Реклама / Ads
52| 9661 |01.02.2011 АКТУАЛНО

На 1 февруари почитаме жертвите на комунизма

.
България за пръв път ще отбележи Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.
 

Правителството взе решението за честването на деня в края на януари по предложение на президентите на България Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002).

В мотивите за решението се посочва, че 1 февруари 1945 г. е денят, в който посрещат смъртта регенти, депутати, офицери, министри, обществени, жертви на Първи състав на т. н. Народен съд.

"Денят на национална памет ще почита жертвите, но също така ще ни дава опорна точка за по-вярно разбиране на събитията от близкото минало, без което е невъзможно да вървим напред като свободна, демократична и достойна европейска страна", посочват в писмото си до премиера Бойко Борисов президентите Желев и Стоянов.

Преди шестдесет и шест години, на 1 февруари 1945 година, българските комунисти извършват най-масовото убийство в новата българска история – в една голяма бомбена яма край Централните софийските гробища са разстреляни сто и петдесет души от политическия, интелектуалния и военния елит на България.

Това припомня в обръщение към сънародниците ни в чужбина публицистът и общественик Димитър Паница.

Екзекутирани са царските регенти и съветници, министри, народни представители, командирите на всички родове войски и на основните стратегически подразделения, издателите на централните вестници и публицисти. Хирургът проф. Станишев, един от най-забележителните и високообразовани хора на България, е принуден да установява смъртта на всеки разстрелян. Последен в ямата с негасена вар пада мъртъв и самият той.

По инициатива на президентите д-р Желю Желев и Петър Стоянов, правителството взе решение да обяви 1 февруари за Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. В мотивите се посочва, че денят става знаков за нашата история, защото поставя началото на кървавите репресии срещу българския народ.

Църковна служба в памет на жертвите на комунизма ще бъде отслужена в църквата „Света Неделя” в София, на 1 февруари, от 11.30 часа. Тържествен молебен ще бъде отслужен и в български църкви в Европа.

С настоящето се обръщам с призив към нашите сънародници в САЩ и Канада и техните църковни общности да се присъединят към този помен.

Димитър Паница
Председател на Фондация „Свободна и демократична България”

Димитър (Дими) Паница е роден на 2 ноември 1930 г. в София.

Напуска България през 1948 г. и прекарва зрелите си години между Западна Европа и САЩ. След кратък период на работа като банков чиновник в Париж, той се премества в САЩ и през 1952 г. започва работа в редакцията на списание „Рийдърс дайджест”. През 1991 г. Паница и неговата съпруга Ивон учредяват Фондация „Свободна и демократична България”. Основната цел на фондацията е да подпомага демократизацията на българското общество чрез развитие и насърчаване на плурализма, свободния печат, пазарното стопанство, обществената толерантност, открития диалог, образованата младеж.
Дими Паница е член на Международния институт за стратегически изследвания (Лондон), на Англо-американската пресасоциация (Париж), на френската Фондация за бъдещето, на Института за демократизация в Източна Европа (Вашингтон), на Института за пазарна икономика
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5352 |31.01.2011 До 10 февруари става ясна експертизата на „Тановгейт” . 1| 6167 |20.01.2011 Почитаме св.Евтимий Търновски . 33| 6841 |10.09.2010 За "Жертвите на комунизма" ще говорят в Брюксел . 7| 6002 |01.02.2009 Февруари почва с Трифоновден и здраво пиене

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads