Реклама / Ads
26| 9917 |28.01.2011 НАРОДЕН ГЛАС

Журналисти от к2: Не желаем да живеем в сивата икономика

.
Отворено писмо от Светломира Димитрова и Спасиана Кирилова
 

Скъпи колеги от frognews.bg, благодарим ви, че проявихте интерес към случилото се с нас в радио к2. Вие единствени обърнахте внимание на казаното от мениджъра му Илиана Беновска по Нова телевизия миналата неделя, като припомнихте обективните обстоятелства.

По време на разправията в рубриката “Рулетка” не се споменаха конкретно нашите имена, но г-жа Беновска заяви с апломб, че журналистите, напуснали радиото, са подставени лица.

По този повод сме длъжни да заявим следното:

Напусналите радиото от началото на годината сме само две - Светломира Димитрова и Спасиана Кирилова. Г-жа Беновска упорито продължава да твърди, че инспекцията по труда правела “рутинна проверка”. Истината е, че ние сме тези, които предизвикаха тази проверка, защото през последните шест месеца сме получили по една заплата. Обърнахме се към инспекцията за да защитим правата си, защото повече не желаем да живеем в сивата икономика, извън закона и правовия ред в страната, за които г-жа Беновска не пропуска случай да пледира.

Единствената ни цел е да си получим парите за труда и договорите за отработения период, защото Илиана Беновска и до момента не ни е платила, не ни е предоставила договори, нито служебни бележки, за да подадем данъчните си декларации. През цялото време, в което сме работили в радио К2, не са ни плащани нито здравни, нито социални осигуровки, макар по същество на дейностите, които да извършваме, да съответстват трудови договори. Тази практика датира от времето, когато постъпихме на работа – съответно в края на март и през октомври 2009 година! При това проблемът не е само наш. Към нас се присъединиха колегите Ива Николова и Любен Лачански, на които г-жа Беновска също “забрави” да плати. Имената на останалите няма да назовем – те са поне трима, но ако имат желание, също могат да ни подкрепят.


Илиана Беновска

Не е вярно също, че искаме да закрием радио К2. Напротив, желаем радиото да го има, но на журналистите и на звукорежисьорите там да се гарантират правата и заплащането. Както разбираме, това, че сезирахме инспекцията по труда, е принудило г-жа Беновска бързичко да приготви договори и да изплати някакви суми на колегите. Дано това да не е само за пред инспекцията. С най-добри чувства сме към колегите от к2. Решихме се на тази стъпка, за да защитим и техните права.

Длъжни сме да декларираме също, че не сме подставени лица. Според нас г-жа Беновска продължава да търси претекст да не ни плати, включително като се опитва да опетни имената ни. Ако тя продължава да твърди това, нека каже кой стои зад нас. Ако ли не, очакваме нейното публично извинение.

Светломира Димитрова
Спасиана Кирилова
Ива Николова, напуснала след като г-жа Беновска обяви в началото на септември 2010 г., че радио К2 стачкува с искане премиерът Бойко Борисов да уволни председателя на КРС Веселин Божков, тъй като не беше известена за тази стачка и не искаше да се злоупотребява с името й.
Любен Лачански
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 6264 |21.01.2011 Образователна реформа въпреки яростната съпротива . 60| 15832 |13.01.2011 Мемориал за всеки касапин, който ни е клал и е...л! . 34| 13698 |09.01.2011 Бившата агентура на ДС прелива от арогантност . 49| 12762 |05.01.2011 Няколко "въпроса към Маджунов и екипите, убили Гергана

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads