Реклама / Ads
26| 16587 |16.01.2011 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд 10 - 14 януари 2011 г.
 

Понеделник, 10 януари

„Сега” пише, че некакви евродипломати рекли, че няма да влезем в Шенген през март, щото оценката за контрола на границите ни е негативна. Обаче Бойко вика: "На границата сме по-добри от гърците, пазим я много надеждно… Ако направим всичко, свързано със съдебната система, септември ще влезем."
Значи целта „март” тихичко е денонсирана. Септември и то „ако”…
Понеже ние с вас, братя и сестри, сме доверчиви, че дори и наивни хора, които не е трудно да накараш да повярват, че с Шенген щастието им ще протече през другия крачол, та порових да видя какво ще ни донесе аджеба тази висока национална цел. Грънци! Единствено икономия на някои митнически формалности. И то ще си ги икономисат само тия, дето пътуват. Останалите 80% няма да си икономисаме нищо. Лаф олсун. (Лаф олсун, за който не знае: Абе, аго, жива ли е кобилата, дето умря лани? Хич бива ли, ако е умряла, да бъде жива? Нейсе, лаф олсун, я дай една лула тютюн. – по З. Стоянов)
Обаче докато си бъбряме за Шенген, много работи от родната действителност се позабравят. Сещам се за нещо, за което питам периодично. Не че некой ми отговаря, но аз пак ще питам. Какво става с олигарсите, де ги? В записите на тристранните разговори „Дянков-Танов-Горанов” се споменаваше нещо, че „Лукойл” ментил с някакви горива за училища. Пък оня ден по Битивито премиерът каза: „Аз знам от вашия собственик на телевизията, че е обядвал с Патрашкова и знае още преди 2–3 седмици за това, което ще правят.“
За това предателство Гергов ще си плати на цяла страница в новия брой на „Галерия”. Ако и да е „приятел от детинство” на Патрашкова, ако и да й е помагал, ще му бъде напомнено, че е агент и не е никакъв собственик на БТВ вече. Ама нека му! Щом приятелството с Бойко му е по-скъпо…
Не знам по каква причина, ама и Петьо Блъсков яко ще го отнесе:
„Петьо Сопола в плен на алкохола”. Такова заглавие, че и в рима, само интелектуалка като Патрашкова може да измисли. Що бе, Криси? През по-голямата част от живота си при Сопола си хлебила. Че и мъж ти!
Той не, че Блъсков не заслужава… Рекъл в „Шоу”: „ВАЦ е най-голямото медийно зло, допуснато от българските политици и българската държава да си разиграва коня, както иска.”
Някой ден ще го хванат рано-рано, когато ензимът алкохол дехидрогеназа още не е сколасал да разгради и ще с изпусне да признае как Софиянски навремето му извади партийната книжка…
Да се оправят. Ставаше дума за приятелството на Гергов с Бойко. Помните ли когато се правеше „първа количка” на българския „Лувър”? Тогава Бойко подари на бъдещата експозиция картини на Пикасо, Шагал и Дали. Вежди рече: "Графиката на Пикасо успяхме да я вземем от близки хора, почти без пари." Близки! Малко преди това в Галерията за модерно изкуство на Гергов бяха изложени за продан точно тези художници. Явно червеният олигарх е приятел и на това правителство. Което вероятно обезсмисля моя въпрос…
Пък сайтът „Под тепето” съобщава, че на Богоявление Дядо Николай Пловдивски се появил с двамата си лични пазванти, обзаведени със слушалки, като тези на НСО, та да могат във всеки момент да обсъждат оперативната обстановка около дедо поп.
Няма да коментирам. Даже няма да напомням часовника "Вашерон Константен" за дватрийсе евробонки, който се кипри на кунката на Светиня му. Нито автомобилния му парк ще споменавам напразно.
„Едно време разбойниците са висели на кръста, сега кръстът виси на разбойниците”.
И към тази инстанция ще отправя един въпрос, който от доста време задавам и все остава без отговор: „Господи, (прости ми дързостта да Ти говоря лично!), не че не вярвам в Теб, но понякога имам нужда от по-сериозни доказателства. Раблезианският шик на дедо Николай не ми е достатъчен...”

Вторник, 11 януари

Унгарците решили да приватизират авиокомпанията си „Малев”. Та писах на Орбан, че ние имаме най-добрия в света специалист по авиоприватизацията. Хем при това в момента не е Бог знае колко ангажиран…
Пък оня ден, като тръгна слух, че Тошев и Гочева са уволнени, от ВГБ излязоха с голямо съобщение. И то беше публикувано на втора страница на „Телеграф”, на мястото на постоянната им дописка за времето, която не пипат дори и заради Бойко. В него се казваше: ”БВГ изразява убедеността си, че всички нейни издания и занапред ще продължават да бъдат флагмани на свободата на словото и информацията у нас.”
- Пено, знаеш ли, че в нашия вход имало само една жена, дето не изневерявала на мъжа си?
-Коя е пък тая, бе!
-Не си ли ти ма, да ти е.. м…..?!
Та: Не сте ли вие бе, колеги от НБМГ, не е ли „Телеграф”, най-тиражният вестник, флагман на информацията?! Как така давате страниците си да се рекламират най-върлите ви конкуренти?! Освен вече да не са ви конкуренти… Не бих се учудил.
Дилян Пеевски до Хабсбург- Лотринген… Как мислите, чий културологичен шок ще е по-силен?
Пък пред паметника на съветската армия в Бойкоборисовата градина вчера се провели два паралелни протеста. Единият, предвождан от Мартин Заимов (внук на ген. Заимов) иска събарянето на паметника. Младите комунисти от БСП-София против. Лично ние, подучени от Станислав Лем, смятаме, че паметниците може и да се бутат, но фундаментите трябва да се запазят. Щото ще трябват. На днешния ден през 1944 г. е най-голямата бомбардировка над София. И понеже, както вече сте информирани, Н. Пр. Уорлик откри в амбасадата паметник на пилотите-бомбардировачи, та си мисля, че ако се освободи фундамент, този паметник може да се пренесе там. В националната памет не може да има празно място! Ако изгоним братушките, се отваря място за брадарушките. Не ли?
Ех, народ, народ… Кога ще погледнеш и на собствената си изпокъсана черга… Цитирам по памет.
Ей, между другото, на езерото „Ариана”, на входа на ледената пързалка, има табела (Честен кръст!): „Вход и кънки за ученици и пенсионери с 50% намаление!” Ало, пенсиите! За пръв път тая власт ви пуска на пързалката с намаление. Досега всички ви пързаляха на общо основание.
„Стягат казани за ракия „Шенгенка”, заработва платата си кореспондентът на „Стандарт” в Пазарджик. Ракиджиите от Ветрен дол, вика, вече са наложили мат’ряла. „До септември, когато Борисов прогнозира, че ще ни приемат, двойно преварената "шенгенка" ще е готова…”
Боже, какво непознаване на родния край! Докато влезем в Шенген, уважаемите ветрендолци ще са изпили две реколти, бе! Не че толкова бавно ще ни приемат, а просто те пият бързо. До септември ще са сварили и, съответно, изпили – зимната гроздова и ранната джанковица. Не турям в сметката дребните количества, които ще изкарат от дини, пъпеши и стар конфитюр. Там ако не се напиваш поне веднъж дневно направо те вадят от избирателните списъци. Щото те смятат за умрял. Една година Лилов беше отишъл татъка да си пише мемоарите. И всеки ден ходеше до кръчмата да пие по една лимонада. Цялата околия се изреди да гледа, щото не бяха виждали човек да пие чиста лимонада. И се басираха след колко време ще хване воднянка…
Ей, между другото, днес се навършват 14 г. от началото на народното въстание на 10 януари 1997 г. Това народното въстание доведе до “най-успешното управление”, което пък доведе Царя, след който пък, както винаги, дойдоха комунистите... Пък царя си доведе и пъдаря, но той не си тръгна с него…

Сряда, 12 януари

Тракторът и неговият прикачен инвентар вчера направиха нови разкрития. Извадиха стенограми от разговорите на Лобистка Фидосова и Мента Стоянова с Танов. Мента ходатайства пред Танов да тури на пловдивската митница Митьо Милионера. Гарантира за него. Обаче Танов отказва: „Само през трупа ми! Ти ме караш да назначавам бандит…”
Пък Фидоска натиска за Филип Парфюма (според други Антоан Рафаилов) в Лом. Обаче и на нея Танов й реже квитанцията. Щото кандидатът й изкарал на изпита три без малко. На което Фидоска много се ядосва: „Айде стига, това ще стане ебаси скандала! Значи ние тука 20 общини обиколихме…”
2.90! Тоя се прави на ощипан. С основание Фидоска му обяснява: „Ми то оценките се пишат според поръчката, к`во е казано там, и т`ва нали е...” Демек, като сме казали, че това е човекът, той почва изпита от пет нагоре! Обаче Танов, нали знае, че се води дневник за потомствота, отказва… Но това ще се разбере по-късно. В първия момент Мента отрича, а Фидосова се крие, колкото и да е трудно човек с нейната корпулентност да се скрие… Самият Танов вика, че разговорът с Мента бил монтаж. Имало думи, които той не употребявал… Може, наистина езикът е малко по различен, няма ярките изрази, свойствени за Танов, като например „Като ти умре х…, п… много”.
Пък премиерът ги оправдава: "Депутатите от ГЕРБ и от всички политически партии винаги лобират, защо? Защото по време на изборите те са винаги тези, които тичат по събрания, митинги, срещи, хора, поемат ангажименти...”
„Препоръки от депутати, обещавали служби при изборите, валят... "Не отказвайте, драгий господин Балтов, защото това лице е верен наш човек." И защото е наш, аз трябва да му дам службата на други един съвестен чиновник, който наистина не е наш човек, но е човек… "Любезний Балтов, препоръчвам ви горещо молбата на господин Ивана Георгиев, наш привърженик и заслужил в изборите на партията, заради интересите на която побърка и напусна търговията си..." Жертва, значи, на партията! Мъченик! (Отваря друго писмо.)… "Приносящият... Не му отказвайте тая службица, понеже в ланските избори при едно сбиване с неприятелите има счупени два предни зъба и едно ребро. На него главно дължа избора си..." А интересите на службата, на държавата?... Всяка партия има своите хиляди "наши"… има войска паразити… които могат да живеят само на народния гръб... И тая сган расте, увеличава се всеки ден и час. Така е било досега, така ще бъде и занапред...” („Службогонци”)
И е!
Вестниците от „Доган Хабер” „Телеграф” и „Монитор”, съвсем естествено, дума не споменават за скандала с разговорите на Мента, Фидоска и Танов. Вместо това цитират какво бил казал Едвин Сугарев: „Алексей Петров и журналистите от свързания с него в. „Галерия” работят за бъдещата победа на БСП.”
Май има нещо такова. В разговора си с Дянков Танов казва, че Странджев му казал: "Румен Петков ми се обади кьоркютук пиян... " А в „Галерия” е само само „Румен Петков ми се обади”. „Кьоркютук пиян” е премълчано, с цел ние да не разберем, че Румен всеки ден се прави „между назе и добитъка”. Пестят му авторитета. Ама ние знаем.
Пък Фараонът Иво Недялков (пирамидата „Ийст Уест…”) рече по телевизора, че през ноември 1989 г. Луканов събрал 150-200 стопански дейци и им рекъл: „Назначавам ви за милионери”. Не им дал куфарчета, а им казал от кои банки да идат да си ги вземат под формата на необезпечени кредити.
Май още тогава е решено кои ще имат и кои ще немат. Той Овчаров затова явно беше казал на една журналистка: „Не разбрахте ли, че ние ще сме богати, а вие ще сте бедни…”
Колкото по-рано свикнем, толкова по-малко ще страдаме. Гледал съм ги в Индия. Бедните касти имат по едни джапанки (не всички) и по един чаршаф. И като се мръкне, ги застилат напреки на тротоара и се нареждат като сардели. И никой не протестира…
Ало, пенсиите! 94-годишният Рамджит Рагав се сдобил с мъжка рожба със собствени усилия. И се хвалел, че го прави по три пъти на ден. Жена му потвърждава: „Той може да издържа по цели нощи.” Дедо ви Рамджит споделил, че всеки ден яде по половин килограм масло, половин килограм бадеми и пие по 3 л. мляко.
Ей, понеже ви знам какви сте лицемерни и как ще се цупите, че ви пиша за секс на вашата почтена възраст… Съвсем наскоро австралийски учени доказаха, че повече от половината мъже на възраст между 75 и 95 г. мислят за секс. При госпожите нямам данни, но не вярвам картината да е различна.
Ама, ако ми се правите на много набожни, аз мога да почна и други новини да ви съобщавам. Да! Чета, че германските пенсии от Есен два-три пъти в годината ги водели да пият кафе до крематориума. Лично да видят как става работата, да се запознаят с финансовите условия, да си изберат урни. (А не после опечалените да се чудят!) Забравих да кажа, че мотото на крематориума било: „Бързо, евтино и красиво”. За 200-300 евро тялото се изгаряло и до вечерта пепелта (още топло-топла) била доставяна на опечалените в красива стъклена урна…
Пенсиите, такъв тип посещения много подпомагали психическата подготовка. Пък ако сте противници на кремирането, може да идете на кални бани. Казват, че нямало по-добър начин да се свикне с пръстта.

Четвъртък, 13 януари

Ало, пенсиите, от сабале лочите мляко, нали! Ей, не е доказано, че дедо Раджав го дига от млякото. Може да е някоя частична парализа… И освен това, проф. Донка Байкова, специалист по храненето, вика в „Труд”, че повече от 700 ml на ден не бива, щото може да се отключи алергизираща реакция.
И не е само това. Чел съм, че прясното мляко съдържало големи количества лактоза, която се нуждае от ензима лактаза, който пък изчезва при възрастните и те не могат да го храносмилат. Което води до болки в корема и газове. Газовете пък са в основата на глобалното затопляне и т.н.
Така че наблягайте на киселото. За него не знам да има странични ефекти. Само английският „Sun” веднъж писа, че прекомерната употребата на кисело мляко водела до старческо оглупяване, нещо като „млечна деменция”. Според мен е точно обратно – оглупявнето предхожда киселото мляко…
Ама то и учените ако ги слушаш... Проф. Байкова вика, да не ядем свинските субпродукти. „Ако, вика, в домашни условия отглеждате прасе, то различните му части могат да се ползват за технически цели, а не за ядене… например в козметиката, в кожарството…”
А на кучето поне не можем ли да ги даваме?
Да, бе, как не! Аз съм учен, че от прасето нищо не се хвърля! От дзурлата (първото мезе на касапите) та до опашката всичко си има предназначение. Имало холестерол, повишавал триглицеридите… А когато учените доказаха, че селяните чукат по-яко от гражданите, никой не се запита що…
Пак ви казвам, манете ги учените! Според проф. Байкова от ядене на малки прасенца и агънца се хващала подагра! Да, хваща се! Дядо ми от това умря. На 96 г.
Тази професорка преди време разправяше, че ако човек прекалява с бира, може да си образува гинекомастия (да му порастат цици). И аз от тогава, хем съм сайънтоскептик така да се каже, не просто не прекалявам, ами не я и кусвам биля. Само ракийка. От нея даже на жените покарват мустаки. На някои жени…
Учени! На гаргите очите са изучили! Проучване на Манчестърския университет показало, че „четката за зъби може да ви докара артрит”! Верно! В „Труд” го пише. А от вибраторите сигурно се хваща направо тендовагинит…

Петък, 14 януари

Депутатът от ГЕРБ Емил Караниколов щял да внася закон за „чистотата на българския език”. "Българският език, вика, трябва да стане разбираем за баба Пена от Бусманци".
Не съм единодушен. От една страна ми се струва, че този закон се подготвя в полза на премиера, щото той е доказан монолингвист. Но пък, от друга страна, ще засегне и него. Щото съм забелязал, даже и на вас съм обръщал внимание, че премиерът като научи някоя чужда дума и й се кефи с детска непосредственост. Помня като научи „морфология на боклука”, как с тая морфология лягаше, с нея ставаше… После дълго „аутсорсваше”… Пък като го питаха през 2005 г. ще става ли кмет, той отговори: „Аз бих променил статуквото си само по желание на премиера (царя)…” Та се наложи, срам-не срам, да му обърна внимание, че той няма статукво, има статус, че статукво се ползва по-скоро за равновесие на сили… Друг е въпросът, рекох тогава, че промяната на неговия статус може да доведе до промяна на статуквото.
Но не съм бил прав. Статусът му се промени, а статуквото, ако и уж да се променя, остава непроменено…
Както и да е. За езика аз също се притеснявам. Защото с ГЕРБ във властта навлязоха много нови хора, които говорят български като втори език. И рядко използват цели изречения. Ген. Танов например… И не само. И понеже им са малко думите за сложната действителност, в която са попаднали, та си измислят нови. Например депутатите много обичат да „входират”. Г-да депутати, да използвам случая, от вас не очакваме да измисляте нови думи! Очакваме да научите част от старите, колкото можете…
През 2003 г. и руски депутати се бяха напънали да правят закон за езика. И “Газета” писа: “Даже комунистическите идиоти в своето време бяха по-хуманни. Например постоянните езикови грешки на бившия първи в България Живков просто били включвани като дублетни форми в речниците. Абсолютно демократично. Ако искате - говорете правилно, ако искате – като Тодор Живков…”
Да, бе! Не е ли така? Ако искате говорете правилно, ако искате – като Бойко! Напълно демократично. Даже ексик…

To be continued next Saturday
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 15955 |09.01.2011 Четвърти километър . 22| 18207 |28.12.2010 Четвърти километър . 17| 18605 |19.12.2010 Четвърти километър . 9| 15680 |12.12.2010 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads