Започна Коледният пост

0

|

3171

|15.11.2010
Започна Коледният пост

От 15 ноември започваме да броим дните на Коледния пост - традиция, която църквата е установила още през 12 век. Според канона постът продълшава 40 дни, през които вярващите се пречистват телесно и душевно преди раждането на Спасителя - Исус Христос.



По време на поста не се приема храна от животински произход, - яйца, мляко, сирене, кашкавал, масло, месо. За да се поддържа добрия физически и психически тонус, в тези дни християните консумират много бобени растения, картофи, зеле, ядки, плодове и зеленчуци - във суров и обработен вид.

През първата седмица на Коледните заговелки и в края им - от 20 до 24 декември, постът е строг - християните приемат само растителна храна, която може да се приготви с олио. А риба и вино са разрешени единствено на Никулден (6 декември). 

В народния светоглед Коледните заговелки съвпадат с времето, когато лятото отива към зима. Старо поверие, че от този ден се отварят вратите между трите свята – небесен, земен и подземен. През тях преминават зловредни сили за човека, които нарушават хармонията в подредения му свят.

За да се предпазята от тях, българите прибягвали до различни магиически ритуали и заклинания, с цел да прогонят злите сили - караконджули и вампири. Част от тази магическа сила е въплатена и в символиката на коледния пост. Неговият смисъл е да преобразим хаоса в космос и подреди отново живота в нормалния му ритъм.

За „отговяване" хората се подготвят още от Никулден, 6 декември. Мъжът в къщата хваща няколко врабчета, стопанката ги попарва, почиства и соли. После ги нанизва на конопена връв и провесва на сухо и прохладно място да съхнат. За Коледа врабците стават като чирози. Когато се върнат от църква, стопанката къса връвта с пилците и на всеки дава парченце - на момичетата крилце, а на момчетата - копанче, за да се „смърсят". Чак тогава могат да вкусят от блажните ястия.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

РЕКЛАМА

ВРЕМЕТО

. София

+16°

+27°

.

лек полъх

. Бургас

+21°

+27°

.

лек полъх

. Варна

+21°

+27°

.

лек полъх

. Пловдив

+20°

+31°

.

лек полъх

. Ст. Загора

+20°

+35°

.

лек полъх

. Русе

+19°

+31°

.

лек полъх

  • Жорж Ру показва небесни феномени във фотографиите си

  • Жорж Ру показва небесни феномени във фотографиите си

  • Жорж Ру показва небесни феномени във фотографиите си

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Картичка.бг Картичка.бг Необикновени електронни картички, с които не всеки ще има смелостта да поздрави приятелите си. Мирослав Иванов Мирослав Иванов Казвам се Мирослав Иванов и се занимавам с финансова журналистика вече 10 години. Във всичките си текстове съм се стремял към две неща – качество и честност. Вярвам, че именно те карат читателите ти да те четат. Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Иво Митрев Иво Митрев Нетърговски организации Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Едвин Сугарев Едвин Сугарев Свободата днес и тук Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство