Реклама / Ads
21| 6936 |25.02.2011 НОВИНИ

Медиците ни от Либия обидени на Борисов

.
Изявлението на премиера Бойко Борисов вчера по повод спасяването на медиците ни в Либия предизвика гнева на Валя Червеняшка и д-р Здравко Георгиев - двама от петимата българи, които бяха обвинени в заразяването със СПИН на стотици либийски деца и осъдените на смърт от Кадафи.
 

Те са обидени на  Борисов заради думите му, че "спасяването" им струва на България над 130 млн. долара, които буквално Кадафи ни ги открадна.

Много обидно ми стана, когато премиерът Бойко Борисов не се зарадва, като се разбра, че сме невинни и Кадафи стои зад заразата на децата със СПИН, а каза колко пари са дадени за свободата ни, каза медицинската сестра Валя Червеняшка в интервю по телефона за БНТ.

В крайна сметка за нашето освобождаване от либийския затвор политически най-голям принос имаха от Европа, а не от България, посочи тя.

В настоящата ситуация трябва държавата ни да бъде внимателна с действията си, защото все още много българи има в Либия, допълни Червеняшка.

Д-р Здравко Георгиев коментира от студиото, че е много грозно с тези думи на премиера да се изкарва, че българският народ е беден, защото са дадени тези милиони долари. В крайна сметка това са пари, които Либия дължеше на България и едва ли щеше да ги върне, допълни той.

Д-р Георгиев припомни още, че преди твърденията на либийския министър на правосъдието, професорите Виторио Колици и Люк Монтание са заявили, че Кадафи е виновен за заразените със СПИН либийски деца.

Валя Червеняшка заяви, че е знаела, че истината ще възтържествува. Очаквах го това да стане, но не така рано, каза Червеняшка.

Петте български медицински сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова, д-р Здравко Георгиев и палестинският лекар Ашраф бяха обвинени в причиняване на епидемия от СПИН чрез инжектиране на 393 деца от детската болница "Ал-Фатих" в Бенгази.

Петте български медицински сестри, които прекараха 8 години в либийски затвор като изкупителни жертви за избухването на епидемия от СПИН в болница в Бенгази, се надяват Муамар Кадафи да бъде свален, съобщи телевизия Скай нюз.

"Кадафи загуби. За него ще бъде невъзможно да възстанови режима си", заявила Снежана Димитрова - една от петте сестри, които бяха освободени през 2007 г. с помощта на Европейската комисия и Франция, посочва Скай нюз.

Но след като са били свидетели на най-лошото в режима на Кадафи по време на престоя си в затвора, две от сестрите - Валя Червеняшка и Валентина Сирополу - са настроени не толкова оптимистично.

"Не вярвам, че Кадафи ще си отиде . . . Той ще намери начин да се отърве", твърди Червеняшка. Според нея режимът на Кадафи е "непредсказуем".

Петте български медицински сестри в продължение на години са работили в болница в Бенгази - град, който отдавна се е превърнал в инкубатор за опозицията срещу Кадафи и в предна линия на фронта на кървавите сблъсъци между демонстранти и въоръжените сили, които са все още лоялни на либийския диктатор, посочва Скай нюз.

В либийските болници все още работят много български лекари. "Отдавна чаках нещо такова да се случи. Надявам се един ден да стане революция", заяви Кристиана Вълчева, която е работила 10 години в Бенгази преди да бъде арестувана през 1999 г. Според нея в града винаги се е усещал духът на опозицията срещу Кадафи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5695 |25.02.2011 10 наши в Либия спаси румънски самолет . 2| 5589 |24.02.2011 К. Георгиева: Хуманитарната ситуация в Либия се усложнява . 0| 4919 |23.02.2011 Нашенци: В Либия цари истински хаос . 9| 5411 |23.02.2011 Българите в Либия в района на бунта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads