Реклама / Ads
21| 5615 |24.12.2010 НОВИНИ

Бъдни вечер на остров Ливингстън

.
Българсската база "Св. Климент Охридски" на остров Ливингстън Източник: Bulgarica.com
Полярниците от поредната българска антарктическа експедиция се готвят за Рождество Христово.
 

Българите от 19-ата наша антарктическа експедиция са успели да пуснат електрозахранването на националната ни база на остров Ливингстън. Това съобщиха по сателитния телефон за “Труд” изследователи от 12-членната група.

Снежните преспи на брега са все още много големи. След неколкодневно копаене нашите учени са успели да стигнат до затрупаното помещение с генераторите за електричество. Два от тях са повредени, но българите са успели да пуснат третия. Сега на остров Ливингстън вече имат ток, от който зависи и отоплението на помещенията в базата. Заедно с багажа на полярниците пристигнало и гориво за генераторите.

Към първата група от 9 полярници са се присъединили още трима. Южният Атлантик е бил много бурен, няколко часа са били необходими за дебаркиране на острова от борда на аржентинския патрулен кораб “Авишо Кристишо”, каза по телефона командирът на българската база “Св. Климент Охридски” Йордан Йорданов. Отказал е двигателят на едната надуваема лодка. Наложило се е тя да бъде вързана за другата и така да се преодолеят силните вълни и ледената вода.

За щастие всичко е приключило благополучно. Днес полярниците ще почиват и ще седнат заедно около трапезата на Бъдни вечер. Преди това ще запалят свещи в ламаринения православен параклис, който се намира над базата.

Всички българи са здрави, чувстват се добре и предават чрез “Труд” поздрави на своите близки и приятели в родината.
Предстои изпълнението на няколко научни проекта, към които през януари ще се присъединят и чуждестранни изследователи. (Труд)

Frognews. bg припомня, че 19-ата българска антарктическа експедиция в Антарктида започна с множество несгоди. След като няколко дни нашите полярници страдаха от морска болест на борда на бразилския кораб “Ари Ронжел”, те най-накрая стигнаха залива пред българската база “Св. Климент Охридски” на остров Ливингстън.

Неуспешен е бил опитът българите да бъдат стоварени на брега с хеликоптер. По-късно антарктиците са акостирали на брега с надуваема лодка само с най-необходимата екипировка и храна. Българската база на остров Ливингстън е затрупана от сняг, със срутен покрив е ламаринената барака, където се намират генераторите и варелите с нафта. Това означава, че докато не се разчистят тоновете сняг, българите няма да имат осветление и отопление.

До края на тази и в началото на следващата година към Антарктида ще пътуват още две групи полярници.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6040 |27.07.2010 Богати българи запалиха гръцки остров . 0| 5105 |01.06.2010 Задържаните наши журналисти си идват вечерта? . 5| 4875 |08.04.2010 Бойко Борисов на вечеря с Обама в Прага . 4| 4926 |25.12.2009 Камина се взриви в Шумен на Бъдни вечер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads