Реклама / Ads
9| 5833 |06.11.2010 НОВИНИ

Отварят се евроврати за българчета от диаспората

.
Андрей Ковачев с ученици
Евродепутатът Андрей Ковачев представи възможностите за образование и академичен обмен.
 

Българският евродепутат д-р Андрей Ковачев се срещна с участниците в Есенния семинар на Фондация Българска Памет, който посреща ежегодно ученици с българско самосъзнание от историческата диаспора в Молдова и Украйна, както и българчета от Западните покрайни.

Основен акцент на семинара през тази година са възможностите за образование и академичен обмен, отворени за най-младите от перспективата на европейското членство на България
. По традиция Есенния семинар събира ученици от училища с български състав от по-големите общности на българската диаспора и цели да утвърди културното многообразие като ценност и като позитивен принцип за постигане на национално единство.

Д-р Ковачев говори пред повече от двеста ученици за приоритетите на Европейския съюз и за политиките за разширение и интеграция, важна част от които са и европейските младежки програми за движение и обмен. Срещата завърши с много въпроси от страна на участниците в семинара, които се опитваха да си изяснят как европейското членство на България подобрява условията за тяхната образователна квалификация и професионална реализация в бъдеще.

Д-р Ковачев изрази надежда, че е успял да направи Европа и европейските интеграционни инициативи по-близки и по-разбираеми за младите ни сънародници от диаспората. В средата на декември група от двадесет ученици, част от които от Западните покрайнини, ще гостуват на евродепутата в Европейския парламент в Брюксел. Децата са финалисти в конкурса за есе „Моят път в Европа”, съвместен проект на Фондация Българска Памет и д-р Андрей Ковачев, който за втора поредна година дава възможност на най-младите да се запознаят на място с работата на европейските институции, а също и с идеите и реалните измерения на европейската интеграция.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4652 |07.09.2009 57 стъпки отварят пътя на съдебната реформа . 4| 5014 |07.10.2008 Все повече чужденци искат да осиновяват българчета . 8| 5273 |27.09.2008 Българчетата - сред най-застрашените от Интернет в Европа . 4| 4940 |11.07.2008 ЕК: Над 50% от 15-годишните българчета не могат да четат правилно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads