Реклама / Ads
68| 20636 |05.11.2010 ИНТЕРВЮ

Пл. Николов: По сценарий на Първанов арестуваха Трактора

.
Покровителите на Ал. Петров искат да го убият. Капон е алиби на Първанов. Кани я в проекта си, за да скрие участието си във вредни за България договори с Русия. Смъртта на Илия Божинов не е случайна, той получи заплаха от Гоце Седефчов след интервю във Frognews.bg, като го предупреди, че "оттук нататък нищо добро не го чака".
 
Това каза бившият парламентарен секретар в правителството на Жан Виденов Пламен Николов.

Той е завършил политехника във Варшава и информатика и философия в Софийския университет "Св. Климент Охридски". През 1990 г. е защитил докторат в областта на външнополитическите теории на САЩ. Преди 1989 г. Николов е роботил 10 години в Института за съвременни социални теории към Секретариата на ЦК на БКП, както и като преводач към Единния държавен протокол. Превеждал е литература с гриф "За служебно ползване". Пламен Николов е участвал в работата и на Центъра за стратегически изследвания на Александър Лилов. За по-малко от три месеца е бил парламентарен секретар в кабинета на Жан Виденов, но е уволнен от бившия премиер, с когото оттогава не поддържат никаква връзка. Работил е няколко години в "Мултигруп", ръководил е "Стратегическо и корпоративно планиране", както и стопански звена на компанията. Бил е изпълнителен директор на едно от дружествата „АРЕС” АД – Българска петролна компания. След това се занимава с частен консултантски бизнес. В момента е изпълнителен директор на дружество, което произвежда стъклопластово композитно индустриално оборудване. Категорично отрича да е бил в структурите на Държавна сигурност.

Интервю на Васил Василев

- Каква беше причината да проговорите точно в този момент за смъртта на Илия Божинов и за връзките на Първанов с Алексей Петров?


- Причината е смъртта на моя приятел Илия Божинов, която съвсем не е случайна. Преди първото си интервю за Люба Кулезич, говорих за „24 часа”, но редакцията прецени да не пусне всичко и най-вече това, което говорех за Гоце Седефчов. Междувременно получих приятелски препоръки от най-необичайни посоки, от приятели, свързани със СДС и то по-скоро с Надежда Нейнски. „Защо правиш спекулации със смъртта на човека, това е непочтено и опасно”, ми казаха определени хора. Мисля, че всичко идва от лицето Георги Първанов. Не мисля, че има друга причина, едва ли има автоцензура. Тиражите на тези вестници затова и падат, защото спестяват истината на публиката.

- Как стигна до извода, че Илия вероятно е убит?


- Синът му получи протокола от аутопсията. Според специалисти това е „no sense”. Аз се доверих на техния прочит. Познавам много добре Илия Божинов. Той и преди е имал панкреатитни кризи. Тогава много бързо се обаждаше и ние вземахме светкавични мерки. В този случай той дори не звънна на сина си. Вероятно се е чувствал спокоен за състоянието си и не се е притеснявал. Не си е давал сметка. Това означава, че оплакванията му не са били толкова силни, както друг път. През пролетта на 2007 г. той имаше панкреатитна криза и постъпи за лечение в болница. Всичко мина успешно и положението беше овладяно. В продължение на три години Илия беше много стриктен с лечението си, пазеше диети и постоянно ходеше на контролни прегледи. Появиха се обаче информации в органа на „Октопода” (в. „Галерия” – бел. на ред.), че бил злоупотребявал с некачествен алкохол, но Илия Божинов не пиеше. Особено смущаващо беше следното обстоятелство, което също навежда на мисълта за изрежисиран смъртен изход. Измежду документите излезе такъв, в който той е подписал информирано съгласие за спешна операция. Този документ не носи дата. Очевидно има някакви правила, които казват колко часа, след като пациентът е подписал такова информирано съгласие трябва да се направи хирургичната интервенция. Второто, което ми прави впечатление, е, че към медиите бяха подадени съобщения, че той е починал на операционната маса. В случай като неговия, това означава, че е правен опит да се отстрани панкреасът. Това е т. нар. „операция на отчаянието”, след която оживяват около 5% от пациентите. Очевидно някой предния ден е бил абсолютно сигурен, че ще се стигне до операционната маса, а на нея ще бъде постигната режисирана смърт. Той най-вероятно е побързал да пусне съобщение предварително в медиите. Всъщност Илия Божинов е намерен мъртъв до леглото си в болничната стая, която не е в интензивно отделение. По главата му бяха намерени следи от удари, които не се знае дали са от падане или от удари.

- Какви бяха отношенията между Първанов и Илия Божинов?

- През 1999 г. президентът опита да приобщи към себе си и към котерията си Божинов. Именно това са доказателствата, че всичко, свързано със заплахите срещу Илия, е истина. Той му каза: „Добре, Илия, ще те компенсирам за това, че ти отнехме компанията за таксита. Ти остана без работа от едно хубаво директорско място. Аз ти обещавам, като председател на партията поемам ангажимент към теб, че ако станеш член на БСП, в максимално кратки срокове ти да си част от висшия съвет на партията.” Цитирам ви думи, които Първанов е казал на Илия. Той в крайна сметка прие. При първа възможност беше избран в изпълнителния съвет на партията. Още тогава Гоце Седефчов е „чувствал”, че ще бъде президент. Това ми каза пойният Никола Койчев, че си разваляме отношенията с бъдещия държавен глава. Първанов е знаел нещо повече отколкото всички останали. Той е бил наясно, че ще има жокери, които ще държи в ръкава си и в един момент ще ги използва. Вероятно нещата са договорени зад кадър от кукловодите много по-рано. Гоце Седефчов не изпълни към Илия един много по-сериозен ангажимент. Той му обеща, че ще го направи шеф на тогавашния комитет по пощи и далекосъобщения.
Божинов направи много компромиси, ние сме водили неведнъж разговори. Той беше обезсърчен, чувстваше се смачкан. В същото време има семейство, което изхранва. Божинов не искаше да разказвам онова, което ми е споделил. Аз дълго време се съобразявах с неговото желание. След ареста на Алексей Петров той ми сподели, че е решил да проговори. Тогава даде първото си интервю (пред Frognews.bg – бел. на ред.) преди участието му в сутрешния блок на БНТ.

- Какво се случи след интервюто?

- Преди да отиде в телевизията, получи обаждане от Георги Първанов. Бил е много ядосан, много гневен. Казал му е: „Слушай, Илия, аз си изпълних ангажиментите, които бях поел към тебе. Не ти попречих, когато искаше да напуснеш БСП и да си направиш своя партия. Вие се провалихте на изборите, ти си един провален политик. Аз съм много огорчен, че изваждаш от нафталина стари истории. Оттук нататък теб нищо добро не те чака.” Това са думи на Първанов към Илия. Той не ми разказа всичко, защото беше много уплашен. Видях го в същата вечер след разговора му. На другия ден отиде в телевизията, където участва заедно с една млада адвокатка. Илия й позволи да вземе думата и се държа много неубедително. С облекчение прие възможността, че в студиото има още някого, който може да говори и ще успее да се изниже като мокра връв.

- Ти в момента също говориш за доста опасни неща. Не те ли е страх, че тези думи могат да ти навредят?

- Страх ме е, съпругата ми – също. Вече съм каза „а” и трябва да стигна до „я”. Нямам избор. След интервюто на Илия през февруари аз бях „помолен” от хора на „Левкорпорация” да сътруднича за връзка с Божинов. След интервюто за кулезич на три пъти ми разбиваха завода. Щетите очевидно не са с цел кражба, а за да се спре бизнеса ми. Аз съм поканен от прокурора Светлозар Костов да се явя в НСС, за да дам показания във връзка с част от нещата, които съобщих пред обществото по отношение на делото „Октопод”. Прокуратурата трябваше да докаже пред съда по убедителен начин тезите си. След като обвинението по някаква причина не успява да внесе обвинителен акт и не дава обяснение защо изпуска срокове, съдът има всички предпоставки да пусне Алексей Петров в домашен арест.

- Т.е. едно потвърждение на тезата ти, че има връзка между Борис Велчев, Георги Първанов и Алексей Петров.

- Аз само припомням колко спорна беше кандидатурата на Борис Велчев за главен прокурор. Той беше наложен, защото бе съветник на президента. Тогава се обещаваше, че нямало да се стигне до ситуация, в която интересите на Гоце Седефчов да бъдат обслужвани от главния прокурор. Сега ние сме в точно такава ситуация. Задаваме си въпроса: „Не се ли обслужват скритите задкулисни интереси на Георги Първанов от своя бивш съветник?”

- Първанов започна нов проект. Можеш ли да разкажеш как стигна до тук от твоята гледна точка?

- В БСП винаги е имало различни лобита, сред които такова, което е било против Първанов. То бе използвано, за да създаде димната завеса и да внесе успокоение в душата на Петър Стоянов, че му предстои служебна победа. Аз мисля, че това беше само част от играта по инсталирането на Първанов, както се изрази самият Никола Койчев.

- От кого е инсталиран? От Русия?

- От задкулисието. Със сигурност най-голяма роля играе тази част от него, която е свързана с Кремъл. Затова ние проследяваме как през всички тези години Гоце Седефчов активно обслужва руските интереси, още когато беше председател на БСП и особено, когато стана президент. През 1996 г. Жан Виденов подаде оставка и начело на БСП застана Георги Първанов. Заедно с Николай Добрев върнаха мандата тогава. Очевидно някой им е казал: „Спокойно, ще бъдете компенсирани”, вероятно от същото кремълско задкулисие. Предполагам, че е използвано политическото простодушие на Петър Стоянов, който не вярвам да има нещо общо с тази завера, нито пък Иван Костов, както и политическото ръководство на БСП. Мисля, че единствен за този заговор е знаел, а може би и участвал, Богомил Бонев. Той беше сред белязаните карти, които Гоце Седефчов изтръска от ръкава си преди изборите за президент. Първата цел на Георги Първанов бе да овладее партията, да се наложи като ръководител. Той беше улеснен от смъртта на Николай Добрев и стана всепризнат шеф на БСП. В онзи период си спомням за един факт, който го показва като изключително непочтен човек и историк. По онова време се откриваше паметна плоча на цар Борис III в Израел във връзка със спасяването на българските евреи от холокоста. Тогава Първанов устрои един истински панаир в парламента и изопачи историята. Всички знаят, че освен Димитър Пешев, Вълка Горанова и Тодор Живков, роля в спасяването на българските евреи има негово величество. Тази кремълска линия за фалшифицирането на българската история е напълно позната за Гоце Седефчов. Той се показа пред обществото като изключително опасен човек, склонен да загърби всички принципи и факти само и само да покаже какъв страхотен слугинаж организира за Кремъл.

- Какво е обяснението ти за това, което се случва с Алексей Петров? От къде идва атаката срещу него - от Бойко Борисов или от другаде?

- Аз имам доста по-различен прочит на цялата ситуация от това, което се пише в медиите в момента. Алексей Петров направи едно активно мероприятие с компроматите срещу Сергей Станишев. Тази интрига е много важна. Гоце Седефчов възложи на Петров да се появи пред Бойко Борисов и да му връчи компроматите срещу Станишев. Този ход постигна много от предварително набелязаните цели. Първопричината за активното мероприятие беше освобождаването на Трактора от ДАНС. Стана повече от ясно, че в очите на настоящите управляващи той е една бита карта и че общите му кукловоди с Първанов не могат да го запазят на пост в агенцията. За тях Петров загуби своята ценност като агент. Тогава възникна въпросът как да се отърват от Трактора, защото е ясно, че след като не е запазен в ДАНС, е демаскиран. Това в същото време се оказва опасно за тях. Не само заради информацията, която знае той за своите покровители, а и заради данните, които имат хората, не пожелали да го оставят в ДАНС. Те знаят много неща за попечителите му, сред които е Първанов. Той става неудобен за кукловодите и мислят как да се отърват от него така, че самият Трактор да повярва, че всъщност разчитат на него. Искат да му покажат, че искрено го подкрепят, че му възлагат задачи, че е в играта. Ако той се усъмни, че те играят двойно по отношение на него, познавайки го и знаейки как е способен да действа, са наясно, че е опасно. Те му възлагат задачата да направи компромат срещу Станишев, който, забележете, да бъде връчен лично на Бойко Борисов. С това се целят няколко неща. Първо, Алексей Петров да бъде легитимиран политически, защото медиите показват негова среща с премиера. Втората цел е самият Бойко Борисов да бъде въвлечен в някакви отношения с Трактора.

- Това не е ли по-лесно, имайки предвид връзката им в спорта в миналото?

- Тук не става дума за бивши отношения, а да бъде натрапена една конкретна среща, която очевидно премиерът не е желал. Да бъде заблуждавано обществото, че те поддържат отношения до такава степен, че той предоставя документи, придобити по криминален начин. Това, че Петров връчи някакви данни за Станишев, не означава, че те не са придобити криминално. Предават се публично, с което се цели да се дискредитира Бойко Борисов. Третата цел на компромата е да се удари самият Станишев, тъй като пречи на Гоце да овладее БСП. Оказва се, че е имал по-твърд гръбнак отколкото се е очаквало и вероятно се е противопоставял по редица въпроси, свързани с кремълските енергийни домогвания до България. Създава се ситуация, в която е лесно Алексей Петров да бъде убеден, че противниците му са в правителството, защото са поставени в невъзможност да предприемат друго освен да започнат да нищят октопода. Така или иначе те биха го направили. Т.е., трябва да се внуши на Петров, че хората, които го хвърлят на лъвовете, не са неговите покровители, които продължават пред него да играят ролята си. Когато беше арестуван, се появиха много медийни спекулации, че имал близки отношения с Бойко Борисов. Те обслужваха втората част на гоцевщината – да се злепостави правителството. Самият Гоце, целият в бяло, да гледа ъндърграунда, както сам назова това през последните дни, и да наставлява с назидателен тон бъдните поколения. От правилния прочит на ситуацията произлиза прогнозата какво ще се случи после. Алексей Петров е изключително неудобен за Гоце Седефчов. Като виден представител на гоцевщината, съществува реална опасност за живота на Трактора. Има вероятност наставниците му да го отстранят физически и да припишат убийството на Борисов и на Цветанов. Именно затова конфликтът ескалира през РЗС. Под командата на Гоце Седефчов беше създаден един проект, с който се опитва да заблуди и да излъже обществото. За съжаление във „фабриката за илюзии”, която Петър Стоянов затвори, в момента работят поне 20 творчески колектива, които произвеждат мистификации.

- Какво ще се случи оттук нататък с Първанов и проекта му "АБВ"?

- Ваши колеги нарекоха проекта на Първанов „Ноев ковчег”. В него ще има скелети на забравените прадеди, както се изрази Румен Овчаров. Аз очаквам формацията да се разпадне на съставните си милиционери. Беше направен опит да се привлекат много хора, като Мария Капон, например. За Гоце беше много важно той да има една такава симпатична, очарователна ходеща индулгенция. Тя внесе материали срещу Румен Овчаров в прокуратурата за договорите с „Газпром”. Ако Капон приеме да участва в проекта на президента, излиза, че той няма нищо общо с руските договори. Тя е неговото алиби. Много е вероятно тук да има два отбора – „А” и „Б”. За да има интрига, „Б” отборът трябва да бъде отстранен.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 51| 14687 |02.11.2010 Ген. Атанасов: Борисов и Първанов се договарят? . 80| 16140 |03.10.2010 А. Първанова: Двуличието на Дянков ще съсипе Борисов и ГЕРБ . 28| 7252 |29.09.2010 Д. Томов: Лъжат, не сме инвитро на Първанов . 37| 13603 |15.08.2010 Ил. Божинов: Първанов щеше да е премиер а-ла Станишев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads