Реклама / Ads
16| 6126 |28.01.2011 НОВИНИ

А. Първанова: Фармацефтични компании манипулират общественото мнение

.
Пълни анализи на заболеваемостта и смъртността ще има след приемането на доклада на Европейския парламент по овладяването на епидемията от (A)H1N1 в периода 2009-2010 г. в Европейския съюз. В доклада се съдържат констатации за допуснати нарушения и възможни конфликти на интереси.
 

Това заяви евродепутатът Антония Първанова в ефира на БНР.

"Оказа се, че от птичи грип, въпреки насаждането на страх за пандемия, което означава огромна епидемия за милиони хора в цял свят, са заболели само около 250 човека потвърдени, което очевидно доказва, че има спекулация." , каза Първанова. Тя посочи, че малко повече са заболелите от т. нар. "свински грип" - около 1 600 души, но на фона на 200 000 от обикновения грип (което все още не се смята за пандемия), отново цифрите са несериозни.

„Става въпрос за злоупотреба и най-вече манипулиране на общественото мнение, за да могат хората да се ваксинират, да купуват определени ваксини на определени фармацевтични компании, както и съответно да използват противогрипни средства, също на определени фармацевтични компании", каза още евродепутатката.

Според Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните, в която участва Първанова, трябва да има много ясни критерии как се събират данните, как те се анализират, каква е отговорността на страните, каква е координацията между комисията и страните и да се актуализират критериите за определяне на и обявяване на епидемия.
Първанова посочи, че трябва да се потърси отговорност на Световна здравна организация (СЗО) и да се разследват експертите, за които има данни, че произхождат от заинтересовани фармацевтични компании.

Тя уточни, че има и съмнения в ефективността на ваксината срещу свински грип. „Защото Полша примерно отказа да ваксинира така масово населението си. Вследствие на това се установява, че броят на заболелите не е по-висок, но в същото време няма странични реакции, каквито има в другите страни, където ваксината масово е била приложена, очевидно защо", заяви Първанова.

Вирусологът проф. Ангел Гълъбов изрази възмущението си от думите на Първанова. Той оспори цифрите, представени от евродепутатката. Според него всяка година от грип в света умират не по-малко от половин милион души, а в България жертвите са около 2 000 годишно.

По думите му броят на заразените от свински грип и на жертвите от него в Европа е много по-висок от посочения от Първанова, като се позова на обявяваните данни от СЗО и Европейския център за контрол на заболяванията. "Нямам никакво съмнение за ефективността на ваксината, това е пълен абсурд. Това е доказано - че ваксината при млади хора дава защита някъде между 70 и 90%", обясни той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 63| 4726 |14.01.2011 Ив. Костов: Тезата за частни СРС-та е будалкане на общественото мнение . 28| 5659 |13.12.2010 Застрахователни компании в комбина с автоджамбази . 2| 4944 |21.07.2010 Компании до Трактора смукнали акции на Столична община . 29| 8753 |28.04.2010 Първанова: Горката Желева, не разбра какъв проблем има!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads