„Прахта” на Илия Павлов е в дома на Дарина във Вашингтон

22

|

15887

|26.12.2010
 „Прахта” на Илия Павлов е в дома на Дарина във Вашингтон
Илия Павлов

Тялото му е изнесено и изгорено 10 дни по-късно от 5-ма мъже.В 2:15 след полунощ на 17 март 2003 трима мъже спират с тъмносин ван „Мерцедес” Спринт встрани от паркинга на резиденция „Арбанаси” над Велико Търново. От сянката на сградата излиза 4-ти мъж, който ги повежда към поляната отпред. Час и 20 минути по-късно, баба Вера се прибира от малкия частен хиподрум в Арбанаси. Впоследствие тя ще разкаже на племенника и внука си, за няколко странни мъже мъкнещи покрит с одеяло ковчег към тъмен микробус. Според нея, случката била станала в района на резиденцията, приблизително по същото време, на същата дата.
Слуховете относно смъртта на Илия Павлов са стотици. И това е нормално. Той не бе просто един от нас, а бе символ на една цяла епоха, на един цял модел на бизнес и икономическо поведение и стил определил пътя на страната ни през последните 20 години.

Ето какво казва самия Павлов, във фундаменталната си статия за „гущера и опашката” от 1996 година във вестник „Дума”. „С времето престъпниците еволюираха, организираха се и преминаха към по-висш стадий в развитието си. Те натрупаха значителни суми пари. Това им позволява да корумпират почти всичко по пътя си. Пуснаха пипалата си сред силните на деня, включително и на правителствено равнище. Има реална опасност съмнителни икономически формирования, натрупали капитали във времето на беззаконие и безвластие, да се опитат да поставят под свой контрол икономиката, политиката, властта, целия живот на обществото”.

По някакъв начин неговите думи се оказват пророчески, и самият той, най-обвиняваният човек за връзки със сенчести структури и групировки, умира от куршум. На 7 март 2003 г. в 19.45 ч президентът на „Ем Джи корпорация“ Илия Павлов е прострелян в сърцето с един-единствен куршум пред входа на административната си сграда на бул. „Г. М. Димитров“ в София. Петнайсет минути по-късно лекарите в „Пирогов“ констатираха неговата смърт. В държавата настъпи тишина. На другия ден стана ясно, че убийството на Илия Павлов е било изумително просто като технология. Един снайперист застанал на 47 метра от ярко осветения вход на сградата на „Ем Джи корпорация“ в сянката на малка порутена сграда срещу корпорацията, подпрял пушката си на специална скоба и изчакал може би час или два залегнал, докато „в светлината на прожекторите“ не застанал Илия Павлов. След това се прицелил в сърцето и стрелял. Охраната на „Мулти“ шефа успяла да реагира само за да натовари тежко раненото тяло и да го откара до „Пирогов“. Дни по-късно охраната на Павлов ще бъде обвинена, че е действала абсолютно непрофесионално, като го е оставила на осветено място без никакъв „заслон“ - като на стрелбище.

Убиецът се е изтеглил по буренясалото пространство по тъмните улички към Студентски град и изчезнал. Малко по-късно там беше намерен запален „Опел” Астра. Оказва се, естествено краден. Оръжието на престъплението не е открито, но балистичните експерти са категорични, че то не е обичайната карабина „Драгунов“, тъй като нейната сила била по-голяма. Предположенията са, че е стреляно с „Щаер“, една достатъчно модерна, сигурна и скъпа пушка. В обществото преди 7 години плъзнаха всякакви версии и теории. Пръв водещия на сутрешния блок на „Нова телевизия” Милен Цветков подхвана версията, че Павлов е жив, тялото е подменено, а шефът на Мулти е в Аржентина. Истината е, че Илия Павлов нито е получавал заплахи, нито се е чувствал в опасност - иначе охраната му е щяла да бъде значително по-бдителна. Изводът е, че ли шефът на „Мулти“ е подценил някой свой конфликт, или не е разбрал, че влиза в чужди територии, или не е очаквал, че играта, в която се е замесил, е смъртоносна.

Каквато е да е причината за смъртта му, с днешна дата има доста сериозни сигнали, които ни карат да мислим, че тялото на Илия Павлов е отдавна пренесено от гроба в резиденция „Арбанаси”, край Велико Търново
.
Според осведомени с историята около тази афера, задачата за това е била възложена лично от съпругата му Дарина Павлова и се е провела в пълна секретност. Госпожа „Мулти” наела два дни след погребението 5-ма души, които на 17 март през нощта отравят ковчега с тялото на съпруга й, покриват с одеяло и с микробус го откарва до крематориум край Севлиево. Там то е изгорено, а прахта поставена в урна, която е предадена лично на Павлова на следващия ден, 18 март. Източниците ни твърдят, че и до днес урната е в дома на Дарина във Вашингтон. Именно тези факти обяснявали и поведението на госпожа „Мулти” през последните години. Почти няма засечен случай в който опечалената Дарина да е посетила официалния гроб на своя любим. Точно това и предизвика неколкократно гнева на бащата на Илия – Павел Найденов. Източниците на „Торнадо” твърдят, че реално Найденов въобще не е знаел за операцията и е научил случайно цялата истина едва преди няколко месеца от разговор със своята внучка.

Екипът нает от Дарина Павлова е бил от изключителни професионалисти, които са получили и помощ от членове от персонала на резиденцията
. Според информаторите на вестника, всеки един от участниците и прибрал по 10 000 евро в брой за да държат езика зад зъбите си. Както повечето подобни случаи и този с делото за убийството на Илия Павлов не стигна до никъде. С днешна дата основните теории сочещи възможните причини за стрелбата са ясни.

На първо място това е конфликтът с Косьо Самоковеца за имотите и влиянието в Боровец. Този конфликт безспорно е много интересен, защото Константин Димитров е емблематична фигура от управлението на Иван Костов, който контролираше контрабандните канали в продължение на няколко години. На практика, туризма е и единствения отрасъл, в който Самоковеца е инвестирал официално преживе. Точно „Мултигруп“ пък по това време са овладели изцяло зимния курорт и само отстраняването на групировката би дало шанс на идващите с пари в брой да купят централни хотели. Особено ако те са знаели, че „Мулти“-групата са закъсали финансово. От друга страна обаче, е малко вероятно човек като Самоковеца да влиза в конфликт с Илия Павлов.

На второ място, подозренията за стрелбата срещу Павлов падат около отношенията на „Мулти” с ТИМ. Най-ярък пример за нарушените традиции между авторитетите е експанзията на варненската група ТИМ в сферата на туризма през онези години. По-видимата част от тези конфликти са около курорта „Св. Константин и Елена“. Тимаджии години наред не допускаха на варненска територия да доминира друга силова групировка и овладяха северното крайбрежие. Конфликтът им с Илия Павлов обаче станал прекалено явен през последните месеци на 2003, когато варненци купили мажоритарния пакет от акциите на курорта. По-късно стана ясно, че от неговите активи беше извадена земята. Това е станало с подписа на областния управител Яни Янев преди приватизацията. Според тимаджии, тогава Янев действал под диктата на варненския депутат от НДСВ Борислав Ралчев, който имал връзки с другия кандидат-купувач - „Мултигруп“.
На трето място стои така наречената, „Молдовската връзка”.

Ден след убийството на Илия Павлов, в събота около 15 часа, на светофара пред спортния комплекс „Макси“ в столицата беше разстрелян Степан Рибаков
. Молдовецът с българско гражданство е убит в мерцедеса си с автомат „Калашников“, който пък е намерен няколко дни след показния разстрел в новострояща се сграда наблизо. Той бил застигнат на светофара от „Сеат Толедо“, откъдето стреляли по него. Часове след убийството „Сеат”-ът пък е открит опожарен. Той също се оказа краден. Рибаков е бизнес партньор на Димитър Джамов. Впоследствие стана ясно, че Джамов дължи 700 000 долара на молдовска групировка заради доставка на газ пропан-бутан, която той не успял да пласира. Молдовците се изнервили и си поискали парите, а гарант за сделката на Джамов бил именно шефът на „Мултигруп“. Други пък твърдят обратното - че Димитър Джамов е гарантирал за Павлов пред свои партньори за сделка от няколко милиона долара, която се издънила.
Така или иначе по молдовската връзка се натрупват прекалено много случайности. Наглостта на извършителите и на двете убийства, опожарените коли, близките връзки на Джамов с двамата убити също са особено подозрителни.
Друга версия за смъртта на Павлов е „сръбската връзка”.

От 2000 година MG прави значителни инвестиции в мина „Бор“ в Сърбия - един от най-големите медодобивни комплекси в Европа.
Корпорацията притежава 35% от мината, а останалото е собственост на дребни акционери. Другите интереси на българската корпорация, свързани със Сърбия, са отново в областта на туризма. Ем Джи е кандидатствала за закупуването на сръбската държавна туроператорска компания „Путник“. Две седмици преди да бъде убит, Илия Павлов заедно с Бояна Попова са били в сръбския курорт Капаоник, който е част от агенцията. В този смисъл родната групировка е имала сериозни интереси около сръбската приватизация, което пък автоматично хвърля подозрения и в тази посока.
Не на последно място стои и „руската връзка”. Връзките и интересите на „Мулти” с Русия са пословични. Приживе Илия Павлов е редовен гост на юбилейните тържества на „Газпром“. Освен това, конфликтът между „Овергаз“ и „Газпром“ и Илия Павлов не е тайна. При фалита на Кредитна банка „Овергаз инк“ загуби много пари. За тях се водят дела в Лихтенщайн и в България, някои от които вече са спечелени от „Овергаз“. Ако някой може да се почувства истински финансово ощетен от смъртта на Илия Павлов, това определено обаче са Дончев и „Газпром“, тъй като това попречи на опитите им да си върнат парите. Така че и тук игрите са достатъчно големи, че да предизвикат смъртта на големия бос.

В крайна сметка, всичко това отдавна е история. Нейните части все по ясни се нареждат и допълват през годините. Но, по-важно е другото - че Илия Павлов стана жертва на бизнес средата, за чието създаване той самият има сериозна заслуга. Той стана жертва на някого, който използва същите силови методи при правенето на пари, както „Мултигруп” от първоначалните си периоди. В този смисъл, „прахта” му своето заслужено и логично място в центъра на капиталистическия свят – Вашингтон..

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Ехали цигани, хуй догониш!
Какво значение има дали е погребан или кремиран? Дали е положен в родната земята тук или прахта му е зад океана? Тук на Земята сме временно, от нас остава само прах и пепел, пръст при пръстта, пепел при пепелта. Важното е, че Него вече го няма. Поразиите които направиха такива като него, недосегаемите, са огромни и ще плащат поколения наред. Схемата на кукловодите се изяснява. Ние сме само публика. И все е тая дали е изгризан от червеите или е изгорен в круматориум. Вече го няма. Империята му обаче я има.
bg
с какви други лайна възнамерявате да ни занимавате през днешния празничен ден ? а през утрешния празничен ден ?
Дано да е умрял, а да не е жив и да харчи откраднатите от гърба на българския народ пари.
ььь
Толкова много протуснати запетаи и пълен член. . . . . . . . . . . . .
тъпи тъпи та вдлъбнати
понеже виждам че има заблудени ! да поясниме ТОВА СА "МАСОНСКИ" циркови НОМЕРА НА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИТЕ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ЛОЖИ !инсценировка на убийство- смяна на самоличност със цел оттегляне от публичното пространство! В БГ Илия Павлов е първият масон на бкп използвал номера! Цялата собственост на Мултигруп Мафия отива в ръцета на Ахмед Доган . . Наблюдавайте следват и други номера !!
7дни кабеларка
забравих да споменем и Уйчиндолското плешиво чучуло от мултигруп! Шоуто продължава . . .
чичата
праха от обувките му
Мистерия?!-Глупости. Илия си е жив и здрав с променена външност и бизнес. Целта е да се оттегли от бизнеса тук, защото стана рисков. Основания: Никой не е видял Илия мъртав, казаха, че са бетонирали гроба, а сега се лансира версия за кремация, охраната действа неадекватно, на пръв поглед, но точно каквото е трябвало да направи и каквито са били указанията, от Пирогов само един доктор го е видял и и то за малко, без аутопсия, без комисия. Просто Илия се оттегли от бизнеса по най-безболезнения начин, явно уговорката е била желязна. Да е жив и здрав.
Когато "убиха" Илия Павлов, баща му се държа сякаш нищо не е станало, но когато убиха сестра му и племенникът му, баща му плачеше. Направете си извода кой е жив и кой не. Луканов, Илия Павлов и т. н. - живите-"убити".
големи циркове
А кой мислите, че издържа в момента в Англия циганката Ивайла Бакалова и детето й от Илия Павлов? Едва ли е Дарина Павлова.
бта
А кой ви каза, че Луканов е убит или че е мъртав?? Я, си спомнете разни работи!
Илайя Павлидис
Жив съм и чукам Мишел Бонеф, а селянката Дарина лиже задника на . . . ;)
IZVINQVAM SE ZA LATINICATA!!! 1-PAVLOV NE E PARVIQT V TOZI CIRK A VTORI 2-ZA6TO PARAKLISAT I SEGA E POD STROGA OHRANA????? 3-PAVLOV BA6TA NAISTINA PLAKA SAMO ZA DA6TERQ SI 4-ABE MNOGO NAIVNICI V TAQ NA6A STRANA BE- - -MNOGO STE!!!
баце коце
Който му държи прахта може да си направи кекс!
Edna druga Darina
Ako ima neshto viarno v tazi misteria i vav vashite komentarii, iavno shte se razbere po-kasno. Horata, poluchili pari da malchat, shte poluchat poveche za da govoriat. . . . vse niakoi den shte se razbere poveche.
конспираторЪт
Доколкото е известно Павел Найденов не е истински т. е. биологичен баща на Илия Павлов. Затова и не е плакал. Анадъмо?
Bai HOY...
Taka kakto misteriozno izchezna Ilia Pavlov, da ne izchezne niakoi den i BB, zashtoto Cvetelinka veche vze milionite, za Rumencho-Pashata nishto ne se govori i chuva, taka che, ne izklichvam i tova niakoi den da stane. Da osumnem s Prostrelian ministar-predsedatel bez mnogo, mnogo shum okolo deistvieto.
xyz
Прекалено внимание към боса на мафията в България, въобще не ми пука дали е погребан или кремиран, важното е че е мъртъв. . .
ЧУДЕНКА
Питам се какви ги е дробила баба Вера на тоя хиподрум в 2 ч посред нощ та толкова подробно броила лицата и проследила деиствията им. Да не е от тея бабета дето ги издирват по телевизията и бродят нагоре-надолу.
666
A STIGA S TOZ BOKLUK BE , TOI DOKARA SIMEON DA IBE BALGARIA DOKATO MOJE ! A STIGA STEZ BOKLUCI NA KOMUNISTI4ESKIA KAPITALIZAM !!!OGNIANE , MAI MALKO SA TE BILI KOMUNI8STITE !!!EBI IM MAIKATA I NE GI POKAZVAI POVE4E !!!TI NA NIVOTO NA KEVORKIAN LI PADAS ????
Nagging_RoMeO
666 - Хайде да се научиш да пишеш грамотно на собствения си език и тогава се показвай що за селянин си ! Дали Павлов е жив това никой от вас не знае, дали е мъртъв също. . . драскайте си по нет-а кой какъв бил, а хората които МОГАТ да правят пари, изобщо не подозират за жалкото ви съществуване. R. I. P. ако е загинал Илия - ако не е. . . поклон и възхвала.

РЕКЛАМА

ТОП ФРОГ

Вивалди - четирите годишни времена

ВРЕМЕТО

времето в София София

+6°

+17°

времето в София

лек полъх

времето в Бургас Бургас

+12°

+18°

времето в Бургас

лек полъх

времето в Варна Варна

+11°

+19°

времето в Варна

лек полъх

времето в Пловдив Пловдив

+10°

+19°

времето в Пловдив

лек полъх

времето в Ст. Загора Ст. Загора

+9°

+20°

времето в Ст. Загора

лек полъх

времето в Русе Русе

+9°

+19°

времето в Русе

лек полъх

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Илиян Василев Илиян Василев Автор е на множество статии и анализи по международни отношения, икономика, финанси, енергетика и енергийна сигурност. Войната КТБ Войната КТБ Истината за задкулисните интереси Мирослав Иванов Мирослав Иванов Казвам се Мирослав Иванов и се занимавам с финансова журналистика вече 10 години. Във всичките си текстове съм се стремял към две неща – качество и честност. Вярвам, че именно те карат читателите ти да те четат. Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Едвин Сугарев Едвин Сугарев Свободата днес и тук Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах