Реклама / Ads
149| 13410 |30.01.2011 НОВИНИ

Румен Гечев: 10 януари 1997 г. беше ясен държавен преврат

.
Румен Гечев
Тогава приватизацията беше порочна, но тя беше отлагана твърде дълго и то целенасочено. Наследихме много губещи предприятия, изплащахме огромен външен дълг, реши да анализира постфактум бившият вицепремиер.
 

Бившият вицепремиер от правителството на Ж. Виденов Румен Гечев гостува в предаването „Тази неделя” по БТВ.

Това бяха много бурни години, правителството беше заклеймено, но не изпитвам вина, съобщи той. Направените анализи показаха, че това, което стана през 1997 г., беше неизбежно, посочи Гечев и продължи: В България чак през 1996 г. започна трансформация на икономическата си система. Тогава приватизацията беше порочна, но тя беше отлагана твърде дълго и то целенасочено. Някои хора имаха интерес държавният сектор да остане още няколко години и той да бъде източван от частни фирми. Обогатиха се определени хора. Те са пред нашите очи сега – гордеят се с фирмите си, управляват туристическите комплекси, фармацията.

Според бившия вицепремиер закъснелите реформи довели до кризата от 1997 г. Наследихме много губещи предприятия, изплащахме огромен външен дълг, върху който преди това имаше мораториум за изплащането – това утежни нещата.

Банковите фалити не се допускат или не от правителството, уточни гостът. Държавата има Централна банка, правителството не може и не трябва да коментира фалит на дадена банка. Ние не знаехме истинското състояние на банковата система. Тя е защитена и от закона, но се виждаше, че има проблеми в нея. Картината стана ясна чак към есента на 1995 г. и сериозно се изпотихме – искахме пари от Централната банка, но тя обяви, че няма да има никаква печалба и че няма да получим никакви пари, каза той.

Единствената читава сделка за България – 150 млн долара, беше приватизацията на Соди Девня. Имаше българска фирма Мове..., която искаше да участва в тази сделка, но откъде имаше тези пари?, попита риторично гостът.

Падането на правителството дойде след кризата, когато се закриха 64 крупни предприятия, след фалитите на банките. Сценарият, обаче, се дължи на други фактори, категоричен беше ексминистърът.

10 януари 1997 г. беше ясен държавен преврат пред очите на целия свят, заяви той и продължи: Това беше много добре подготвен сценарий. За един месец не се сформира нова правителство. Според мене тези хора от БСП -15-20 души, не са искали ново правителство, а са искали да сменят властта. Това е вътрешнополитическа сделка. Те са чакали 10 януари, за да си измият ръцете. Не бих могъл да спомена имена, но погледнете този списък от 19 имена. Тези хора нямат цвят.

Не може Б. Ботев да обвинява цяла партия за убийството на А. Луканов. Никой не може да обвинява хиляди хора за тежкото престъпление. Обвиненията трябва да са персонални, категоричен беше Гечев.

Според ексвицепремиера Жан Виденов е понесъл цялата вина за кризата, в която бяхме изпаднали през 90-те години

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 116| 5489 |17.01.2011 Румен Петков иска предсрочни избори . 34| 6055 |16.01.2011 Румен Петков: Има и други записи . 1| 6641 |30.12.2010 В Шумен ще има парно до 5 януари . 1| 7530 |27.12.2010 През януари живакът ще падне до -20°С

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads