Реклама / Ads
7| 23632 |15.03.2011 МИСТЕРИИ

19 март: Луната опасно близо до нас!

.
Катаклизми и вълна от престъпления вещае максималното приближаване на спътника до Земята
 
Пълнолунието на 19 този месец съвпада с най-голямото приближаване на Луната до Земята от 18 години насам.
Това е повод за притеснения от страна на някои учени, изследващи влиянието на Луната върху живота на хората. Те твърдят, че т.нар. суперлуние може да бъде опасно и да предизвика катаклизми на Земята - земетресения, изригвания на вулкани (едно вече се случи наскоро), климатични аномалии (синоптиците ги прогнозират: рязък скок от -11 до +20 градуса в рамките за няколко дни).

Всеизвестно е, че Луната е първопричината за приливите и отливите в океани и морета. При максималното приближаване някои дори предричат гигантски приливни вълни – цунами На 19 март Луната ще е едва на 356 578 километра от нас. За сравнение най-далечното разстояние между спътника и нашата планета е 405 500 км. Зрелището ще бъде поразяващо и ако няма облаци, всички ще го наблюдаваме: Луната на небосклона ще бъде огромна и суперярка. Но дали ще бъде и наистина опасна за нас?

Предишните суперлуния или лунни перигеи на езика на астрономите са били през 1955, 1974, 1992 и 2005 г. Всички те са съпътствани от климатични аномалии. Например 2005 г. бе най-топлата за последните 100 години, отчете НАСА! Само в САЩ бяха подобрени 214 температурни рекорда и именно тогава пламнаха опустошителните пожари в цялата страна. През 1974 г. точно по Коледа се разрази свирепият ураган Трейси, който разруши австралийския град Дарвин. А през 2004 г. , точно преди преди максималното сближаване Луна-Земя, станаха катастрофалните земетресения в Югоизточна Азия, които предизвикаха гигантско цунами, взело стотици жертви. Известен медицински факт е, че пълнолунието стимулира пристъпите при шизофрениците и психично болните. В този период се активизират и криминалните типове, затова при пълнолуние стават най-голям брой убийства, изнасилвания, побои и други тежки престъпления. В дните около 19 март трябва да бъдем предпазливи и да избягваме опасни места и съмнителни типове, съветват психиатрите.

Други учени обаче са скептици относно връзката на катаклизмите с разположението на Луната. Пийт Уилър от Международния център за радиоастрономия твърди пред сайта news.com.au: „Няма да има земетресения или вулкани, освен ако и без това те е нямало да ни застигнат. Приливите и отливите на Земята само ще са малко по-засилени, но пак няма да са нещо изключително“. „Ако се постараете, можете да свържете хронологично почти всяко природно бедствие или събитие с нещо в нощното небе - добавя астрономът Дейвид Ренеке. - Спомнете си и за прогнозите, че разположението на планетите ще разкъса Слънцето. Това не се случи.”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 58| 41559 |08.03.2011 Разгадан шифърът на Дяволския мост . 0| 13162 |05.03.2011 Жени серийни убийци дебнат по-ловко от мъжете . 18| 15577 |24.02.2011 Дупки в земята гълтат неизличими болести и зли сили . 8| 11723 |24.02.2011 НЛО сигнализират по житни кръгове, за да не ни изпекат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads