Реклама / Ads
4| 5708 |04.01.2011 СВЯТ

САЩ готви търговска война срещу Европа

.
Американското посолство в Париж е посъветвало Вашингтон да започне търговска война срещу всяка страна от ЕС, която се противопостави на отглеждането на генно модифицирани култури. Това става ясно от нови секретни документи, открити от „Гардиън" в WikiLeaks.
 

В отговор на действията на Франция от края на 2007г., целящи забраната на ГМО царевицата на компанията "Монсанто", посланик Крейг Стейпълтън е посъветвал щатските власти да накажат Европейския съюз и особено държавите, които са се противопоставили на биотехнологиите. Стейпълтън е приятел и бизнес партньор на бившия американски президент Джордж Буш.

"Парижкият екип съветва да бъдат натиснати членовете на ЕС, тъй като това е колективна отговорност. Особено внимание трябва да бъде обърнато на най-тежките случаи", се казва в секретната дипломатическа грама.

Стейпълтън подчертава, че „победата" на ГМО няма да дойде бързо, но е важно да се покаже на Европа, че борбата с „Монстанто" и подобните на нея компании са в ущърб на интересите й, а освен това евентуалните американски санкции биха засилили позициите на поддръжниците на биотехнологиите на Стария континент.

От други „изтекли" документи става ясно, че американските дипломати по цял свят лобират за ГМО, представяйки го за стратегически правителствен и търговски ангажимент. Става ясно още, че Испания си е партнирала със САЩ по въпросите на биотехнологиите, като Вашингтон е оказвал натиск на Брюксел да не бъде затягано законодателството в тази област.

Силната анти-ГМО съпротива в средите на Католическата църква също не е избягала от погледа на американските дипломати. WikiLeaks разкрива, че те са влезли в активна комуникация със съветниците на папата. Според документите Бенедикт XVI е „за" генно модифицираните култури и са правени постъпки той да обяви позицията си официално.
Американските дипломати са категорични, че чрез подкрепата на Ватикана ще повлияят на общественото мнение в голяма част от Европа и развиващите се страни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5914 |30.12.2010 Дипломатическа война между Чавес и Вашингтон . 6| 5501 |23.12.2010 Фигаро: Европейски Балкани, а не балканска Европа! . 1| 6045 |20.12.2010 Сняг в Австралия, хаос на летищата в Европа . 1| 5385 |16.12.2010 „Ал-Кайда” готви атентати за Коледа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads