Реклама / Ads
44| 13195 |07.12.2010 НОВИНИ

Wikileaks: Руската мафия е в България

.
Джон Байърли
Руската мафия е разпростряла своите пипала зад граница, най-вече в България и Тайланд. Това пише в доклад до Държавния департамент на САЩ и лично до ексдържавния секретар на Америка Кондолиза Райс. Документите са публикувани в скандалния сайт Wikileaks и цитирани от newsru.ru. Част от донесенията са подписани от американския дипломат Джон Байърли през 2008 г, който е работил в Москва, а след това
 

В доклада са описани много случаи на обвързаност между руски политици, включително Владимир Путин и кметът на Москва Лужков.

От други документи става ясно, че американците са се интересували от енергийното руско лоби в България. Кои го представляват и отстояват инетресите на Русия.

В същото време стана ясно, че българско оръжие е стреляло и убивало в Ирак, Иран, Йемен и Южен Судан
, пишат днес пет от най-големите издания в света: The New York Times (САЩ), Le Monde (Франция), El Pais (Испания), Spiegel (Германия) и The Guardian (Великобритания).

Американски дипломати упрекват остро военният министър на Армения, че лично е съдействал за продажбата на Иран на около 100 противотанкови ракети и автомати българско производство. Според написаното в Wikileaks, американски дипломати са се опитали да попречат и на други сделки по въоръжаването на Иран, Ирак, Йемен и Южен Судан с бойна техниа и оръжие от България, Китай, Укрйна и Армения. Белият дом бил особено раздразен от участието на България в тази група, тъй като страната ни е член на НАТО и ЕС. Бившият държавен секретар на САЩ Кондолиза Райс лично разпоредила тайните служби да разнищят, как точно ългария се е оказала в подобни схеми. През 2008 г. американците иззели от иракски шиитски формирования оръжие, произведено у нас. Арменското правителство се заклело, че не е продавало българско оръжие. Данните обаче сочат, че номерата на някои от намерените автомати и противотанкови ракети отговарят на произведени в български заводи.

В началото на 2010 г. българското правителство пък одобрило оръжейна доставка за Йемен с благословията на САЩ, се твърди в поредния документ, публикуван в WikiLeaks. Доставчикът е била частна българска оръжейна фирма, а сделката, на стойност 55 млн. долара - финансирана от ОАЕ. Йеменското правителство е трябвало да получи малокалибрени огнестрелни оръжия, муниции и експлозиви. На фона на все по-нестабилната обстановка в Йемен и все по-големия оръжеен контрол българската Комисия по експорта предприема допълнителни стъпки с цел гарантиране над ставката, в това число складирането и превозването на оръжията, като всичко започва на 5 януари т.г. Комисията поставя идентификационни номера на всички оръжия, като подчертава, че България ще се съобрази с предложението на САЩ за допълнителен контрол и ще координира действията си с американското посолство в Йемен.

На 7 ноември Комисията обявява пред САЩ, че все още обмисля дали да одобри сделката, включваща 30 хил. автомата, 100 хил. експлозива, гранатомети и муниции за тях. Българското Министерство на икономиката и енергетиката, в лицето на министър Трайчо Трайков, се съгласява да намали броя на автоматите с 25%, като осигури серийни номера за всичките тях, описание на стоката, предписание за съхранението на оръжията, както и да посочи годината на производство за всички оръжейни артикули по доставката. София продължава да работи в тясно сътрудничество с Вашингтон по този въпрос.

Междувременно става ясно, че въпросната сделка е била свързана с друга такава - на компания на сръбски оръжеен търговец, сключил договор с йеменското военно министерство за доставка на оръжие на стойност 78 млн. долара. Американското посолство в Йемен е информирано за готвената сделка, за да може САЩ да я спре и оръжието да бъде доставено не от Слободан Тесич, а от България. Според българското посолство в Сана, Тесич често пътувал до Йемен заради договора, за което американските служби били уведомени. Сърбинът опитал да влезе в България п
ез 2005 г., но е върнат в родината си, понеже е в списъка с лица със забрана за пътуване на ООН по Резолюция №1521, се казва в цитиран в телеграмата документ от българските тайни служби, предоставен на американското посолство.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 103| 9043 |05.12.2010 Прокуратурата разследва връзки на мафията с магистрати . 14| 9059 |05.12.2010 Кучи студ напада България . 12| 5063 |02.12.2010 Нима научихме нещо ново за България? . 3| 7341 |30.11.2010 България притисна ЕС заради "Набуко"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads