Реклама / Ads
69| 12825 |30.03.2011 АКТУАЛНО

Мишо Бирата - мъртъв в Правец; камериерката в шок

.
Шефът на баскетболната федерация и собственик на пивоварната "Леденика" Михаил Михов, известен като Мишо Бирата, е бил открит мъртъв в сряда в хотелска стая в Правец. Сигналът е бил подаден от камериерка, открила безжизненото тяло на земята около 12.30 часа.
 

От МВР потвърдиха официално, че е открит труп в хотела на Валентин Златев в Правец и той е на Михаил Михов. Той често отсядал тук, пътувайки по маршрута София-Варна. Камериерката, която го открила, изпаднала в шок. Засега не се знае сам ли е бил Михов или с придружаващ го.

Засега премиерът Бойко Борисов се въздържа да коментари смъртта на бизнесмена, тъй като няма никакво отношение към случая. 

Скандалът, в който Михов се оказа основен герой, избухна в началото на годината, след като ръководството на вестник, близък до Октопода, разпространи стенограма от телефонен разговор, в който премиерът казва: "Поех ангажимент да не го закачам Мишо Бирата..." Повод за тази реплика е акция на митничарите срещу пивоварната "Леденика", чийто лиценз беше отнет заради нарушения на митническото и данъчното законодателство, но впоследствие възстановен с решение на Върховния административен съд.

Публичното разпространение на записите, компрометиращи властта, започна от началото на януари от в. "Галерия". Твърденията на редакторите на вестника са, че получавали записите на флашки по пощата или лично от непознато лице.

Всички участници в разговорите, без уволнения зам.-шеф на митниците Антони Странджев, заявиха, че записите са манипулирани. Прокуратурата възложи две експертизи – едната на институт на МВР и друга на БАН, които така и не излязоха с ясен отговор дали има манипулации в съдържанието на разговорите – тоест да са вадени или добавяни думи и реплики, които отсъстват от оригиналните СРС-та.

Оригиналните СРС-та също липсват, тъй като били унищожени според изискванията на закона, защото разработката срещу Танов, в рамките на която са прилагани, не е довела до образуване на досъдебно производство срещу него. В задънена улица е и цялостната разработка за контрабанда през свиленградската митница, която става повод за подслушването на шефа на митниците.

Frognews.bg припомня, че Михаил Михов е роден през 1964 г. в гр. Силистра, завършил е "Икономика и управление на промишлеността" в Икономическия университет.Започва бизнеса си с дребна търговия, туризъм и посредническа дейност. Името му нашумя за пръв път във Варна, когато купи сградата на Средношколската библиотека и я превърна в свой дом.Ръководи "Булбрю", която обединява три пивоварни: във Варна -"ММ биър", в Мездра -"Леденика", и в Русе. Собственик е на "ММ холдинг", който включва - "ММ електроникс", специализирана в продажбата на електроуреди и хотел "Дунав плаза" в Русе.

Близо 10 години Михов бе спонсор на баскетболния "Черно море", а вече и президент на Федерацията по баскетбол. Самият той твърди, че се занимава с баскетбол от 7-годишен.Михов беше избран и за почетен консул на Бразилия преди няколко години. Михаил Михов е един от учредителите на Черноморската регионална лозаро-винарска камара във Варна.През пролетта на м.г. стана ясно, че собственикът на "Леденика" Михаил Михов е вечерял със съдия Панайот Генков.Какво са си говорили на тази среща остана тайна, но коментарите бяха, че съдия Генков е човек, който би могъл да даде съвет на Михов как да върне лиценза за производство на бира на "Леденика", на която лицензът бе отнет седмици преди срещата. При акция Совите на Агенция "Митници" бяха установени нередности в "Леденика" - липса на сертифицирани измервателни уреди, автоматизирана система за отчитане на произведените количества, регистър за складовата наличност и др.

За финансови затруднения на Михов пък се заговори през 2008 година, когато компанията Готмар от град Съединение обяви, че не е получила от фирма на Михов парите за произведени пластмасови бутилки за продукцията му. По информация на „Готмар" вземанията й са в размер 750 000 лева и са образували изпълнително дело срещу Михов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 12429 |18.11.2008 Легендарният мишок Мики Маус стана на 80 години . 0| 7641 |23.01.2008 "Рицарят" Хийт Леджър е мъртъв; вероятно се е самоубил . 4| 5534 |04.07.2007 Бирата била по-добра от жената; откриват шампионат по наливане и сервиране на пенливата течност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads