Реклама / Ads
62| 19805 |14.01.2011 ИНТЕРВЮ

Н. Слатински: Танов съжалява за истините, които каза

.
Николай Слатински Източник: личен архив
Управлението на Борисов е сталинистко, а Първанов не може да ръководи рални процеси, защото е задкулисен играч.
 

Това каза експертът по национална и международна сигурност доц. Николай Слатински в коментар на последния скандал с подслушваните Симеон Дянков и Ваньо Танов. Преподавателят в УНСС, Военна академия и НБУ е поразен от ченгеджийницата, в която се е превърнала България. Според Слатински Борисов е изгубил всичко, дори и службите, които са се разпаднали.

Интервю на Васил Василев

- Г-н Слатински, какви изводи си направихте след последния скандал с подслушваните Дянков и Танов?

- Това за мен е индикация, че системата за национална сигурност протичат опасни процеси, които сами по себе си представляват заплаха за страната. ДАНС не може да гарантира запазването на важна информация. Самата система е подложена на много силен политически натиск от министър-председателя и Цветан Цветанов. В обществото нарасна недоволството към милиционерското. Това не е добре за демокрацията. Въпреки тоталната социална и икономическа разруха, имаше някакви права и свободи, които са на път да изчезнат. Тогава какъв беше смисълът от последните 21 години, ако и това се случи. Всяка една демократична държава трябва да си дава сметка, че каквото и да направи властта, то винаги ще излезе наяве. Типичен пример е сайтът Wikileaks.

- Кой стои зад целия този скандал? Какви са вашите предположения?


- Аз не мога да знам, едва ли ще ми бъде казано. Има обаче една грешна представа на днешното управление относно какво представлява властта. Според Бойко Борисов това означава да си физически силен, да тропаш по масата, да вървиш като танк и да мачкаш. Преди всичко властта е сиво вещество, тя е като един локомотив.

- Има ли конфликт между службите и Борисов?

- Тайните служби вече не могат да се нарекат сериозна институция. Бяха източвани откъм кадри и информация, защото се управляваха некомпетентно. На мен ми е неудобно дори да си спомня колко некомпетентни хора управляваха службите. Те обаче успяха да развият инстинкт за самосъхранение, защото знаят, че са бутнати по наклона на политическите поръчки и мачкането на опонентите. Службите отговарят с това, с което могат. Проблемът на службите е, че знаеха само какво не трябва да се прави в една демокрация. Сега, уви, не знаят нищо. Изправени сме пред опасността българските служби да станат най-неприятното място за работа. Не се върши никаква работа. Досега никой не е успял да успее с такова управление. Аз съчувствам на Бойко Борисов, защото не е прочел достатъчно книги, които опровергават точно този тип политика, на силния вожд, който управлява без много акъл. Премиерът няма стратегия. Не знае какво да прави с властта си. Липсва му идеология, но лява или дясна, а такава, която да обедини обществото. Около себе си той няма съвет на старейшините, който да се противопостави на цялата тази глупост, която се набута във властта. Борисов взе за министри най-нескопосания историк и най-нескопосания финансист (Божидар Димитров и Симеон Дянков). Освен най-образования министър Аню Ангелов, аз не виждам други умни хора. Борисов мрази умните кадри. Те го комплексират. В неговия кабинет няма апарат, който да му служи. Всеки около него дърпа на своята страна.

- След като, според вас, премиерът няма тези качества, има ли власт над службите и каква е вероятността те да го предадат?

- Ние нямаме служби, а хора, които могат да подслушват, един ченгесарски сбор. Бойко Борисов има много голяма власт именно над тази група. Бойко винаги ще получава удари от онези, които минаха от другата страна и се залепиха за октопода. Каквото повикало, такова се обадило. Подкрепата спрямо Бойко Борисов ерозира. Ако имаш зад гърба си обществото, тези подли удари в слабините няма да хващат декиш. За всичко това е виновен самият премиер, като удари прослойки, които му се видяха много слаби. Нападна кабинетните хора – лекари, учени, тези, които носят няколко диоптъра. Те може и да се смятат за някакви сухари, но всеки се сблъсква с тях в живота си. Ако Бойко успее да изгони и да ги „разчисти”, ще останем общество на келнери и полицаи. Не направи ли през следващите няколко месеца опит да помогне на интелигентните хора, министър-председателят ще остане в историята на България като човекът, който ликвидира науката и образованието. Един везир построил десетки мостове и пътища, но на рязането на лентата на един от тях се изпуснал. 20 години хората не говорили какво е построил везирът, а за звука, който се чул. Общественото мнение никога не прощава. Една от причините Петър Стоянов да не спечели изборите за президент беше и това, че върна „История Славянобългарска”. Казано по пернишки, Борисов се е утепал в една такава милиционерска среда.

- Т.е., премиерът харесва скандали като този с подслушването на Дянков и Танов?

- Думата „харесвам” има много нюанси. Бойко Борисов е като риба, която иска да плува само в сладководна вода. Но премиерът бяга от соленоводните басейни, защото там не може да се справи.

Имате ли обяснение по какъв начин информацията е стигнала до медията, която я разпространи?

Не, защото журналистите започнаха да работят по примера на в. „Труд”, който въведе тази практика със случайно подхвърлената информация в пощенските кутии, която клепа хората. Само констатирам факта, че това, което излезе, има огромна полза за човека, който стои зад вестника, изкарал СРС-то. Дали политическа или някаква друга, времето ще покаже.

- Съгласен ли сте с тезата на министър-председателя, че всички високопоставени политици трябва да се подслушват?

- Това е основният начин да се затрие демокрацията. Краят й идва, когато нещо се прави просто превантивно. Когато подозираш всички във всичко. Трябва да има процедура, със СРС-та да се предотвратяват престъпления. Причината за това е много проста. Службите са ни разбити. Те не могат да правят нищо друго освен да подслушват и да изпълняват политически поръчки. Остават си в старото време. Извинявайте за силната дума, но това ми мяза на Сталинизъм! Да използваш милицията срещу хора, които не са ти симпатични, няма друго название. Аз и премиерът живеем на различни планети. Моята се казва Демократична република България, а неговата – Ченгесарска република България. Жалко, че моята орбита зависи от неговата. Аз нямам нужда от него. Представяте ли си, моите студенти ми казват „недейте това по телефона, дайте да се видим”.

- Одобрявате ли политиката, която води Цветан Цветанов?

- До известна степен харесвах онова, което се случваше в МВР. Постепенно обаче Цветан Цветанов волно или неволно премести битката с мафията от експертното поле на политическия ринг. Той направи министерство не на вътрешните работи, а на всичките работи. Накара полицаите да служат на ГЕРБ, да ги използва като оръжие срещу антипатиите, които има към определени хора.

- Към тях включват ли се Симеон Дянков и Ваньо Танов?

- Това аз не мога да знам, няма и кой да ми каже. Истината вероятно ще остане някъде в Министерски съвет. Във всеки случай Цветанов и Дянков са два воденични камъка, които не мелят. Не само това – те завличат цялото управление на ГЕРБ. Относно Ваньо Танов. Той направи смела крачка и показа на обществото истината за властта. Не знам защо той сега дава заден ход и иска да убеди обществото, че не е казал истината, а всичко е било монтаж.

- Каква е причината, според вас?

- Не мога да гадая защо се е изплашил. Очевидно и Танов мисли за семейството си. Не искам да правя спекулации. Но виждам един смачкан, натикан в ъгъла Ваньо Танов, който съжалява за истините, които е казал. Обществото не го подкрепи и сгреши. Хората у нас много „мъдро” се отнасят към подобни случаи. Веднага като един Бай Ганьо всеки констатира – „и тия, и ония са маскари”. Защо не видим какво е казал този човек, а после да видим кой е той? Но не мога да стискам палци на Ваньо Танов. Той влезе в гората, чу ръмжене и хвърли панически пушката.

- Това означава ли, че е имало заплахи и натиск към него?


- Единствените хора, които знаят за това, са Ваньо Танов и т. нар. служби. Когато един човек поема ангажимент и заема даден пост, трябва да е наясно с рисковете. Постът не е банкова сметка, а кауза, което нашата власт не може да разбере.

- Виждате ли алтернатива на Бойко Борисов към момента?


- Не, за съжаление няма. Президентът Първанов не може да бъде алтернатива, защото е човек на миналото. Той остана в 20-ти век и десет години политически бездейства. Той прие лошата стратегия да клати държавата. Президентът няма качествата да управлява реални процеси, защото не е мениджър. По склонност е задкулисен и потаен играч. Да управляваш страната е друго нещо. Премиерът трябва да е до 40-годишен, с няколко езика и нужната компетенция. Първанов е цар на политическите договорки. Никой досега не е успял по този начин да направи нещо съществено. Той трябваше да бъде обединител. Аз упреквам хората като мен, които се отчуждихме от властта. Основната подкрепа вече са маргинализираните хора, които са на дъното. На тези „политици” не им минава през ума, че Бойко Борисов удари пенсионерите и направи народа още по-беден. Алтернативата се отчужди от политиката. Дебеловратите и ниско интелигентните ни омерзиха. Сега е паднало на младите да си приберат държавата от ГЕРБ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 12231 |06.12.2010 В. Вълков: Танов е забъркан в далавери с ДДС . 13| 14596 |19.11.2010 Емануил Йорданов: Цветанов не е пътник . 24| 18896 |27.10.2010 А. Гълъбов: Атаките срещу Цветанов закъсняха . 31| 11768 |11.05.2010 Я. Янев: Борисов + Цветанов = 20 часа глупости

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads