Реклама / Ads
23| 8418 |16.11.2010 НОВИНИ

Филчев проговори: Цветанов изпълнява задачи от посолството на САЩ

.
Че някой е извършил убийство, се решава от съда с присъда, но въз основа на съответните доказателства. Другото е клевета, но ми се вижда несериозно да съдя министъра на вътрешните работи, коментира бившият Обвинител №1
 

„Когато срещу теб има доказателства и повдигнати обвинения за извършени престъпления, тогава се внася делото в съда и там се коментира. Обвинението се повдига въз основа на доказателства. Министърът на вътрешните работи Цветанов, че нашепнал на ухото на някой - „Ти кажи така, пък аз ще добавя друго" или излязъл по телевизията и разправя - този е обвинен, онзи е обвинен, очевидно това не е законно. Ако той разполага с тези доказателства, те стават по надлежния ред - вкарва се всичко в разследването, разследва се и отиваш в съда - турят ти белезниците и отиваш в съда. Иначе това, което той прави, е незаконно". Така коментира бившият главен прокурор Никола Филчев информацията, че МВР го проверява за съпричастност към убийствата на прокурора Николай Колев и ямболската адвокатка Надежда Георгиева пред агенция Кросс.

„Вижда ми се несериозно да го съдя за клевета. Очевидно е, че той е претоварен, изнервен е. Той е голям началник, от него зависи много в държавата - и живота на гражданите, и представянето на България пред европейските институции. И вероятно е изморен от тази тежка, наистина, борба с организираната престъпност и заради това така ходи по телевизиите, по публични места и казва - този е извършил убийство, онзи е извършил други престъпления. Така не се прави. Да твърдиш, че някой е извършил престъпление, това трябва да почива на доказателства, другото е клевета. Малко съм учуден от това, което той прави, но очевидно, че сега е претоварен от работа. Но колкото и да са му тежки отговорностите, ще си позволя да го посъветвам - че не бива да разрешава на личните си чувства да му определят поведението, защото той има огромна власт и когато използва незаконно тази власт, става злоупотреба с власт - точно такъв е настоящият случай. Че някой е извършил убийство, се решава от съда с присъда, но въз основа на съответните доказателства", каза още Филчев.

„Вероятно се преследва определен ефект. Това ако гръмне по Европата - „Арестуваха главния прокурор за убийства", „Шеф на мафията"... Досега мълчах, но всяко нещо има разумни граници. Ако гръмне, само за това ще се говори. Първо - големи рейтинги ще се получат за тази политическа воля, решимост, непоколебимост, въпреки познанствата, въпреки приятелствата. Второ - смятам, че има такъв сценарий и той му е внушен на Цветанов от едно голямо посолство - Американското. Те не за първи път си позволяват да злословят по мой адрес - нещо не им харесвам, някакви самолети, някакви оръжия... Тука смятат, че е Латинска Америка, не Европа.

Станаха две причини - първата е, че ще има голям медиен ефект, ще му се ръкопляска, че е толкова смел и има толкова политическа воля да се бори с организираната престъпност и корупцията. Второ - ще си изпълни задачката, която му е дадена. И трето, разбира се, няма да се говори за неговото имущество, макар че той даде обяснения. Има си компетентни органи, да го проверяват. Що се отнася до организираната престъпност - ако той се бори една година с нея и твърди, че сега е подложен на атаки от организираната престъпност, аз пък съм бил 7 години главен прокурор и на много по-големи, остри и продължителни атаки съм подложен", завърши бившият главен прокурор.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5121 |16.11.2010 Е. Йорданов: Нямаше доказателства Филчев да е замесен в убийство . 49| 7066 |16.11.2010 Цв. Цветанов: Филчев поръчвал убийства, подставени лица на Трактора ги изпълнявали . 1| 4905 |15.11.2010 Цветанов: Работим по разкриване на поръчковите убийства . 17| 6154 |15.11.2010 Юрген Рот: Филчев е поръчал убийството на Колев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads