Реклама / Ads
16| 6361 |10.12.2010 АРТ ДЖУНГЛА

Дискусия за свободата на словото уплаши властта

.
Нито един представител на управляващите не уважи дискусията под надслов „Свобода на мисълта, съвестта и медиите”, която се състоя днес в „Червената къща” в навечерието на връчването от ЕП на наградата „Сахаров” за свободата на мисълта.
 

Срещата бе организирана от Информационното бюро на Европейския парламент в България в партньорство с Организацията на медиите в Югоизточна Европа. В дебата участие взеха 8 журналисти от 5 държави – Виолета Станичич, Анна Заркова, Вукашин Обрадович, Бесар Ликмета, Лидия Павлова, Вилдана Селимбегович, Душан Милюш и Огнян Стефанов. На събитието присъстваха и много посланици, сред които на Белгия, Финландия, Австрия, Словакия и Хърватска, както и евродепутатите Кристиян Вигенин, Станимир Илчев и Мария Неделчева.

„Свобода на словото у нас има. Това е едно от малкото завоевания у нас”, заяви в началото на разговора Анна Заркова. Според нея въпросът е как ще бъде използвана тази свобода. Тя разкритикува главните редактори на медиите у нас, че не поощряват достатъчно разследващите журналисти, които взимат хонорари колкото останалите си колеги, които в някои случаи спят. Острото перо на „Труд” допълни, че днес повечето репортери изпълняват функцията „стойка на микрофон” като по този начин обиждат останалите в гилдията. „Политици и служби използват тези хора като пощенски кутии, които оповестяват лъжи, за да разместят политическите и подземните пластове”, каза още журналистката. По думите й сегашната власт е точно толкова себична, колкото и миналата. „Държавата е такава, каквато е и журналистиката”, заключи Заркова.

Главният редактор на вестник „Новине Вранске” Вукашин Обрадович разказа за десетките убийства на журналисти в Сърбия. Самият той на два пъти е получавал заплахи за живота си заради разкрития, които е направил около педофилите в сръбската църква.



Лидия Павлова от в. „Струма” представи пред посланици и колеги част от данните, които има за скандалните Братя Галеви в Дупница. Тя не пропусна да отбележи, че е получавала многократни заплахи за живота си, както и имуществени щети, които най-вероятно са й причинени заради разследванията, които прави в т. нар. Галевград.

Един от най-актуалните случаи бе този на албанския журналист Бесар Ликмета. Той успява да разкрие пред обществеността, че албански министър има фалшива диплома. Заради това на една пресконференция е нападнат от изобличения министър.

В края на дискусията се включи зам.-председател на една от многобройните комунистически партии у нас. Той изрази остро несъгласието си с наградата „Сахаров”, на името на изобретателя на водородната бомба. Мъжът, който се движеше с чанта, апликирана с Че Гевара, поиска да се основе приза „Карл Маркс” и да бъде раздаван на журналисти, които изповядват свободното слово.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6127 |07.09.2009 Празникът на свободата и празникът на милицията . 9| 6235 |31.05.2009 Иво Инджев написа „СтатИя на свободата: Мълчанието е злОто” . 9| 6593 |27.07.2007 Руският поет с незабравимия глас на свободата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads