ВАЦ пуска нов вестник, в "Новинар" плащат с вино и сирене

18

|

9781

|19.10.2010
ВАЦ пуска нов вестник, в "Новинар" плащат с вино и сирене

Германските собственици на ВАЦ обмислят пускането на нов вестник на българския пазар. „Труд” и „24 часа” няма да бъдат закрити, въпреки слабите тиражи и приходи напоследък.
Рекламата в двете издания се е сринала и експерти във ВГБ (Вестникарска група България, която представлява ВАЦ - Есен) смятат, че ако нещата не се променят радикално, напролет популярните вестници ще имат тежки проблеми с фатални последици.
Да спасява положението от Германия пристига Петер Имберг, който отговоря в групировката за Източна Европа, а преди няколко години бе управител на ВГБ в София и познава обстановката в детайли. 30 на сто ще са съкращенията във в. „168 часа”, едно от изданията ще бъде закрито до Нова година, съкращения ще има и сред служителите в рекламата, научи Frognews.bg от източници на бул. „Цариградско шосе” 47.
Не са спирали преговорите и за продажбата на ВГБ – вестниците „Труд”, „24 часа”, „168 часа”, „Всичко за семейството”, „За жената” и останалите издания.

Междувременно се появи слух, че главният редактор на „Труд” Тошо Тошев, който притежава акции от „Медиа холдинг”, търсел пари от приятели, за да купи „Дневен Труд”. Негови близки обаче заподозряха интригантски игри зад мълвата.
На 20 юли писахме, че рекламният бос Красимир Гергов преговаря за закупуването на вацовите издания за 60 млн евро. От ВГБ в София скорострелно отрекоха новината, но 10 дни по-късно ръководителят на ВАЦ Бодо Хомбах заяви пред в. “Ханделсблат“: „За нас Югоизточна Европа не е пазар с бъдеще. Ние не желаем да се укрепим там.” От интервюто стана ясно, че ВАЦ е готова да продава, ако има подходящи условия. „Продаваме, но не по принуда”, допълва Хомбах.
Идването на д-р Щерцинг е знаково. Той трябва да убеди сегашните шефове на „24 часа” и „Труд” да приемат идеята за създаване на нов продукт. Те от своя страна също имат условия, с които искат собствениците да се съобразят. Става дума за съкращения, но не в редакционните екипи, а в администрацията, разпространението и рекламата. Предлагат се също варианти за излизане от кризата, които обаче германците не били склонни да приемат.

В момента цената, която се обсъждала за изданията вече не била 60, а 40 млн евро, говори се в медийните среди. Така или иначе, каква ще е съдбата на ВГБ и популярните медии, щяло да стане ясно до Нова година, смятат запознати.

Миналата седмица журналисти от н. "Новинар" били шокирани от предложените им пакети с кашкавал, сирене и шише вино, вместо заплати. Собственикът Антоан Николов, бивш шеф на Общинския съвет в София, обяснил, че има временни финансови затруднения и натуралния жест трябвало да се приеме като вид бонус. Служителите от изданието обаче не се хванали на въдицата, защото от месеци получавали по 50-100 лева от дъжд на вятър. Извършени били и драстични съкращения и в момента шепа "спартанци" правели целия вестник, като в същото време се оглеждали за друга работа. Най-лошото обаче било, че нямало никакви кандидати да купят "Новинар" и да инвестират в радикални промени.

Смущения има и в екипите на изданията от издателската група "Икономедия" на Иво Прокопиев. След като се разбра, че бизнесменът е напуснал България в посока Сингапур, настроението в контролираните от него медии спаднало рязко. Говори се, че дълговете на Прокопиев минали границата от 650 млн и кредиторите могат всеки момент да спрат печатницата му или да запорират сметките на групировката. Слух в медийните и бизнессредите пък твърди, че  зам.-председателят на Съюза на издателите, успял да се измъкне от страната с помощта на политици от най-висок ранг и турските авиолинии, преди да се усетят банките, на които е длъжник.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

огорчени
Разградската мишка Прокопиев избяга, а хората в изданията му се чудят какво да правят с орязани двойно заплати и преминаване на четиричасов работен ден. Прокопиев е лайно и долен лъжец. Гочева го защитаваше до последно, пиарстваше му и го водеше при първанов да му уреждат бягството. Долна работа.
Мария
Долу ръцете от Прокопиев! Нека поколенията да го имат за пример и видят какви л. . . . и подмазвачи, нарчащи се "работодатели", изплуваха на пяната на т. нар. демокрация
Аре, собствениците на труповите вестници да си налеят по една студена вода и да започват "хроникИ на една предизвестена смърт". Да се готви и останалата паплач - Николовци, Прокопиевци и др. Баницата свърши. О
Хомбах
Най-после|! След толкова години на агония от ВАЦ се сетиха да пратят замразения преди години д-рЩерцинг. Единственият читав човек, който знае за какво иде реч. Всички останали боклуци, изпращани от Есен - Имберг, Янковски и др. , само ускориха съсипването на изданията. Дясна ръка им бяха местните подлоги в областта на рекламата, разпространението и останалото "производство". Раздути щатова и луди пари за безхаберници. Измислени мениджъри и най-вече мениджйърки. Все пак пожелавам на свястното да оцелее.
жалко
Това за Щерцинг е вярно. Само той разбира от медии и знае кой кой е във ВГБ. Присъда: "Труд" - печата 50 хиляди, продава 30 хиляди. "24 часа" - печата 35-40 хиляди, продава около 20 хиляди. Не виновен само интернет, колеги, има и нещо друго. Нарича се бездарието и лакомията на един-двама ръководители.
почитател
Мъчно ми е за Новинар, защото там работях/работеха готини хора и добри професионалисти. Но какво искате от гейчето Антоан Николов. Щом Дилов-син се спаси, значи нещата са отивали на зле.
последен опит
Хер Щерцинг да изрине лайната!
смешно
След като сте изредили куп измислени интриги във вестниците, е странно че сте пропуснали изданията на ДПС. Всъщност набива се на очи, че фрог пише нон стоп глупости слещу всички вестници, с изключение на турските. Плаща ли ви се фрогчета-всяка седмица продавате ВАЦ-овете. Това ми прилича на платените клюки на Кеворкян за покупката на ВАЦ от ДПС около Нова година. арменецът е на заплата при тях за поръчкови изпълнения
вярната посока
Някоя преводачка да преведе на германците какво пише в коментарите, да не чака подканяне. Време е за проветряване. Не са виновни от ВАЦА за краха на илюзиите, а българските им слуги, които крадат зад гърба им и съсипват доказани издания. В "168 часа" съкращенията трябва да почнат с Пенчев и Захариев-фотографчето, които напълниха гуши от поръчкови статии и подкупи. Това го знае всяко дете.
смешникова
не се пънете толкова , сигурни ли сте, че информацията е вярна, или пак поредната злоба се лее из пространството
Ксандра
ВАЦ и изданията му отдавна обслужват червено- депесарската мафия !Само имената на мазен Тошо с пурата и извесната пачавра по пантофи на Ахмед Доган В. В говорят що за медии са. Жалко , че все още се намират българи да им четат весниците. Края на тази червена поръчкова журналистика вече се вижда. Бог да ги прости.
Петков
Това си е световна тенденция, която не бива да учудва никого. Хартиените СМИ постепенно ще отпаднат. Защо трябва да давам пари за вестник след като мога да си прочета всички новини в Интернет? Това, което го пише във вестниците са вчерашни новини, които аз вече съм прочел.
агент Бор
вестник "Труп" няма да се продава без прикрепените към него агенти на ДС. А специалните агенти като Бор, Липа и прочие дървеняци ще са безплатно приложение като бонус към купувача. След ДС, КГБ и ЩАЗИ кой ли ще ползва професионалното им помиярстване?
Свежко
За какво да си купувам вацовите вестници, които сутрин ми предизвикват киселини? Като ги чета засилват негативните настроения, омерзението и потреса от манипулациите и липсата на поне капка почтеност. Няма да ми липсват ако ги няма. Напротив смятам, че ще се попрочисти медиината среда.
Имберг
Жалко за кадърните хора от вацовете, некадърните ще се оправят, както винаги.
Пeтep Имбepг
Новият вестник ще се казва "24 часа труд" и ще изразява бъдещата съдба на мързеливия и крадлив български аграрен лумпенпролетариат! Нали за това приехме България в ЕС без да отговаря на критеройте!!!
Гоцев
Да му мислят кадърните хора от ВАЦ, защото съдбата им отново ще решава Венелина Гочева, която през живота си не е написала нито ред журналистика, а само доноси срещу колеги. Тази Гочева от години се хвали, че е първа дружка с Цветелина и Зорка, те и сега ще й спретнат някое удобно и още по-платено местенце. Добре че не знае никакъв език, иначе можеше да я изпратят я посланик, я културен съветник в някоя западна страна.
Чапрашиков
Хващам се на бас, че каквито и съкращения да се направят във ВАЦ, хора като Гочева, Зюмбюлев, Росен Янков, Атанасов, Мелания Рашева, Бистра Дойкова и други некадърници, които сега лапат по 10-15 000 лв. на месец, ще си останат, докато тиражът на вестнчетата паднат под санитарния минимум. А тях ще ги пенсионират с по 20 заплати и ще отидат да си живеят в мезонетите и палатите.

РЕКЛАМА

ТОП ФРОГ

Най - доброто от Моцарт

ВРЕМЕТО

времето в София София

+6°

+17°

времето в София

лек полъх

времето в Бургас Бургас

+12°

+18°

времето в Бургас

лек полъх

времето в Варна Варна

+11°

+19°

времето в Варна

лек полъх

времето в Пловдив Пловдив

+10°

+19°

времето в Пловдив

лек полъх

времето в Ст. Загора Ст. Загора

+9°

+20°

времето в Ст. Загора

лек полъх

времето в Русе Русе

+9°

+19°

времето в Русе

лек полъх

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Илиян Василев Илиян Василев Автор е на множество статии и анализи по международни отношения, икономика, финанси, енергетика и енергийна сигурност. Войната КТБ Войната КТБ Истината за задкулисните интереси Мирослав Иванов Мирослав Иванов Казвам се Мирослав Иванов и се занимавам с финансова журналистика вече 10 години. Във всичките си текстове съм се стремял към две неща – качество и честност. Вярвам, че именно те карат читателите ти да те четат. Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Едвин Сугарев Едвин Сугарев Свободата днес и тук Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах