Реклама / Ads
40| 8889 |18.03.2011 ПОЛИТИКА

Манолова и Нинова побъркаха премиера

.
Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов се видя в чудо на днешния парламентарен контрол, след като нежната част на левицата– Корнелия Нинова и Мая Манолова го заляха с въпроси. Г-н Станишев, ако може да ми ги разпределяте една по една, ще ви бъда благодарен. Това е много силен психологически натиск върху мен, помоли той.
 

След като Нинова го обвини традиционно, че не поема никакви отговорности в държавата, дойда ред и на Манолова, която го „удари” по ахилесовата пета – шефството на Цветанов на Изборния щаб на ГЕРБ. В ентусиазма си, бившият зам.-министър на икономиката дори си забрави картата и се разходи на два пъти до трибуната.

Корнелия Нинова упрекна Бойко Борисов, че не контролира изпълнението на решенията на МС и отделни министри, че се подписва, слага срокове, а после решенията не се изпълняват. Явно имате агент в администрацията, отвърна й, развеселен премиерът. Като издам заповед за нещо, веднага следва питане в парламента. Ще го науча кой е, закани се той.

Не е ли обратното, г-н премиер, когато аз ви задам въпрос, вие издавате заповед, не му отстъпи Нинова. Тя за първи път го похвали, че е декларирал, че именно премиерът носи отговорност за решенията в Министерския съвет. Но продължи с нападателните въпроси – защо е обещал да направи публичен регистър на задълженията на фирмите и е поел ангажимент за изплащането на задълженията в първото полугодие на годината, а това още не е направено.

Борисов обясни, че функциите се осъществяват от политическия кабинет. По отношение на механизма за контрол министрите носят отговорност и такава отговорност вече са поели трима министри и заместник-министри, уточни той. И заяви, че вследствие на възложена от него проверка, сигурно ще има наказани и уволнени.

След това щафетата пое Мая Манолова. Тя се прицели в Цветан Цветанов като шеф на Изборния щаб на ГЕРБ. Той не е министър на ГЕРБ, а на всички българи, започна Манолова. Скандално е, когато става въпрос за силовия министър, министъра на МВР, добави тя. Депутатката се аргументира, че МВР разполага с много информация и репресивни функции, но и трябва да гарантира честността на изборите. Това е все едно съдия на един футболен мач да е президент на един от футболните клубове. Всички знаят за кого ще свири този съдия и че мачът няма да бъде честен, нападна социалистката. Все едно една политическа партия да подаде жалба в МВР срещу действията на министър Цветанов като шеф на предизборния щаб на ГЕРБ. Как ще гарантирате честността на предстоящите избори, попита депутатът.

След като направи комплимент на Мая Манолова, че е умна жена, премиерът отговори на въпроса. Вицепремиерът Цветанов е оглавявал щаба на ГЕРБ във всички избори. Много по-голям конфликт на интереси би било, ако аз оглавя предизборния щаб, заяви Борисов. Не е ли по-честно да бъда така, отколкото да сложим Цецо Паунов за шеф на щаба и тогава Цветанов ще има много повече възможности да влияе, ако иска да влияе. Като е шеф на щаба, всяко негово движение ще се гледа под лупа, всяко действие ще се знае къде е, контрира премиерът. Професионалното ръководство на МВР, което пряко ще изпълнява своите задължения през този период, в лицето на Калин Георгиев е от времето на вашето правителство. Но мисля, че той е уважаван и обективен човек, защити го Борисов.

Не мисля, че ако ние бяхме сложили друг председател на щаба, кое щеше да ви гарантира, че ако дойде информация при Цветанов, той няма да я използва, зададе объркващ въпрос премиерът. По вашата логика, всяка партия, която е на власт, вътрешният министър не трябва да се занимава с политика, направи аналогия Бойко Борисов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 44| 6651 |17.03.2011 Позор! Парламентът разреши на НСО да стреля по хора . 179| 9678 |17.03.2011 Б. Борисов: Ако искат хората да чакат, ще довършим проектите, ако не - Станишев чака . 42| 6364 |16.03.2011 Хирошима за Белене . 27| 5500 |15.03.2011 Цветанов: Технически сме напълно готови за Шенген

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads