Реклама / Ads
0| 5347 |16.01.2011 НОВИНИ

Разширяване на техническата експертиза на потъналия „Илинден” искат българските адвокати

.
Корабът "Илинден"
Българските адвокати по делото за потъналия кораб „Илинден” ще искат разширяване на техническата експертиза на плавателния съд. Заключението за кораба сега е правено от инженери в Скопие, което не удовлетворява българските адвокати.
 

Това съобщиха запознати с делото.

Заключението за кораба сега е правено от инженери в Скопие, което не удовлетворява българските адвокати. Те ще искат от съда в Охрид експертизата да бъде допълнена и усъвършенствана, като в нея се включат и специалисти с морска квалификация. Ако македонската страна не разполага с такива, то те ще бъдат търсени от чужбина.

Представителят на застрахователната фирма „Лойд” Бранко Баич вече е получил призовката си за заседанието по процеса, което е на 18 януари в съда в Охрид. Не е сигурно обаче дали ще се яви. Досега той разпитван само като свидетел. Юристи, запознати с делото обаче смятат, че той може да не се яви и сега, защото се страхувал да не бъде арестуван.

Присъствието на Баич е съществено за процеса, каза за БТА един от адвокатите по делото Саво Коцарев. Той защитава капитана на кораба Сотир Филевски, който също е подсъдим. Ако Баич продължи да не се явява, според адвокати, делото срещу него може да се води задочно.

Македонските власти частично прекратиха преди време разследването срещу помощник-капитана Владко Юстияновски за инцидента. Така разследването засега се води срещу капитана Сотир Филевски и Бранко Баич, представителя на застрахователната компания „Лойд”, дала разрешително на кораба.

Очаква се част от българите да предявят граждански искове. Неофициално се твърди, че те ще са за над 1 млн. лева. Това обаче ще стане в отделно гражданско дело, което вероятно ще се гледа от съда в Скопие. Ищци ще са семействата на удавилите се при инцидента.

Корабът „Илинден” потъна в Охридското езеро на 5 септември 2009 г. На борда на плавателния съд имаше близо 50 български туристи, като 15 от тях се удавиха при инцидента. Досега съдът заседава само веднъж - на 26 октомври миналата година. Тогава ход на процеса не бе даден освен заради това, че Баич не се яви, а и защото част от пълномощните, с които оцелелите при катастрофата изпратиха адвокатите си в съда, не са нотариално заверени.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 87| 9639 |21.12.2010 Експертиза взриви отново лекарския скандал в Г. Оряховица . 0| 6113 |05.12.2010 Обвинението вади нови документи за потъналия "Илинден" . 0| 4863 |03.12.2010 Повдигат обвинения заради потъналия кораб край Емине . 9| 5063 |11.11.2010 ДИКСИ готова с експертизата за Дянков, на ход е прокуратурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads