Реклама / Ads
13| 6151 |15.12.2010 НОВИНИ

Иде свинският грип, той убил музиканта в Лондон

.
Свинският грип H1N1 отново върлува в Европа, а България вече даде първата си жертва тази зима.
 

След направени изследвания станало ясно, че починалият цигулар Николай Янакиев (45) от Камерния ансамбъл “Софийски солисти”, който се върна от гастрол в Лондон, е бил болен от свински грип.
Това съобщиха вчера за “Труд” лекари, запознати със случая. А Световната здравна организация подготвя официална информация за развихрилия се на Стария континент и този сезон свински грип. Изявлението ще се разпространи до дни. Даже е възможно това да стане днес или утре, казаха запознати.

Най-тежко е положението в Англия. Там от 2 седмици епидемиолозите регистрират повишена активност на вируса. Установени са 16 изключително тежко протичащи случая. А 11 души вече са починали, след като са били повалени от H1N1. Сред издъхналите има 4 деца. Заразата е нахлула също в Норвегия и Финландия. Можете да си представите колко сериозна е опасността, след като в страни като Англия - с доста висок процент на имунизирани срещу грип, H1N1 разболява много хора, коментираха лекари. Миналата зима уязвими групи за свинския вирус бяха бременните, младите и пълните. Докато в момента в Англия най-много са болните между 18 и 35 г., обясниха лекари. Цигуларят Янакиев, който е бил болен от свинския грип, се върнал от Лондон на 27 ноември и скоро след това, в петък - 3 декември, започнал да кашля. В столичната Пета градска болница му направили снимка и казали, че дробовете му са чисти. Но ден-два по-късно кашлицата му задълбочила, и той започнал да се задушава. Докторите в Пета градска го приели за лечение.

По настояване на близките си той бил преместен във Военномедицинска академия.
Според началника на Клиниката й по интензивни грижи доц. Константин Рамшев, Николай издъхнал още при приемането. Доцентът съобщи пред “Труд”, че пациентът е бил смъртно болен и лекаритенямали време да реагират. Предполагаше се, че причинителят на болестта на Николай може да е бактерията легионела, довела до тежка дихателна недостатъчност. По-късно се разбрало, че е болен от свински грип. Още преди 2 години Световната здравна организация препоръчва за групата над 65 г. защитените с противогрипна ваксина да не падат под 75 %. Българите, които са се ваксинирали, са между 4 и 6 на сто. А при хората над 65 г. този дял е още по-малък - около 2 на сто. Една от причините за това е страхът от иглата на ваксината. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5152 |14.09.2010 Свинският грип се завръща в България . 2| 5255 |30.12.2009 Свинският грип ще ни мъчи още 1 година . 0| 4645 |19.11.2009 Свинският грип уби родилка, бебето е добре . 7| 4727 |09.11.2009 Нови две жертви взе свинският грип у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads