Реклама / Ads
166| 14143 |24.03.2011 ПОЛИТИКА

По Велики пости започна битка за короната на Патриарха

.
По Велики пости църквата почна война с лъжепророци
 
Амбиции за контролиране на ценни църковни имоти за близо един милиард евро и обсебване на ръководството на Българската православна църква още преди кончината на патриарх Максим били двигателят на измислената война дали Ванга и Дънов са светци или Сатана. През последната седмица измисленият дебат заля страната и медиите след авторското представяне в София на двутомника „Петър Дънов и Ванга – пророци и предтечи на антихриста”, дело на йеромонах Висарион, втори епитроп на българския светогорски манастир „Св. Георги Зограф” в Атон. Източници на „Торнадо” от църковните среди твърдят, че Пловдив бил действителният център, от който се направлявала атаката срещу Учителя и пророчицата от Петрич.

Там през последните месеци се ковяла и новата политика на православната църква. Заверата с анатемосването на Ванга и Дънов, както и на всички ясновидци, знахари и баячи била пиарска кампания, която да утвърди авторитета и силата на скандалния пловдивски митрополит Николай, като истински лидер и реформатор сред архиереите. В православните среди за никого не е тайна, че именно Дядо Николай е с най-големи амбиции за патриаршеската корона и жезъл, а за сбъдването на мераците му се ангажирали и родни олигарси, близки до президента Георги Първанов, както и босът на Пловдив Георги Гергов. Олигархът, който е сред най-щедрите дарители на Дядо Николай, се хвалел, че и членовете на контролираната от него масонска ложа „Слънце” ще подкрепят действията на владиката, за да имат утре свой човек патриарх Духовници от Пловдивската митрополия обаче опонират, че ако църквата иска да върне вярата на хората към нея и да се превърне отново в авторитет, трябва първо да се справи с безбройните скандали със свещеници, които живеят извън канона, занимават се с рекет, запуснали са храмовете си и са се отдали на печалбарство, лукс и разкош. Самият Дядо Николай се слави като почитател на разкоша. Носи уникален златен „Ролекс“ за 10 бона, вози се в подарено от Гергов BMV7, аранжирал е изцяло дома си в стил „Версаче” и се хвали с млад любовник. В Пловдив, Кърджали, Хасково и Чепеларе пък хората пропищели от скандални попове, но владиката ги подкрепял и търпял Най-очеваден бил кърджалийският поп Гарена, който е изоставил жена си и семейството си в Хасково и от години живее с млада любовница, и то в обител на храма.

Пловдивският владика сега се готвел да поведе битка и с католическата общност в България. Именно той при посещението на папа Йоан Павел втори направи скандал и отказа да го пусне в катедралния храм в София, а сега негови последователи сред поповете проповядват, че единствено православието било правата вяра, а католицизмът е отклонение от нея.
Настоящата активност на църквата не води до обединението на хората, а до поредното им противопоставяне и това ще породи само нов разкол и отлив на вярващи, твърдят духовници, стъписани от арогантната война, която БПЦ поде, и то по време на Велики пости.

Неда Христова
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 10073 |23.09.2010 2 пъти започна речта си Б. Борисов от трибуната на ООН . 12| 5766 |09.11.2009 Обратното броене за президента започна . 29| 9790 |08.10.2009 Зайчето на Първанов, лошият вълк и червени кинжали в словесна битка . 2| 5875 |28.10.2007 Кметски избори 2007. Първата у нас политическа онлайн битка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads