Реклама / Ads
22| 12335 |06.04.2011 ЧЕРНО И БЯЛО

Самозван политик брои българите в чужбина; те не знаят

.
Б. Томалевски - Д. Томалети
НСИ също няма представа, че е партньор в начинанието на бившия емигрант, за когото българи в чужбина разправят, че бил въжеиграч и дори многоженец.
 

Започва най-мащабното преброяване на българите зад граница по инициатива на партията "Другата България", гръмко обявиха от партията на Божидар Томалевски. Целите на преброяваното били да бъде представен броят на българските граждани в чужбина, на базата на което да се създадат механизми за съвместна комуникация с българските диаспори по света. От партията обявиха, че изследване от такъв ранг се провеждало за пръв път, а данните от преброяването щели да бъдат предоставени за анализ и оценки на НСИ.

„Няма нищо такова”, опровергаха за Торнадо от НСИ. „Не сме поемали такъв ангажимент; днес разбрахме, че се прави такова нещо”, каза шефът на пресцентъра Любомир Блатски и съобщи, че не може да си обясни нито информацията за това, нито причините за нея. Лидерът на „Другата България” Божидар Томалевски имал среща с шефката на НСИ Мариана Коцева още преди преброяването у нас в началото на февруари. На нея Коцева обяснила на Томалевски, че у нас ще се броят само хората на територията на България, а българите, които живеят в чужбина, по регламентите на ЕК ще бъдат прероявани от статистическите служби на страните, в които живеят. Националният статистически институт не е поемал ангажимент и не е давал съгласието си пред политическа партия „Другата България” за партньорство при преброяване на българите, живеещи в чужбина, категоричен беше Блатски.

Заявката да се броят българите в чужбина буди известно недоумение, но същевременно може да се обясни с амбициите на Божидар Томалевски да се легитимира в политическото пространство; щенията му за политическа кариера са всеизвестни, заявиха за Торнадо българи от Финландия, където Томалевски се е подвизавал години наред.

Бърза обиколка из интернет сочи, че според различни източници Божидар Томалевски или Дарио Томалети, както също се е именувал, заминал за Финландия през 80-те години на ХХ век, задомил се за финландка, която му родила дете, впоследствие се развел с нея, тръгнал към Унгария, където пак се оженил, този път за унгарка, от която също имал дете, но оставил и нея и в началото на 90-те години се върнал у нас. Твърди се, че бил изгонен от Финландия, където бил обявен за персона “нон грата”, независимо от финландския му паспорт. Според източници на Торнадо предприемчивият ни сънародник можело да се окаже дори многоженец. В свое интервю преди време пък самият Томалевски разказва други „пикантерии” около личния си живот ‒ в определен период имал вземане‒даване с Малкия Маргин, защото двамата „познавали една и съща госпожица”. „Да, имахме личен контакт в рамките на 10 минути. Разговаряхме, но нищо повече. Пак ви казвам, че той постъпи много джентълменски”, откровеничи Томалевски.

По‒паметливите си спомнят, че около предишните местни избори Томалевски обяви, че ще строи голф игрище в Каблешково, Поморийско заедно с английска фирма. Местните каблешковци разказват, че пари за тази инвестиция от негова страна така и не се появили, независимо от гръмката първа копка и помпозната компания, която беше събрана край Каблешково през есента на 2007 година. „Взе на безценица земята за голф игрището, но сега такова няма”, жалват се потърпевши.

След бизнесделата си или паралелно с тях, Томалевски навлезе и в политиката с партията „Другата България”. Активността му понастоящем била продиктувана от наближаващите избори. Имал мераци дори да седне и на овакантения стол на Божидар Димитров. Някои от онези, които го познават, са на мнение, че из главата му вероятно витаят мисли и за евентуална президентска кандидатура, не защото имал някакви шансове, а за да се наложи като медиен образ и да си постеле добре преди следващите парламентарни избори. Времето ще покаже.



Кръвта вода не става

Майката на Божидар Томалевски ‒ Дарио Томалети също е атрактивна персона. Тя пък се нарича Лучия Остерлунд, но всъщност по рождение носи името Василка. След като синът й заминава за Финландия, тя моментално тръгва след него и също се задомява там. Съпругът й е финландец, при това с 30 години по-млад от нея. Запознати разказват, че се познава отлично с лидера на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев, той дори се обръщал към нея с „мадам”. Василка ‒ Лучия (заради св. Лучия) е заклета роялистка. Обича да показва снимките си със Симеон Сакскобургготски, правени в Мадрид. Учредява „Роял клуб” и поема шефството на всички роял клубове в Европа. Госпожата също има вкус към преувеличението, твърди, че има не две‒три, а цели пет висши образования. Нейни съграждани от родната й Златица обаче твърдят, че образованието й е средно, завършила е техникум за лаборантки.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6281 |05.04.2011 Марулите и хората . 12| 7094 |04.04.2011 Ройтерс: Корупция и престърност - все още бич за България . 91| 14941 |02.04.2011 Тодор Славков: Т. Живков още го обичат; майка ми беше велика! . 0| 10546 |01.04.2011 Най-голямата първоаприлска лъжа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads