, да облекчава някои физически страдания. Освен това въздейства положително или отрицателно на околните и повлиява върху отношението към дадения човек.

Реших да проверя какво точно ще ми каже всезнаещият Фейсбук и попаднах на този кратък интересен анализ. Странно... но мразя червено...

Днес сте първично червени!
Особеност на деня: Днес можете да победите всичко в материалния свят, но никак Ви няма в духовните дейности. Вероятно е да подсилвате емоционално всички чувства, които Ви споходят – и добрите, и лошите.
Наст
ероениe: Днес ще сте тонизирани и свежи. Тялото Ви ще е в страхотна форма, също и настроението Ви.
Секс: Сутрин, обед и вечер – въпреки това няма да се изморите и ще искате още!
Насока: Днес не му мислете много. Действайте първосигнално. Пазете се от прекалено силни емоции. Оставете разума да си почине малко и се порадвайте на възможностите за забавление.


Ако обаче не вярвате на подобни тестчета, които в повечето случаи се правят изцяло на свободен принцип, то можете да обърнете повече внимание на вашия собствен любим цвят и да разберете мъничко за характера си. Любимите цветове на човек дават любопитна информация за неговата личност, твърди експертът по цветовете Дюи Садка (Dewey Sadka). Той е създател на собствена система от цветове, носеща неговото име, а също е автор на станалата бестселър книга “Системата от цветове Дюи: най-новият тест за съвместимост в любовта, приятелството и успеха в кариерата(The Dewey Color System for Relationships: The Ultimate Compatibility Test for Love, Friendship and Career Success).

Зелено


Предпочитанията към зеленото показват, че човекът е страхотен слушател, който никога не е твърде зает, за да помогне на приятел в нужда. Способността да се поставя на мястото на другите хора е истинската му дарба. И въпреки, че понякога има невинно изражение, вроденото любопитство и способността да разбира какво кара другите да продължават напред, го прави способен да разбира света около себе си, дори на пръв поглед да не изглежда такъв.
Знаменитости, които обичат този цвят: Джулия Робъртс, Кортни Кокс.

Черно

Влечението към черното означава, че човекът е изключително лоялна личност, отделяща внимание на всичките си взаимоотношения и особено дисциплинирана по отношение на постигането на цели. Любителите на черното имат склонност да бъдат емоционални и често взимат решения, диктувани от чувствата им, а не от логиката.
Знаменитости, които обичат този цвят: Анджелина Джоли, Дженифър Анистън.

Бяло или кремаво

Хората, които предпочитат бялото, все жадуват да преживеят купища нови неща и се взират в неизследваното. Те привличат много различни типове хора и приключенията сякаш им се лепят, но всичко това нерядко им създава затруднения и проблеми. Най-добрата стратегия в такава ситуация е да се контролират очакванията си като се преследват най-вече желания и цели, които изглеждат реално постижими.
Знаменитости, които обичат този цвят: Кристин Дейвис, Джесика Бийл, Памела Андерсън.

Червено


Страстта към червеното съобщава ясно и високо, че този човек е инициатор и не прави нищо наполовина. Директен и практичен, с ясната идея какво иска, той показва на другите къде точно им е мястото в живота и установява стабилни граници. За този тип хора не е никакъв проблем да казват “не”. В резултат на всичко това хората ги уважават и слушат. Понякога обаче те са прекалено нетърпими към некомпетентността и безполезността на другите.
Знаменитости, които обичат този цвят: Синди Крауфорд, Мег Райън.

Жълто


Привързаността към жълтото предполага, че такава личност е оптимист, който приема хората такива, каквито са и обича всички да се чувстват добре, катоподпомага затова без да очаква нищо в замяна. Но пък не приема лесно услуги, което затруднява другите хора да изразяват благодарността си.
Знаменитости, които обичат този цвят: Тайра Банкс, Рийс Уидърспуун.

Розово

Предпочитанията към розовото са неразривно свързани с истинската и непресторена загриженост към другите. Това създава на този тип хора едва ли не ореол на ангел, в което всъщност е най-голямата им сила. Но те истински изпитват нужда от признателност за делата си, за да се мотивират и продължават нататък.
Знаменитости, които обичат този цвят: Никол Кидман, Дженифър Гарнър.

Златисто и бронзово

Хората, привлечени от лъскавината на жълтите метали, не са от типа, който би позволил светът да ги подмине. Те имат големи надежди, мечти и амбиции и се наслаждават максимално на живота. Но страстта им може понякога да е причина за провал, защото ги кара да се ангажират прекалено и в резултат на това се чувстват стресирани и съкрушени от неуспехите.
Знаменитости, които обичат този цвят: Кейт Уолш, Алисън Джени.

Сребристо

Такъв човек се опитва винаги да разбере максимално и най-дълбоките си чувства, копнее да се потопи в собствените си мисли, далеч от забързания свят. По природа тези хора са интровертни, задават си добре обмислени въпроси от типа на “Какво е емоционалното ми удовлетворение от това действие?” или “Поемането по този път ще бъде ли достатъчно пламенно преживяване?”.
Знаменитости, които обичат този цвят: Парис Хилтън, Кели Рипа.

Синьо

Оптимистични и мечтателни, почитателите на синьото не обръщат внимание на дребните обиди и препятствия, а виждат слънчевата страна на живота. Те създават около себе си атмосфера на позитивизъм, който се отразява добре и на околните. И в любовта се фокусират върху позитивното, а това понякога ги прави наивни и прекалено доверчиви. Може да им отнеме дълго време да видят недостатъците на любимия си.
Знаменитости, които обичат този цвят: Хилъри Суонк и Дейна Девон.

Замисляли ли сте се обаче защо един човек си купува дрехи в светли тонове, а друг – в тъмни? Защо ви е неприятно да се намирате в стая с червени тапети, а се чувствате много по-добре в помещение със сини стени? Всъщност тези предпочитания не са случайни. Науката е доказала, че обкръжаващите ни цветове влияят на нашето настроение и здраве. Преди повече от половин век швейцарският психолог Люшер е разработил метод на цветова диагностика, който го е направил световноизвестен. Чрез него може да се определи душевното състояние на човека в определен момент. Тестът е много прост – трябва да се подредят на принципа “харесва ми – не ми харесва” осем квадрата с различен цвят, от най-приятния до най-отблъскващия. Четирите основни цвята в палитрата определят характера на човека: тъмносин, синьозелен, оранжево-червен и светложълт, а четирите допълнителни цвята (черен, сив, кафяв и виолетов) дават информация за състоянието в момента на изследването. Лечението с цветове (хромотерапията) днес е доста популярно. За влиянието на цвета върху организма и нервната система има няколко доказани факти – например, че червената част от спектъра възбужда и стопля, а синята – успокоява и охлажда.Според психолозите, ако човек се е уморил от един цвят, той подсъзнателно търси допир с противоположния. И това води до промяна в състоянието му. Така червеният цвят винаги влияе на физическото състояние, жълтият – на умственото, а синият – на емоционалното.

Виолетовият цвят увеличава интелектуалната активност, но той може да е и доста опасен – прекаляването с него води до депресивно състояние. Затова не се препоръчва и боядисването на големи повърхности у дома с него, особено в детската стая – психиката на детето е прекалено крехка.

Наблюдения показват, че тъмносиният цвят понижава кръвното налягане, облекчава болките. Той оказва и положително влияние върху гръбначния стълб и благодарение на неговия обезболяващ ефект се прилага при лечението на мигрена, удари и възпаления. Например някои психолози го препоръчват на хората, които страдат от хипертония и свързаните с нея сърдечно-съдови заболявания.

Светлосиният цвят успокоява. Но и тук мярката е много важна – прекалено дългото пребиваване в “синя обстановка” предизвиква усещане за липса на пространство и в резултат на това влошено настроение.

Зеленият цвят действа благоприятно на сърцето и облекчава болките. Той се определя логично като цвета на природата и жизнената енергия – винаги е приятно да полежиш в тревата и да почувстваш прилив на енергия.

Жълтият цвят се асоциира с топлите слънчеви лъчи. Той е своеобразен психически стимулатор. Затова, ако непрекъснато ви е студено, можете да облечете дрехи с такъв цвят. Според източната традиция жълтият цвят влияе положително на слънчевия сплит и всичко, свързано с него: черен дроб, жлъчка, далак, стомах, подобрява зрението и тонизира кожата.

Яркооранжевият цвят се асоциира с огъня.
По отношение на организма той действа облекчаващо за дишането и успокояващо – върху психиката. Затова нюансите на този цвят се препоръчват за оцветяване на стени, особено в помещения, където се спи.

Червеният цвят носи усещане за топлина.
Психолозите го свързват с с по-бързото лечение на много заболявания, но предупреждават, че с него не бива да се прекалява, защото може да провокира изостряне на хроничните болести. Ако страдате от ниско кръвно (хипотония), червеният цвят е силно препоръчителен – той се асоциира с горещата кръв и повишаване на налягането. Съответно не се препоръчва за хипертониците. От психологическа гледна точка червеният цвят повишава възбудата и затова се препоръчва при проблеми в сексуалния живот.

С една дума - всяка крушка си има опашка! А вие кой цвят предпочитате?
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 9060 |04.10.2010 Ние, децата на промяната . 40| 29584 |22.09.2010 73-то СОУ- най-"американското" училище на бъдещето . 16| 9684 |22.09.2010 Их бин българче . 7| 8502 |15.09.2010 С.С.: Заради наркозависимостта на брат си, „бягам” от наркотиците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads