В Батак българи са клали българи

133

|

44553

|02.05.2011
В Батак българи са  клали българи

Много наши историци знаят истината за Баташкото клане, но по патриотични подбуди не смеят да я заявят публично. А тя е следната - в Батак българи християни са били зверски изклани от българи мохамедани от съседните села, а не от редовна турска армия.


Истинските убийци на близо 5000 мъже, жени и деца в Родопите са именно помаци, най вече от близкото село Барутин. Масово обаче у нас се насажда теорията, че турците са получили заповед от султана да сринат до основи Батак.

Заради липсващите архиви от 19-и век, които се намират в Турция, тази теза по никакъв начин не може да бъде доказана със сигурност. Липсата на достоверна информация и на документите от тогавашната Османска империя, които в момента се намират в Турция, у нас има още няколко версии за зверското избиване на батачани. Те по нищо не отстъпват по достоверност на официално наложената теория, която се изучава във всички училища и университети.

През годините, поради незнайни причини, много от родните историци прикриват разказите на очевидци на кървавата епопея от 1876 г., според които не турци, а българи мохамедани са изклали батачани, пише в блога си историкът Александър Везнков и продължава: „Вместо за „помаците от съседните села”, много днешни автори предпочитат да говорят само за турци или по-общо за „фанатизирани мюсюлмани”. Извършителите на зверствата наистина са по вяра мюсюлмани и самите им действия показват, че в напрегнатата пролет на 1876 г. са се „фанатизирали”. Но впечатлението, което остава, е, че за всичко са виновни “турците” и техният неизкореним религиозен фанатизъм.

Въпросът за потушителите има и второ важно измерение, свързано с това дали става дума за изстъпления на местни банди от т.нар башибозуци, или има директно ангажиране на властта и на редовната армия. Без изобщо да идеализират поведението на редовните войски, отговорни за ред изстъпления и злоупотреби, съвременниците правят ясна разлика между тях и нередовните дружини и банди. В случая с Батак те изрично сочат като извършители на зверствата башибозуците от близките помашки и турски села. Някои дори твърдят, че клането става възможно именно защото батачани не се защитават успешно до идването на редовната войска.

Проблемът става значителен още през 1876 г., когато османската власт настоява, че изстъпленията в потушаването са дело на местни фактори. Добавяйки към това случаите на убийства на мюсюлмани от страна на въстаниците, властта се опитва да представи всичко станало като местни сблъсъци, за да може над всичко това тя да изглежда като неутрален арбитър. Парадоксално, тази интерпретация напълно задоволява и тогавашните защитници на българската кауза, защото показва неспособността на османската власт да осигури ред и справедливост за поданиците си и така косвено оправдава намесата на големите християнски държави.”

Замесени са руски агенти

Български тюрколози, които са виждали част от архивите в Турция, разказаха пред „Торнадо”, че има сведения, според които провокацията за война между християни и мюсюлмани идва от страна на Русия. Според тях руски агенти са успели да настроят околните мюсюлмански села срещу Батак. Манипулаторите заблудили местното население – най-вече от близкото село Барутин, че батачани кроят план да изколят всички българи мохамедани в околията през Априлското въстание.
Руското предупреждение (може би подплатено и с няколко кесии жълтици) веднага мобилизирало българите помаци от селата, които под ръководството на местния военен наместник Ахмед ага Барутанлията тръгват на своеобразен кръстоносен поход. В Русия отлично знаели, че предрешеният край на Батак ще отекне в света и цяла Западна Европа. Именно това бил печелившият коз на руснаците, който щял да им даде причина да обявят така чаканата поредна война на Османската империя.

Паралелно с това външнополитическият фон щял да бъде изчистен, както се оказва вярно по-късно. По време на освободителната война нито една от западните сили така и не се намесва в помощ на турците, дори и Англия, която по онова време е сред най-сигурните им съюзници. Историкът проф. Георги Бакалов обаче отхвърли тази теза пред „Торнадо” и обясни, че най-вероятно някои негови колеги си правят погрешни изводи заради изпуснатата от Георги Бенковски реплика „Сега вече руснаците могат да идват” по време на Априлското въстание. „Тук по-скоро става дума за една екзотична теория, която не може да се докаже, докато не си получим архивите от 1876 г. от Турция. Това може да стане много лесно с договор между двете страни”, коментира бившият шеф на Държавния архив.


Екатерина Пейчинова: Историците ни възкресяват турската пропаганда


„От няколко години насам малка част от българските историци се опитват да възкресят турската пропаганда спрямо клането в Батак, която се е водела преди 135 г.”, категоричен е директорът на историческия музей в града Екатерина Пейчинова. „След Априлското въстание турски анкетьори са се опитвали да омаловажат подвига на батачани, като пишат в докладите си, че не е имало клане, а само бунт, който е потушен от местен военен началник. Съдбата на Ахмед ага Барутанлията обаче сочи точно обратното. Той е бил повишен във военната йерархия. По-късно след отзвука на Запад властите решават да го накажат и го изпращат в Диарбекир. Той обаче така и не отива, защото фактически Барутанлията е изпълнявал заповедите на началниците си.

Под негово ръководство е бил мобилизиран башибозукът, който тръгва от четири лъча към Батак. Историческите извори доказват, че е била издадена заповед Батак да бъде сринат със земята и на негово място да се засади ечемик. Това се е наложило, защото Батак се е намирал на стратегическо място и е трябвало да стане укрепителен пункт като високопланинско село, което да даде отпор. Оттам е минавал пътят за Драма, който свързва Тракия с Македония. Ако империята не успее да го пресече, искрата на бунта е щяла да стигне до Македония, което е щяло да затрудни турците при потушаването на въстанието. Плановете на българите са били известни на властите в Пазарджик още преди това, заради което идеята за пълна мобилизация на сънародниците ни пропада”, каза още Пейчинова.
Легендата разказва
Клането пламнало заради изнасилена жена на турски командир

Българите мохамедани, които живеят днес в Барутин (между другото селото и до днес е много силна крепост на ДПС, която Ахмед Доган никога не пропуска при предизборните си обиколки) твърдят, че клането е било предизвикано заради няколко батачани, които изнасилили съпругата на техен военен командир. Един от местните политици в селото Здравко Делиев, който е и племенник на настоящия кмет, разказа пред „Торнадо” версии за издевателствата, които са единствената истина в Барутин. В началото на 1876 г. Ахмед ага Барутанлията, като кмет на селото и военен наместник, заминал за Пещера, откъдето купил стоки. На връщане, заради падналия сняг, се наложило да пренощува в Батак. През нощта група батачанлии изнасилили жена му и откраднали част от стоката му, след което избягали.

По време на Априлското въстание Барутанлията успява да се издигне в йерархията и поел командването над турските войници, сред които голяма част в Батак са били българи мохамедани, признават в Барутин. Според преданието отивайки в Батак обаче, целта на Ахмед ага била единствено да открие виновниците, които са обезчестили жена му и са откраднали стоката му. С армията си Барутанлията огражда църквата и извиква на командира „дур”, което значи спрете на турски, разказва Здравко Делиев. Той обаче чува „вур”, т.е. – „давайте”, и така започнало клането. В Барутин от няколко поколения насам се твърди, че искрите между околните помашки села и Батак припламнали от няколко години преди това. „Батачанлии са обирали голяма част от стоката на търговците, които са минавали, връщайки се от Пещера.

Свидетели на въстанието са разказвали на дядо ми как българите мохамедани са били бити и дори убивани в Батак заради пари. Имало е много търговци, които са се прибирали пеша, вървейки по цяла седмица, защото не са им оставяли дори магаретата и конете”, разказва Делиев. Въпреки зловещите събития отпреди 135 години, днес барутанлии и батачани са приятели и са забравили за старата вражда. „Миналото си е минало, очевидно истината няма да излезе наяве и да се разбере какви са били причините за този срамен момент от българската история. Имаме много наши момичета и момчета, които се венчаха за младежи от Батак. В момента всички имаме едни и същи проблеми и трябва да си живеем в разбирателство. Беднотията не гледа религията. Колкото пари имат в Батак, толкова имаме и ние. Гледаме да си помагаме, за да оцелеем”, заключи Делиев.

Васил Василев

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

марти
"Заради липсващите архиви от 19-и век, които се намират в Турция, тази теза по никакъв начин не може да бъде доказана със сигурност. Липсата на достоверна информация и на документите от тогавашната Османска империя, които в момента се намират в Турция, у нас има още няколко версии за зверското избиване на батачани. Те по нищо не отстъпват по достоверност на официално наложената теория, която се изучава във всички училища и университети. " Та значи от текста става ясно, че за турско участие няма доказателства поради това, че архивите били в Турция, но на база чуто оттук/оттам има данни за руско участие в клането?! Чудя се тези измекяри, които пишат такива глупости дали и самите те са убедени в това, което болните им мозъци раждат??? Та помаците на чия страна са били по това време-на българска или на. . . турска???
Az
Абе я умрете в мъки! Жалки душици скрити зад тривиален псевдоним!!!
А руските архиви къде са?
Турските архиви ги няма, а руските архиви къде са? Манипулатори долни!
Русия е виновна за Баташкото
За Баташкото клане трябва да се пише и да се анализира трезво, за да се знае Истината! Тази Истина, която ще ни направи Истински Свободни! Защото това жестоко и до педантизъм организирано клане е дело на Руския Цар! Руската политика на Балканите от векове е насочена към педантично обезбългаряване на българските от край време земи, точно както е извършено и клането в Батак. И тази политика се е провеждала по време на всички руски походи и войни на Балканите, та чак до днешните демократични времена. И това е за благодарност, че сме им дали религията, писмеността, компютрите. Защо е извършено това жестоко клане в Батак? За съжаление и този професор манипулира и баламосва българите. Защото клане в Батак е имало! Отлично организирано и перфектно изпълнено смразяващо жестоко клане! Клане на всички в селото подред - бебета, невръстни деца, бременни жени, немощни старци! С рушене и палене на всички къщи в селото, включително и църквата! Точно тази преднамерена жестокост шокира нормалните хора
Славянски Съюз,

Ти нормален ли си бе ?! Долен мръсен анадолски гъзолизец. Ходи да въртиш минети на турците. Русия не ни е виновна, виновни са тогавашните Велики сили от днешния Европейски съюз, те са дърпали конците на Турция, те дърпат конците и сега. РУСИЯ НЯМА НИЩО ОБЩО.

22 + 16 - !
един българин,

Наистина с войната от 1877/78 година имперска Русия е преследвала своите си интереси /преследвала ги е и с предишните войни с , едва ли някой ще оспори това. Но да се твърди, че Русия има някакво участие в баташкото клане е велика глупост

14 + 4 - !
Иван,

Обаче в интерес на истината, именно след това клане, с помощта на Русия постигаме независимост и ставаме една от най-силните държави на балканите, при което отхвърляме зависимоста от освободителите си, едва ли това е в интерес на Руските амбиции

2 + 2 - !
Русия е виновна за Баташкото
Защото клане в Батак е имало! Отлично организирано и перфектно изпълнено смразяващо жестоко клане! Клане на всички в селото подред - бебета, невръстни деца, бременни жени, немощни старци! С рушене и палене на всички къщи в селото, включително и църквата! Точно тази преднамерена жестокост шокира нормалните хора и е пречка за разумно осмислено разкриване на истината. Въпросът е имала ли е интерес Официалната турска власт да се злепоставя сама с пожарища и масови убийства пред Европа и то при положение, че самата Европа начело с Англия и Русия вече е имала готов план за подялбата и присвояването на "наследството на болния човек на Балканите"? Очевидно официалната турска власт се е пазела като от огън точно от такава дискредитация в очите на цивилизования свят и доказателството за това е съвсем близо до Батак - съседното Брацигово, където един-единствен човек се предава на пашата, водещ обсадата на града от официални турски войски и градът не само не е изпепелен като Батак, но и
Русия е виновна за Баташкото
За Баташкото клане трябва да се пише и да се анализира трезво, за да се знае Истината! Тази Истина, която ще ни направи Истински Свободни! Защото това жестоко и до педантизъм организирано клане е дело на Руския Цар! Руската политика на Балканите от векове е насочена към педантично обезбългаряване на българските от край време земи, точно както е извършено и клането в Батак. И тази политика се е провеждала по време на всички руски походи и войни на Балканите, та чак до днешните демократични времена. И това е за благодарност, че сме им дали религията, писмеността, компютрите. Защо е извършено това жестоко клане в Батак? Въпросът е имала ли е интерес Официалната турска власт да се злепоставя сама с пожарища и масови убийства пред Европа и то при положение, че самата Европа начело с Англия и Русия вече е имала готов план за подялбата и присвояването на "наследството на болния човек на Балканите"? Очевидно официалната турска власт се е пазела като от огън точно от такава дискредита
Русия е виновна за Баташкото
Очевидно официалната турска власт се е пазела като от огън точно от такава дискредитация в очите на цивилизования свят и доказателството за това е съвсем близо до Батак - съседното Брацигово, където един-единствен човек се предава на пашата, водещ обсадата на града от официални турски войски и градът не само не е изпепелен като Батак, но и никой друг освен Петлешков, който се самоотравя, не е бил убит от турските войски. Каква е истината тогава? Кой е имал интерес от тази касапница? Очевидно това е някой, на когото му трябва "казус бели", някой на който му трябва благовиден предлог, за да започне поредната война срещу прогнилата и разпадаща се Османска империя и да я изрине от Балканите, за да се настани Той на нейно място. И този някой е Царя-Освободител! Това е Руския император, който, за да има благовиден предлог да обяви войната, организира по най-нескопосния начин Априлското въстание и за да е сигурен, че ще получи повода да се намеси "в защита" на "пороб
Русия е виновна за Баташкото
Кой е имал интерес от тази касапница? Очевидно това е някой, на когото му трябва "казус бели", някой на който му трябва благовиден предлог, за да започне поредната война срещу прогнилата и разпадаща се Османска империя и да я изрине от Балканите, за да се настани Той на нейно място. И този някой е Царя-Освободител! Това е Руския император, който, за да има благовиден предлог да обяви войната, организира по най-нескопосния начин Априлското въстание и за да е сигурен, че ще получи повода да се намеси "в защита" на "поробените братя българи", организира и това жестоко клане чрез своите агенти - водачите на черкезките банди, предвидливо докарани десетки години преди това в България. Това жестоко клане е трябвало да бъде проведено със сигурност, за да може да бъде получена и моралната подкрепа на Европа за замисления завоевателен поход към Балканите. И е трябвало да бъде проведено така, че вината да бъде хвърлена на Турция. Както е и станало! Руската агентура
Русия е виновна за Баташкото
Това жестоко клане е трябвало да бъде проведено със сигурност, за да може да бъде получена и моралната подкрепа на Европа за замисления завоевателен поход към Балканите. И е трябвало да бъде проведено така, че вината да бъде хвърлена на Турция. Както е и станало! Руската агентура в лицето на черкезите извършва погрома над Батак! За всички отстрани вината изглежда е на Турското правителство! Самото Турско правителство няма как да се оправдае, че има ІV-ти революционен окръг, щото центъра му не е в Пловдив, където е руския консул и може да бъде направена връзката, а в Панагюрище, където начело на въстанието като главен апостол е Панайот Волов, ама всъщност българите палят собствените си къщи под ръководството на войводата Георги Бенковски /за това свидетелства сам Захари Стоянов, който е очевидец в "Записките"/, който обаче не Георги и не е Бенковски, а е Гаврил Хлътев. . . С една дума Азиатското коварство на Руския император се оказва по-голямо от Ориенталските табиети на Турск
психиатъра ти е виновен,

че не си пиеш лекрствата

5 + 2 - !
Русия е виновна за Баташкото
С една дума Азиатското коварство на Руския император се оказва по-голямо от Ориенталските табиети на Турския султан и затова побеждава. Точно затова и Левски с горчивина казва: "Който ни освободи, той ще ни пороби!" и точно тези думи му изяждат главата, защото Руския Император много внимава кой ще остане жив в новосъздадената Задунайская губерния. Не случайно и Ботев загива преди да види Свободата! Но докато има българи, които мислят с рубли, Истината няма да види бял свят! Нито Истината за Батак и клането! Нито Истината за Двойното освобождение! Нито Истината, че още сме роби! Ами както Руския Император въоръжава крепостните си селяни и ги праща да подкрепят организираните от самия него метежи на Балканите, така и Турския Султан въоръжава башибозука и го насърчава да подкрепя смазването на организираните от Руския Император метежи. Въпроса обаче е друг и правилно се позоваваш на дипломатически източници, че граф Игнатиев лично е съветвал Турския Султан да използва башибозуц
Неразумен Българин с умиление,

Съветвал го е разбира се ! И на стената във фейс-а му е писал! И да знаете имало е "турско присъствие" ама не е сигурно дали е било във България!

7 + 4 - !
папич,

Прав си вожде руските преоблечени шпиони като турци са обезглавили ръководството на Априлското въстание и в последствие са осъществили пъкленият си план да оризилят братята турци пред европейските страни които са ни предоставяли безвъзмезни помощи , както и леко товарни коли с животинска тяга втора употреба.

8 + 5 - !
Русия е виновна за Баташкото
Въпроса обаче е друг и правилно се позоваваш на дипломатически източници, че граф Игнатиев лично е съветвал Турския Султан да използва башибозуци. Защото точно чрез башибозуците и покрай тях черкезите, които са били организирани бандити, са можели да изпълнят добре платената им поръчка от Руския Император и да организират и осъществят този перфектен кървав погром в Батак. Башибозуците са клали, палили и грабили, но точно преднамерената свирепост на Баташкото Клане показва, че това не са башибозуците. Башбозуците ще изнасилят някоя и друга хубава жена, ще запалят някоя и друга богата къща и ще убият собственика й, за да я ограбят. Но точно башибозуците никога няма толкова педантично да изколят всичко живо в селото, да запалят и изпепелят цялото село и да оставят такъв ужасяващ погром, че целия цивилизован свят да остане потресен. Турският Султан се е поддал на внушенията на дипломата граф Игнатиев, защото е мислел, че това ще е обичайната руска тупурдия, след която Турската власт ще се
Неразумен Българин с умиление,

Башбозуците ще изнасилят някоя и друга хубава жена, ще запалят някоя и друга богата къща и ще убият собственика й, за да я ограбят Нищо работаимало е " Дреболия И да знаете имало е "турско присъствие" ама не е сигурно дали е било във България!

4 + 7 - !
Русия е виновна за Баташкото
Башибозуците са клали, палили и грабили, но точно преднамерената свирепост на Баташкото Клане показва, че това не са башибозуците. Башбозуците ще изнасилят някоя и друга хубава жена, ще запалят някоя и друга богата къща и ще убият собственика й, за да я ограбят. Но точно башибозуците никога няма толкова педантично да изколят всичко живо в селото, да запалят и изпепелят цялото село и да оставят такъв ужасяващ погром, че целия цивилизован свят да остане потресен. Турският Султан се е поддал на внушенията на дипломата граф Игнатиев, защото е мислел, че това ще е обичайната руска тупурдия, след която Турската власт ще се възползва, за да продължи да заселва правоверни мюсюлмани от Анадола на мястото на изгорелите в лъжите на Руския Император българи. Този път обаче Руският Император не оставя работата да бъде свършена по обичайния начин от башибозука, а сам се заема и чрез главатарите на черкезките бандити прави от едно малко село символ на най-жестоко и кърваво клане. С това успява да из
Русия е виновна за Баташкото
Този път обаче Руският Император не оставя работата по обезбългаряването на България да бъде свършена по обичайния начин от башибозука, а сам се заема и чрез главатарите на черкезките бандити прави от едно малко село символ на най-жестоко и кърваво клане. С това успява да излъже Турския Султан и да си придаде моралния образ на защитник на поробените християни не само пред Европа, а и пред собствения си народ. Захари Стоянов блестящо описва палежите на къщите от техните български собственици в своите "Записки". Не случайно и самият Захари Стоянов умира отровен в Париж след като е започнал да говори твърде много за Истините около Българските въстания, освобождения и поробвания. И докато вчерашните роби са вече от доста време само крепостни, включително и тези, които си мислят, че са някакви помещици след като предано и усърдно служат на Империята на Злото, то какви са историците и журналистите, пишещи по тези въпроси!!!!!!!!!
ОТВРАТИТЕЛНА ПРО-ТУРСКА СТАТИЯ
МНОГО ЛИЗАЧИ НА ФЕСОВЕТЕ ИМА В ИНТЕРНЕТ
История,

Не лизачи. Просто идва времето на истината. И тя не е като в проруски написаните учебници след 9-ти септември 1944 г. Тогава комунистите, под влиянието на руснаците, избиха елита на държавата и сложиха послушни хорица да проповядвата и пишат в угода на руската пропаганда. Ясно е, че Ботев не е убит от турци, но така се тиражира, за да е бил "единен българският дух", нищо че е базиран на лъжа. Левски никой не го е спасил от шепата заптиета, най-вероятно, защото е тероризирал и убивал вкл. българи, както сам е описвал в бележничето си. Българската история е деформирана от руснаци, а не от турците или Турция.

14 + 14 - !
премерен поглед
Истината трябва да се знае, дори да боли! това не означава, че жертвите в батак не са святи и трагични! Нищо подобно, но не бива да се живее с лъжи.
Василев,
оди си легни! Българин християнин
йоан кръстев
НЕ СЛУЧАЙНО БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА, СИЛНО ПОДЧИНЕНА НА рУСКАТА ЦЪРКВА ПОБЪРЗА ДА НАПРАВИ СВЕТИИ ЦЯЛО СЕЛО ОТ БЪЛГАРСКИ РАЗБОЙНИЦИ, ИЗКОЛЕНИ ОТ ДРУГО СЕЛО С БЪЛГАРСКИ РАЗБОЙНИЦИ. БПЦ ОКАЛЯ КАНОНА.
райна попстефанова
Важна е истината. Аз също съм чела в стари изследвания че само башибозук и помаци са клали невинните жертви в Батак. Не се знае името на нито един турчин или войник. Не защитавам никого но ако има лъжи в българската история трябва да изчистят.
ma4o
hubava rabota, ama bulgarska, iznasili li jena mu i toi kvo 6te pravi. . . . .
Ot izvestno vreme varvi edna kampania za REABILITACIA na Osmanskata imperia!!!Niamalo Tursko robstvo, a PRASASTVIE, niamalo nasilstvena smiana na religiata, a vsichko bilo DOBROVOLNO!!!Tova stana i v Narodnoto Sabranie, ot strana na komuniagite!!!!Ta, komunist ROD i RODINA niama!!!Tezi podlogi triabva da se izmetat po nai barzia nachin!!!I drugo, zashto ne se iziskat arhivite ot Turcia, mislia che i te imat smetka ot ISTINATA!!!No da se predlagat PREDPOLOJENIA i NARODEN FOLKOLOR, nai malkoto e NESERIOZNO, a i KOSHTUNSTVO za jertvite v Batak!!!
xenone,
sigurno Yorlik e vinoven, da vi e. . v bulgarite prosti
4о4о
Момчета, не се палете излишно! Един ден ще стане ясно, че сме били 500 години под руско робство докато дойдат турците да ни освободят. Историята винаги е конюнктурна. Оруел е написал как става.
голяма част от руснаците са си рязани, я виж какво става тук: http://www. youtube. com/watch?v=doV_vXUys7Y&feature=player_embedded#! http://www. youtube. com/watch?v=uA8mdJSWxrw&feature=related http://www. youtube. com/watch?v=xLozizy4yCo&feature=related http://www. youtube. com/watch?v=zvfMqWlCuHM&feature=related http://www. youtube. com/watch?v=pruARHoSE_8&feature=related http://www. youtube. com/watch?v=gn4m31aTq3g&feature=related http://www. youtube. com/watch?v=peRxZGlhmNc&feature=related http://www. youtube. com/watch?v=46uPyOhX5bQ&feature=related http://www. youtube. com/watch?v=6NV9706F6GQ&feature=related
Сульо Пулев
Отвратителна теза , целяща реабилитацията на турските башибузуци. Всъщност има ли значение кой е вдигнал сатъра и е клал щом е под благия поглед на турската империя т. е отговорността носи турция!Но наглоста на ибрикчиите неспира до тук, интригата , че всичко е дело на русия е капак на наглостта и буди отвращение към списвача с уж Българско име. . . . . Проклет да си за винаги!!!!!!Точка
Додо
Какво сте се вторачили в националния произход на колячите?! Като че ли това оправдава Падишаха и Голямата порта за кървавото потушаване на въстанието . . . На кого са служили тези изроди, кой е създал такива формирования, кой им е определял целите и им е издавал заповеди?! Още малко ще излезе, че България всъщност не е била пет века под цървула на Османската-турска империя, а подвластна на някакви вътрешни междуособици на религиозна основа. Тези, които се опитват да подменят историческите факти са типични азиатски безмозъчни твари! Нито целта, нито аргументите им струват.
Бам Бам
Заради липсващи архиви в пожарната в София, комшийте направиха поредното си историческо разкритие: в спасителните операции след голямото земетресение в Турция не са участвали българи, а нек'ви си пожарникари.
мд-а
турците винаги намират някой будала, за да им свърши черната работа. И сега са намерили. . .
Владо
Клането е извършено от помаци. Това е добре известно и не се оспорва. З. Стоянов го описва в "Записките". А че помаците са били маша на руския интерес говори и фактът, че този изверг, Ахмед ага, е останал жив след 1878 г. (З. Стоянов пише за това)! Кой управлява България в първите години след войната и защо е запазен животът на това говедо, сами си отговорете. Независимо от всичко, това че е останал жив този изверг говори какви овце сме българите и защо и досега живеем като роби.
нАЙ-СТРАШНИТЕ ВОЙНИ В ТУРСКАТА АРМИЯ СА БИЛИ ЕНИЧАРИТЕ. А МОЖЕ БИ И ТЯХ СА ГИ СЪЗДАЛИ РУСНАЦИТЕ, А???? ПОЛИТИКАТА НА ТУРЦИЯ Е БИЛА ИМЕННО ТАКАВА- СРЕЩУ БЪЛГАРИ ДА ИЗПРАЩА ПОТУРЧЕНИ БЪЛГАРИ.
Васо
"Браво" адашко, сега след тази статийка нищо друго не ни остава освен да се прегърнем и целунем с враговете си. И Русия виновна, разбира се, тя за всичко е виновна даже и за това, че има такива писачи като теб. Па тука и един се изринал от коментари та се забравил, даже и с име някакво да се напише.
международно право
Турция като държава е виновна за клането. Е гати империята, в която съседни села се крадът взаимно и се колят като касапи, а армията, вместо да въведе ред и да залови престъпниците, също си позволява да беси и пали мирното население. Ширещето се беззаконие в османската империя е истинската причина за изстъпленията в Батак при потушаване на въстанието. За зверства винаги се намират фанатизирани боклуци от различни етноси, но държавата е тази която носи отговорност, че ги е допуснала. Както и за арменския геноцид. Обаче на историците плащат политиците и затова доктринерството взима връх и преди и сега. Цивилизованите държави признават отговорността си за подобни масови изтребления - например Германия, Русия. За съжаление Турция в това отношение не издаржа теста за европейска държава.
Васо
И още нещо. Башибозука е опълчение, нещо като трети стълб на военната машина на османската империя ( първия стълб са редовните войници, втория запасните). Така, че това не оневинява никого за извършените зверства защото командите идват все от едно и също място. А геноцида над арменския народ , който е същото престъпление но с несъмнено по-голям мащаб е извършено основно от редовен аскер и затова е толкова болезнено за съвременна Турция да го признае. Ама за нас измислили си оправдание, пък има и измекяри български да го приемат с лекота.
бонева
Все пак фактът си остава факт. През Априлското възстание българи са клали българи така, както и турчин не ги е клал. Това е имал предвид поетът като казва - "история пълна с геройство и срам".
все пак
Пък това къде е била държавата, смешен въпрос. Намесва ли се държавата сега, когато се колят два цигански клана?
Мехмед Ефендиев
Искам да попитам многознайковците тук. Днес ако някое село с преобладаващо турско население започне да издебва коли, автобуси, камиони да ги обира или да изнасили някоя друга жена(без значение от вяра и етнос). И всичко това го прави защото са бедни, онеправдани, безработни защото където и да отиде не го вземат на работа защото е турчин. Според вас какво би станало държавата как ли ще реагира? и то със право та ако трябва ще стреля и на месо което е нормалното в случая и за мен такива турци не могат да бъдат оправдани с нищо, че били бедни или онеправдани и тн. Държавата е в правото си да защити с всички средства населението си от разбойници. разликата между тогавашната държава на Османската държава и днешната държава България е че днес има по бързи комуникации и технологии.
Тошо
Напоследък има тенденция за ревизиране на българската история особено в определен период. То не бяха простотиите по Батак, изкарването на Левски кух идол и какво ли още не. Срамно е , че медиите се наеха да са глашатаи на тази пошлост и безлатна реклама на бездарни драскачи. Просто да не им обръщаме внимание и сами ще си угаснат като чалга хит
Конфуций
Каквато и да е истината, тя трябва да бъде извадена на светлина - истината, колкото и да е неприятна, никога няма толкова лоши последствия колкото лъжата. К'во да се прави, маймуната си е маймуна.
ASEN
Според Стефан Захариев към 1850 година село Буйново (Наипли) има 100 къщи и 350 жители-помаци. [1] Населението на Буйново през годините 1926, 1934, 1946 и 1956 било съответно 314, 353, 467 и 416 души. [2] В документ от главното мюфтийство в Истанбул, изброяващ вакъфите в Княжество България, допринасяли в полза на ислямските религиозни, образователни и благотворителни институции в периода 16 век - 1920 година, съставен в периода от 15. 09. 1920 до 03. 09. 1921 година, като вакъфско село се споменава и Буйново (Ayvaplı). [3] От 1878 до 1886 година селото влиза в пределите на Тъмръшката република и през този период е едно от най-големите селища в региона с над 300 къщи. От 1886 до 1912 година селото отново попада в Османската империя. През 1913 година влиза в Гюмюрджинската република, а по-късно същата година попада в България. От Буйново се образуват селата Змейца и Чала. Преданията разказват, че селото е основано от преселници-помаци от Кавалско. [2] В Кавалско действително има село на име Наип
ASEN
Според Стефан Захариев към 1850 година село Буйново (Наипли) има 100 къщи и 350 жители-помаци. [1] Населението на Буйново през годините 1926, 1934, 1946 и 1956 било съответно 314, 353, 467 и 416 души. [2] В документ от главното мюфтийство в Истанбул, изброяващ вакъфите в Княжество България, допринасяли в полза на ислямските религиозни, образователни и благотворителни институции в периода 16 век - 1920 година, съставен в периода от 15. 09. 1920 до 03. 09. 1921 година, като вакъфско село се споменава и Буйново (Ayvaplı). [3] От 1878 до 1886 година селото влиза в пределите на Тъмръшката република и през този период е едно от най-големите селища в региона с над 300 къщи. От 1886 до 1912 година селото отново попада в Османската империя. През 1913 година влиза в Гюмюрджинската република, а по-късно същата година попада в България. От Буйново се образуват селата Змейца и Чала. Преданията разказват, че селото е основано от преселници-помаци от Кавалско. [2] В Кавалско действително има село на име Наип
Стефан
"Космоса и интелектуалната простотия нямат граница"
ASEN
Според Стефан Захариев към 1850 година село Буйново (Наипли) има 100 къщи и 350 жители-помаци. [1] Населението на Буйново през годините 1926, 1934, 1946 и 1956 било съответно 314, 353, 467 и 416 души. [2] В документ от главното мюфтийство в Истанбул, изброяващ вакъфите в Княжество България, допринасяли в полза на ислямските религиозни, образователни и благотворителни институции в периода 16 век - 1920 година, съставен в периода от 15. 09. 1920 до 03. 09. 1921 година, като вакъфско село се споменава и Буйново (Ayvaplı). [3] От 1878 до 1886 година селото влиза в пределите на Тъмръшката република и през този период е едно от най-големите селища в региона с над 300 къщи. От 1886 до 1912 година селото отново попада в Османската империя. През 1913 година влиза в Гюмюрджинската република, а по-късно същата година попада в България. От Буйново се образуват селата Змейца и Чала. Преданията разказват, че селото е основано от преселници-помаци от Кавалско. [2] В Кавалско действително има село на име Наип
читател
В Япония отдавна забравиха Хирошима и Нагасаки, а в САЩ Пърл Харбър и търгуват, живеят и се борят с тероризма заедно!!!!
бьоф строганофф
Омразата е бизнес. С омразата си храним чудовището ДС/ДПС/Атака/БСП. И всички вие слушате чудовището и треперите, защото още ви се струва, че сте зависими от него. А не сте!
trakhen
Прочетете какво пише Иван Вазов във " Великата рилска пустиня" , а именно че помаците от днешния Велинград саизвършителите на баташкото клане.
случаен
направо ми се драйфа и от статията и от коментарите .
Сульо Пулев
Няма нищо по-отвратително от това , чрез сана си даден ти от Българската държава да променяш историята й. . няма! ТОЧКА
И.Вазов
Във помашко село, не знам кое бе, мене ме запряха нейде под земята. Аз из дупка гледах синьото небе и всеки ден плачех за мама, за тата. По-добре умирвах, но не ставах турка! Като ни пуснаха, пак в Батак живях. . . Подир две години посрещнахме Гурка! Тогаз лошо време и за тях наста: клахме ги и ние, както те ни клаха;
тт
които под ръководството на местния военен наместник Ахмед ага Барутанлията тръгват на своеобразен кръстоносен поход. -наистина злодеите са местни боклуци предали родината си и които и до днес населяват тия краища, но да се твърди че побъркани мюсулмани тръгнали на кръстоносен поход говори много зле за умствената стабилност на автора, как фес ще тръгне на кръстоносен поход бе тъпак
pepa
tova e tragediya. . . . vseizvestno e che musulmanite sa mnogo nabludatelni. . . vsichko se e znaelo. . . nai interesnoto e kade e dogovara ni sas Turchiya???????? zascho ne se pokazva?????
Димитър
Точно така! Барутанлията е виновен и за В 1344 - 1421 г. турците поробват българските земи като извършват кланета и опустошения в невиждан мащаб довели до пълно обезлюдяване на цели райони. Исая Серски пише за това, че "Тогава живите облажаваха умрелите по-рано". В 1352 г. турски нашественици извършват масови кланета в Айтос, Ямбол и Пловдив В 1359-1364 турски нашественици извършват масови кланета в Стара Загора, Пловдив и Сливен. Тогава е избито и отвлечено в робство цялото население на градовете Венец и Сотирград и те престават да съществуват. В 1372 турците избиват и отвличат в робство цялото население на Бактун и града престава да съществува. На 17 юли 1393 г. Баязид превзема Велико Търново и извършва масово клане на населението. След няколко дена в една от църквите са събрани и изклани още 110 оцелели търновски първенци. В 1598 г. турците извършват клане във Велико Търново при подавянето на Първото търновско въстание, за да спасят живота си най-малко 16 000 българи забяг
Димитър
за да спасят живота си най-малко 16 000 българи забягват във Влашко. В 1600 г. Мехмед паша изколва българите в Чепинската долина отказали да се потурчат и останали в селата си, а потурчилите се "за кашмер" са накарани да разрушат 218 църкви и 33 манастира в района. На 18 октомври 1688г. турската войска на софийският бейлербей извършва клане над българите от град Чипровци и селата Копиловци, Железна и Клисура, изклани са над 1000 мъже и стари жени [4], а селищата са изгорени и сринати до основи. [5]. Не са изклани само към 2000 млади момчета, жени и момичета които са отвлечени в робство. Оцелелите след подавяне на Чипровското въстание едва 3000 българи от района. [6] за да се спасят забягват в през Влашко в Банат. През юни 1689г. от татарите на Герай хан са извършени масови погроми и потурчвания на българите от Добруджа до Тетевенско. [7] Те принуждават многобройно българско население да избяга през Дунава във Влашко. В края на ноември 1689г. турските войски на Халил паша, енича
Димитър
В края на ноември 1689г. турските войски на Халил паша, еничарите на Махмуд паша и татарският хан Герай изгарят град Крива Паланка и извършват клане на българите там и в Куманово при подавянето на въстанието на Карпош. [8]При повторното завладяване на освободените от въстанието и австрийските войски западни български земи в Поморавието, Видинско и Македония турците извършват такива кланета и палежи, които принуждават многохилядно българско население да избяга в Банат. [9] В периода от 1773г. [10] до 1822г. [11] кърджалийски отреди и регулярни турски войски извършват многократни кланета на българи, опожаряват и ограбват десетки български села и градчета от Дунав до Бяло море и от Ниш до Цариград[12] [13]. Такава е съдбата на Трявна 20. ІІ. 1798, Тетевен още в 1861г. Сопот в 1793, 1800 и 1807, Габрово в 1793 от кърджалии водени от Емин Балталъ, а в 1798г. тук погрома е от регулярни турски войски, Калофер на 22. ХІІ. 1799г. и в 1804, Арбанаси 1796, Велико Търново1796, Троян1796, Севлиево1796, Ерк
Димитър
Севлиево1796, Еркеч няколко пъти и в 1808 оцелелите изоставят селото, Копривщица 1793 и още два пъти, Казанлък е нападан няколко пъти, Шипка1793, Тулово 1785 , Мъглиж 1785 , Елена 1793, Панагюрище 1785, Сопот 1793, Карлово 1785, Чирпан 1793, Ямбол 1794, Жеравна 1794, c. Тича 1795, Градец 1795, с. Пролом карловско - три пъти, с. Сакарци тополовградско (след погрома оцелелите за десетки години изоставят селото), с. Раково котелско, Ловеч, Айтос 1791 , с. Бов, Хасково в 1791, Харманли 1791, Асеновград два пъти, с. Урумкьой Созополско (или Урум ени кьой, дн. Индже войвода, където според легендата прословутия кърджарлия Индже намира смъртта си, всъщност той там само е ранен, а е убит в с. Скулени на р. Прут през 1821 г. ), Караеврен (дн. Близнак ), Делиево, Граматиково, Гьоктепе (дн. Звездец), град Ахтопол, с. Едига два пъти, Ениджия, Пейчова махала, Сазара, Крушево, Чеглаик, Селиолу, с. Карабунар и с. Вайсал лозевградско, с. Куру дере Одринско, с. Азара и Софлар бунархисарско, градовете Лоз
Димитър
градовете Лозенград, Виза и много други. Някои от тях като Делиево, Карабунар, Пастелево и др. след като са изгорени не са заселени повече. Разорени са десетки манастири. В тази епоха българите обитават изключително такъв тип населени места и случилото се взема размерите на изтребление. Малко български земи, най-вече много големите градове и бедни планински места са по-слабо засегнати. Сериозно пострадват Гюмюрджннско, Димотишко, Чирменско. Горна и Одринска Тракия и Подунавието са почти обезлюдени. Много от оцелелите бятат в Бесарабия и във Влашко. [14][15] [16] В 1797 г. отредите на Осман Пазвантооглу извършнат кланета при завземането на Врачанско, Ловчанска, Плевенско, Севлиевско и Търновско. Особено голямо е кръвопролитието в Никопол и околноста. [17] Тук е събрана е голяма група жени и деца българи от раята, натъпкани са в една кошара и са запалени живи да изгорят. [18] В 1804 г. Осман Пазвантооглу извършва кланета в опита му за пoдавяне бунтовете на българите в Ниш, Пирот, Белоградчи
Димитър
в Ниш, Пирот, Белоградчикско и Видинско. В 1806 г. Осман Пазвантооглу извършва клане над българите във Видин. Пред олтара на църквата св. Петка са изклани няколкостотин миряни и свещеници от града и околността во главе с владиката Калиник, събрани и затворени там по негова заповед. [19] През октомври 1829г. турците извършват кланета над българите в Странджа и Сакар. Само в едно доносение до щаба на руската армия от 14. Х. 1829г. са посочени избити 400 български първенци в района на границите на Одрински и Старозагорски пашалъци. [20] Над 140 000 българи от Тракия са прогонени и бягат в Бесарабия. През април 1841 г. на Великден в църквата в село Каменица Нишко от турците са изклани мъже от селото, а много жени са изнасилени, това става повод за Нишкото въстание при потушаването на което от албански башибозук командван от Сабри Мустафа Паша са избити хиляди българи, изгорени и разграбени 225 български села и 16 манастира и църкви в Нишко, Пиротско и Лeсковeцко, 10 000 души спасяват живота
д
На 10 юни 1850 г. турците от Видинският гарнизон изколват всички българи в Белоградчик и няколко хиляди души във Видинско след подавяне на Видинското зъстание. На 26 април 1876 г. турски башибозук воден от Тосун бей извършва клане и опожарява Клисура при подавяне на Априлското въстание. На 30 април 1876 г. редовна турска войска и башибозук командвани от Хафъз паша извършва клане и опожарява Панагюрище при подавяне на Априлското въстание. На 1 май 1876 г. редовна турска войска, башибозук и черкези командвани от Хасан паша извършва клане на българите събрани в лагера Еледжик при подавяне на Априлското въстание. Над 1000 мъже, жени, деца и старци са избити, единици успяват да се спасят в Балкана. На 2 май 1876 г. турците извършват клане в Перущица при подавяне на Априлското въстание от войските командвани от Решид паша. В църквата и извън нея са изклани към 1850 мъже, жени и деца. Оцелява само 7, 5% от населението на града. На 3 май 1876 г. башибозука предвождан от Ахмед ага Барутанлията и
Димитър
предвождан от Ахмед ага Барутанлията извършва клане в Батак при подавяне на Априлското въстание. В църквата са изклани към 1900 мъже, жени и деца, още няколко хиляди българи са изклани, разстреляни или живи изгорени извън храма. Общо жертвите са към 5000 души предимно жени, деца и старци или към 3/4 от населението на града [21]. Църквата канонизира жертвите на Баташкото клане като християнски мъченици. На 6 май 1876 г. турците извършват клане и опожаряват село Батошево и близкия Батошевски манастир. При подавяне на Априлското въстание. Малка част от населението се спасява като избягва в Балкана. На 9 май 1876 г. башибозук и черкезка конница извършват клане над село Кръвеник. Голяма част от населението е избито, малцина се спасяват като бягат в планината. На 9 май 1876 г. башибозука извършва клане и запалва Ново село. Първоначално голяма част от населението успява да се спаси като бяга в планината. Бежанците се добират до м. Табите, една част от тях тръгват към Калофер, но са нападнати
6o6o,

kak 6te zakolyt 5000 du6i sledkato cyaloto naselenie na btake bilo 1500 4oveka

5 + 4 - !
Димитър
м. Табите, една част от тях тръгват към Калофер, но са нападнати от башибозук при Пенчов чучур и Русалийските гробища. Само малка част успяват да се спасят в Калофер. Друга част се спуска по течението на р. Тъжа. Тях башибозука ги пресреща в Пожар дере и в м. Смесите. Тук всички мъже и момчетата са изклани, а жените поругани. Църквата канонизира жертвите на клането като християнски мъченици. На 17 май 1876 г. село Бояджик е ограбено, подложено на клане и изгорено по заповед на Шефкет паша от командваната от него редовна турска войска с артилерия без да е участвало в Априлското въстание. Избити са повечето селяни - 200 българи, младежите са накарани да играят "кърваво хоро" преди да ги убият, девойките и жените, които не са избити са озлочестени и отвлечени. Дядото на създателя на компютъра Джон Атанасов по чудо избягва смъртта. От края на април до средата на май 1876 г. при подавяне на Априлското въстание частите на турската териториална отбрана известни като "башибозук
Димитър
известни като "башибозук", редовната войска - низам, свиканите запасни части - редиф и черкезки отряди извършнат кланета в които загиват над 30 000 българи, опожаряват 80 и разграбват 200 селища с над 75 000 българско население[22][23]. Това кара Уйлям Гладстон да издаде в 1876г. брошурата “Българските ужаси и Източният въпрос“. Преиздадена през 1877 г. под заглавие “Уроци по клане или изложение на конфликта между Портата и България през май 1876 г. “ На 14 юли 1877 г. е изклано село Любенова махала до гр. Раднево новозагорско от турската редовна войска с артилерия, башибозук и черкези водена от Реуф паша, командващ турският гарнизон в Нова Загора. Само в църквата са заклани 1013 българи, още толкова са убити изън нея. Общо жертвите са над 2000. Погребани са в двора на църквата. Селото е известно като втори Батак. На 15 юли 1877 г. е извършено клане и е разграбен Ловеч от турска редовна армия под командването на Рифат паша. Избити са над 1500 мирни българи. На 15 юли 1877 г. (
Димитър
Избити са над 1500 мирни българи. На 15 юли 1877 г. (3-ти стар стил) от турците e извършено голямо клане и е опожарена до основи Нова Загора. На 16 юли 1877 г. е изклано и опожарено село Дълбоки старозагорско от черкези от турската армия на Сюлейман паша. Старозагорско клане. ОТ 19 до 21 юли 1877 г. e изклана и опожарена Стара Загора от турската редовна армия на Сюлейман паша (Соломон Леви Явиш) с участието на албански башибозук, черкези командвани от Дай Ахмед и чирпански цигани при логистичната подкрепа на старозагорски евреи. [24] Актовете на садизъм са ужасяващи. [25][26][27][28]Бременните жени са разпаряни и от коремите им са вадени неродени деца. Хора са нанизвани на шиш и печени като човешко чеверме. Българи са одрирани живи, а кожите им са напълвани със слама и са окачвани по дърветата. Много са изгорени живи, някои първом поляти с газ. Други са горени на жертвеници, имало разпънати на кръст приковани, пален е огън на гърдите на трети и е варено кафе. Млади жени са карани голи д
Димитър
Млади жени са карани голи да играят кърваво хоро където са озлочестявани и после изклани. В църквата „Св. Троица" са изклани 2500 души, много тела на избитите остават прави, защото няма къде да падат труповете. Изклани са и укрилите се в храмовете „Св. Богородица" и „Св. Николай", които са обстрелвани с артилерия и запалени. Избити са между 14 000 и 15 000 българи, още към 1200 умират глад и преживяните ужаси. В Турция са отвлечени към 10 000 млади момчета, момичета и жени, малко от които се връщат. Околните села имат същата съдба. Това е може би най-голямото документирано клане в българската история. Градът е напълно изпепелен и след Освобождението е изцяло изграден наново. На 21 юли 1877 г. (9-ти стар стил) започва клане и е подпалена Каварна от 3000 башибозук с артилерия и черкези. Едновременно са нападнати, клани и палени околните Шабла, Крапец, Горичане, Българево, Божурец, Смин, Ваклино и др. Докато по настояване на чужди консули населението е евакуирано с параход
Димитър
Докато по настояване на чужди консули населението е евакуирано с параходи към Варна загиват убити, умрели жени и девойки след изнасилвания и удавени общо към 1000 души. Един старец е клан с трион, а едно момче е горено живо. Еранос Ераносян арменският телеграфист в Балчик уведомил консулите е убит от башибозука на 22. (10) юли 1877г. при пристигането си в Каварна. [29][30] На 4 август 1877 в Казанлък турците изколват 200 българи пред храма св. Пророк Илия. През август 1877 в Карлово от редовни турски войски и башибозук командван от Исмаил, палача на Батак, брат на Ахмед ага Тъмръшлията, са избити не по-малко от 600 българи (според доклад на френския вицеконсул в Пловдив от 6 август 1877 г. ), но турците най-вероятно успяват да прикрият много от убийствата и в действителност жертвите са значително повече. В 1877 от турците е изгорено и обезлюдено карловското село Пролом. Пет години са необходими селището да се засели отново. В 1877 г. турците извършват клане, изгарят и разрушават Калофер.
Димитър
изгарят и разрушават Калофер. Избити са поголовно всички мъже и младежи. Десетилетия града е наричан град на вдовиците. В 1877-1878г. през Руско-турската освободителна война турците извършват погроми и кланета и в Златарица, Елена, Котел, в Новозагорско, Стремската (Карловската) долина, Панагюрище(погромът е дело на редовна турска войска), Самоков, Белово, Брезник (тогава Караагач), Чепеларе, Златоград, Симеоновград (тогава Търново Сиймен), Свиленград (тогава Мустафа паша), Любимец, Харманли и по-навътре в Одринска Тракия, в Македония и на много други места. В Пловдив само в края на август са екзекутирани 116 българи. Стотици българи са убити и в Сопот, в селата в Пирдопско, Казанлък, София (тук руснаците заварват 16 бесилки, на които са извършвани екзекуции до последния момент), Айтос, Карнобат, Одрин, Пазарджик, Асеновград (тогава Станимака), Чирпан, Варна, Фере, Димотика, в други тракийски градове и т. н. В Сливен и околностите му за няколко месеца дo началото на 1878 г. турските влас
Мехмед Ефендиев
Искам да се обърна към трезво мислещите българи , които искат наистина да разберат някои процеси от Историята си. Българи в началото на 18 век най вече след 1814г след голямата среща на християнските владетели от Европа. На която среща се вземат тайни решения за прекрояване на граници и разпределане на народите по верски признак. На Русия се дават права, да работи сред православните християни и да ги привлича. след което в Петербург във "външно министерство" се създава специален отдел в който се разработва обширен геостратегически план. В този план има и идеалогическа пропаганда базирана на крайна верска нетърпимост към мюслюманите. В този отдел като активно лице работи отец Методий(българин попаднал в Одеса и учил в Семинарията) с негова помощ започва се кампания по набиране на младежи за обучение(вербуване) в Русия. В този план трябва да се внуши на българите, че те са роби а руснаците са освободителите и така се поставя началото на познатата ни в днешно време форма на омразата и н
Димитър
Чирпан, Варна, Фере, Димотика, в други тракийски градове и т. н. В Сливен и околностите му за няколко месеца дo началото на 1878 г. турските власти убили, изпратили на заточение и интернирали около 1000 души българи. Турската власт извършва жестокости и големи насилия в селата Красново, Аджари Розовец (тогава Рахманли) и Меричлери. Разоренията са огромни. Избити и безследно изчезнало мирно население е общо около 180 000 българи. [31]
Димитър
И ЗА ВСИчКО ТОВА Е ВИНОВНА РУСИЯ И бАРУТАНЛИЯТА! В И Е С Р А М Н Я М А Т Е Л И??!!
Мехмед Ефендиев
Русия в този план разработва идеята и я пропагандира на Балканите, че народите там са роби, а те освободителите. Така се втълпява на българите, че те са роби , някои от , които даже още и днес са с робско съзнание, а руснаците са освободители. Нормално е Русия да иска да властва над народите като империя. Нали затова Станболов прогонва от България офицерите-русофили , за които има ведомости в царския руски архив, че са получавали златни рубли за шпионската си про- руска позиция като служат в българската войска. Въпроса е българина: има ли капацитета да бъде суверен, независим в съзнанието си от идеалогическата пропаганда на Москва?. Или е по добре да свърши този едновековен тормоз наречен Българска държава, като станем територия на руската федерация и част от руския народ. Историците знаят за тайната инструкция още след освобождението, да се представят събитията в светлина която е угодна на "освободителката" . чест им прави на някои историци , които са се захванали с трудната задача да издирят
Гоце фон Кенеф
Ако разлистим страниците на по-новата ни история, ще установим, че и през миналия век се е случвало. През 1918 г. Владайското войнишко въстание бележи началото на Гражданската война в България, която се води и сега с прекъсвания от по няколко десетилетия. През юни 1923 год. българи колят българи, а главата на Стамболийски е поднесена на тепсия Царю нашему Б. III. През септември с. г. земеделци и комунисти се опитват да си го върнат, но следват пак масови кланета и разстрели. Идва 1925 год. , атентат в катедралата "Св. Крал", репресии и така до 1944 г. Тогава палачинката се обръща и репресираните стават палачи. След 1989 год. всички са на пангара, крият парите по трезори и банки, ама експроприаторите бдят, за да има . . . баланс. Айде, у лево!
българин
че помаците кви българи са аджеба? Славяноидни рязани свине!
Славянски Съюз,

По-леко с ободите към славяните !

2 + 0 - !
избори
Пак идват избори, пак турците ще трябват на някого. Манипулаторите в нова акция. Продажни душички. . .
баба Тонка
Помаците от с. Барутин избили жестоко българското население в Батак. Години преди това турски войски подлагат на жестоко клане дедите на помаците от Барутин за да ги обърнат в исляма и да ги фанатизират. Най-жестокото престъпление на Турция е "кръвния данък" и методичното унищожаване на българското население от еничарите и башибозука, извършвани по заповед на султана. Никакви драскачи не могат да оневинят Турция за извършения геноцид над българското население.
Бърдоквата
Обръщам се към тези търсачи, които бързат да заявят, че истината била важна и трябвало да се знае. Всъщност защо пък приемате, че тази статия служи на истината. Вероятно всеки знае, че околното помашко население е било въвлечено в зверствата зад въстанието. Но това помашко население на кого е служило - на своята турска държава. Всъщност башибозука, независимо от какви етноси е събран и за какви цели е използван се е проявил и над кланетата на българите от Одринско, Беломорието, Мала Азия и над кланетата над арменците и т. н. и т. н. Това всъщност какво доказва, бе българите са виновни ли. Този глупак, който е писал тази статия, се е направил на интересен, вероятно за да изкара някой лев. И за някакви си дребни суми, хули държавата си, народа си т. е. майка си и баща си и целия си род. Ето това е пример за башибозушко поведение, което може да заслужи само презрение.
Profi
Помака Алексей Петров преби с чукове Огнян Стефанов и сега хайде да препишем всички зверства на помаците! Не можете да промените историята с такива псевдо-истини!
Историк
Този историк Бакалов, така и не можах да го разбера какъв е по-точно- медиевист, лукав византиец, прабългарин или най-големият специалист по военните трофеи от турско, руско или сталинско време. Все проблемът му е в някакви откраднати архиви от "освободителя", които той ги нарича "военни трофеи".
Мария,

Историка Бакалов е помак от Ракитово, почетен и като гражданин на града и живеещ по натоящем в Пловдив!Мен ако ме питаш помак ли е или го дупчи с чифтака или бягай нестават и за салфетка и затова са помаци-отмятащи се чревоугодници!

1 + 3 - !
расате
http://www. youtube. com/watch?v=YeJEoNQACH8 Вижте какво става в Пловдив. . . .
до Мехмед ефенди
Мехмед, Русия, Турция и останалите Велики сили винаги ще крият истината от българския народ! Най-великият български писател Иван Вазов в най-великия си български роман "Под игото" още на първата страница описва най-подробно робското положение на българина-роб чорбаджи Марко! Който българин-роб не само е оградил с висок дувар свещената си частна собственост и обилно храни многобройната си челяд, но има и пищов, с който смело тръгва да защитава тази своя собственост, когато чува да падат няколко керемидки от оградата! Само това е достатъчно за да обясни защо при осем официални войни и дванадесет официални военни похода на Русия срещу Турция българите не се вдигат нито веднъж да подкрепят Руската инвазия срещу Турската империя. Това е и причината Русия да прави нескопосни въстания и да провокира кървави конфликти тук. Защото иска да владее Проливите! Което никога няма да стане!
до Мехмед ефенди
В името на тоз безумен блян - завладяване на Проливите, Русия е подложила на пълно обезбългаряване и опустошаване българските земи! Ами да вземем Второто Освобождение! През цялата война нито един българин не е изстрелял нито един куршум срещу Русия! За благодарност Червената Армия - посрещната с хляб и сол като гостенин, окупира страната и стотици хиляди българи са избити както на фронта, където са изпратени вместо руските войски, така и в Родината им без съд и присъда или от абсолютно незаконния Народен съд или са изтрепани по лагерите. Да не говорим, че собствеността на българина беше ограбена и още не е върната! Точно Русия продължава кръвожадната си политика на унищожаване на българите в България! Турция просто не се противопоставя и се възползва от това, защото това е в неин интерес! Главния вековен враг на България е Русия! Тя е нанесла непоправими вреди на страната ни! И продължава да мисли как да ликвидира всичко българско и родно! Това е Истината!
Славянски Съюз,

Този червен дебелак от 1917 до 1991 г. НЕ Е РУСИЯ !

1 + 0 - !
tony
SEGA 6TE IZKARAT 4E SAMI SME SI NAPRAVILI TURSKOTO ROBSTVO I V BG NE E IMALO IZOB6TO TURCI, ABE KOI LAINAR E NAPISAL TAI STATIA BE MAMKA TI.
ФИЛОКТЕТ
ХАЙДЕ СТИГА С ТЕЗИ ПРОТУРСКИ ПРОПАГАНДИ БЕ!ОТ ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ ПОСТОЯННО СЕ ПРОБУТВАТ ПОДОБНИ ТЕЗИ, ПОВЕЧЕТО ПЛАТЕНИ, ЗА ДА ПРОКАРВАТ ТАЗИ ЛИНИЯ!ОЩЕ МАЛКО ЩЕ ИЗЛЕЗЕ, ЧЕ ТЕЗИ ОТ БАТАК НЕ СА ИЗКЛАНИ, АМИ САМИ СА СЕ САМОУБИЛИ!ИСЛЯМИСТИ СА ЗАКЛАЛИ ХРИСТИЯНСКО НАСЕЛЕНИЕ!ТОВА ФАКТ ЛИ Е - ФАКТ. ПОМАЦИ ИЛИ НЕ, КОЙ ГИ Е НАПРАВИЛ ПОМАЦИ, БАБА МИ ОТ ШВЕЦИЯ ЛИ!НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ, ЧЕ В ЕВРОПА ВЕЧЕ ЗАПОЧВАТ ДА НЕ ТЪРПЯТ ИСЛЯМА, НЕ ЧЕТЕТЕ ЛИ КАКВО СТАВА В ШВЕЙЦАРИЯ, ФРАНЦИЯ, ГЕРМАНИЯ - ЦИВИЛИЗОВАНИТЕ СТРАНИ НЕ ГИ ИСКАТ, И ЗАПОЧВАТ ДА ОГРАНИЧАВАТ ВЛИЗАНЕТО ИМ. ПРОЧЕТОХТЕ ЛИ НОВИТЕ ЗАКОНИ ВЪВ ФРАНЦИЯ, ВИДЯХТЕ ЛИ ПЛАКАТИТЕ ПРОТИВ ДЖАМИИТЕ В ШВЕЙЦАРИАЯ!НИКОЙ НЕ ЩЕ ЕДИН ПРИМИТИВНИ ЛЮДЕ ДА ИМ СЕ РАЗХОЖДАТ С БУРКИ И ПАРЦАЛИ ПО УЛИЦИТЕ НА ЖЕНЕВА , ЛОЗАНА, ПАРИЖ. . . . Б БАТАК ИСЛЯМИСТИ ЗА ИЗБИЛИ ХРИСТИЯНИ. . . А КОЙ ГИ Е ДОКАРАЛ ИЛИ НАПРАВИЛ ИСЛЯМИСТИ. . . И ДЕЦАТА ГО ЗНАЯТ. . .
otets Sariev,

Bokluk izprevarvay vremeto, kupi si ibrik za da si misesh layneniyat gaz, obreji se za da ne se razvedesh i za da mojesh da pravish detsa , ne yaj mrasnata svinya za da ne umresh ot svinski grip, ne piy alkohol, za da ne se ubiesh s kolata si , ne se moli naizmisleni krastove i na kartinki na sinove, mayki i duhove, za da si uspeshen na Zemyata iv Otvadnoto -I S L A M A nastapva bavno, no sigurno v Evropa i nyama zemna sila za da ya spre ! Pobarzay da stanesh istinski pravoveren, za da ne prebivavash Pakala-Ada zavinagi !

1 + 1 - !
Nali vsi4ko e bilo pod komandvaneto i nadzora na osmancite. Kakva e bila ma6ata v rycete im, ne e tolkova vajno. Eni4arite sy6to sa bili bylgari, no i fanatizirani musulmani i sa ubivali po osmanska komanda. Ne6to pove4e, bili sa vyzpitavani kato jestoki ubijci ot osmancite. Tazi statia e napisana s cel. Da eba avtora i, proklinam go, bial den da ne vidi. Az problem s turcite niamam, a avtora, kojto ni nastrojva edin sre6tu drug ili s druga cel, da si zavre statiata v zadnite 4asti.
възрожденец
Баташкото клане и турското робство. Роби имаше в Римската империя. Роби бяха и чернокожите в САЩ през 17-ти и 18-ти век. Робите бяха собственост на господарите си, можеха да бъдат купувани и продавани на робските пазари. Те бяха за собствениците си стока с определена стойност. Затова господарите се грижеха за робите си, хранеха ги, осигуряваха им подслон. Никой робовладелец не е и помислял да си избива и коли робите. По съвсем друг начин се отнасяха турците към поробените от тях народи. “Друговерците”, “гяурите” биваха потурчвани, избивани ей така, от верска омраза и нетърпимост. Затова турското владичество е много по-страшно и жестоко от едно робство. То е един брутален геноцид. За съжаление ние българите нямаме смелостта да кажем на висок глас този факт от нашата трагична 5-вековна история. Така, както го казва този древен, малък, но храбър народ – арменският.
zapoznat,

Trite nay-stari narodi i darjavi, koito sa nay-yalovi i ne sa se vazproizveli da badat 10 miliona dushi i koito spored svetovni statistiki sa nay-bednite i nay-neshtastni chustvashti se narodi i darjavi sa : Armeniya, Bulgariya i Gartsiya !

1 + 0 - !
Гошо
http://www. youtube. com/watch?v=YeJEoNQACH8 Вижте какво става в Пловдив
tr
allah e velik
malart
За алах не знам, но Бог и неговия син Иисус наистина са велики!
papa,

Bokluk, Bog , God, Yehova, Gospod sa samo titli , a imeto e A L L A H i Isus Hristos e samo edin prorok i Allah ne e chovek za da ima sinove i dashteri ! Promita prosta hristiyanska doktrinska prazna kratuna !

1 + 0 - !
***
Гадни руснаци! Да развалят 500 години идилия!
Do tr
da go smuchesh sochno
Мария
А. . . сега. . . и това! Че и вдигнат палец?!? Много удобно обяснение, след като не мина книжката на Мартина Балева! Удобни и продажни писачи винаги бол, в тая немотия. . . Може и да е имало помаци. . . но кой ги е насъскал? И не са били само помаци. Сега Турция е бясна за признаването на арменският геноцид, а българският такъв? И е бил много по продължителен! И защо точно сега излизат такива "истини". . . . ????
Мартин Стоянов
Да се отричат факти като турския геноцид над българския народ е престъпление! И това трябва да се гласува в Народното събрание! Кой е прекият извършител на кланетата е предмет на историците. Това не трябва да ни вълнува. Фактите са си факти. Османската империя ДОПУСКА и НЕНАКАЗВА масови кланета на етническа основа! Опожарени са десетки села и градове, избити са над 30 000 души. Какви доказателства трябват, за да се признае това за геноцид?! Или 30000 са терористи и бунтовници?! Заедно с децата и жените и старците? И са реална заплаха за държавата, че се стига до тази крайна мярка? Това са убийства без съд и присъда! Или ще отречем и насилственото помохамеданчване? Или различните закони за турци и друговерци? Що се отнася до Русия, разбира се, че руският император е търсил сериозни поводи за да започне война. Тя не е първата с Турция. Разбира се, че разузнаването и дипломацията са се опитвали да намерят най-слабите звена на турците. Но да ги упрекваме в подстрекателство е доста наивно и
Неразумен Българин с умиление,

Старци бременни жени и деца = терористи Бременните жени са криели тайна информация, та за това са им разпаряли коремите "рутинна проверка" И да знаете имало е "турско присъствие" ама не е сигурно дали е било във България!

0 + 2 - !
"Геноцид ли"! дръжки
Копелетата помашки, са клали много малко, главите им да разбия и на тях с чук. Да бяха подложили всеки един град, всяко едно село, всяка една паланка на дунавският виалет на Османската империя, на тотален геноцид, жива славянска хлебарка да не останала жива, и спомена дори да не съществува. Че тогава да видите какво е това геноцид! майка ви мръсна дейба. Защото сега спекулирате постоянно със събития предзвикани злоумишлено от враждебната тогава русия. И тогава е нямало турци, а османлий. Турция и турската нация се появява през 1923 г. а до тогава е била Османска империя, малоумници прости. А в османската империя е имало не малко славянски гниди на високи постове в османската администрация, и османски двор дори. Че и султани са си имали в определени периоди от време. Но за да си запазят местенце и при новите си господари, защото са съдействали активно за разухата на Османската империя, са се отрекли и от майка си и от баща си, само и само за малко нова благинка. Така че не ревете. Свой
Неразумен Българин с умиление,

Ето жив пример за "културно поведение от джагалин пуганец" И да знаете имало е "турско присъствие" ама не е сигурно дали е било във България!

0 + 3 - !
val4an,

ei rezak ne pro4eteli po na gore kolko ot na6te ste izklali a ti si jivee6 na tehnite zemi i pie6 tqhnata voda GADUHA MRUSNA

0 + 2 - !
"Геноцид ли"! дръжки
хора са ви убивали разбойниците баташки, безчестници християнски.
мехмет али насраноглу
ама многу ми съ ибе от някой от коментаторките във форума. многу бе, многуууу. толкуз многу, че чан 2 лева давам.
moxo
ei turski ciganin mri s pomacite be
Кой е истинския виновник????
Защо никъде не пише, че този т. нар. Барутинлията е имал синове които е изпращал да учат в големия град, но не стигат до там. До престигането им в Батак Барутинлията е получавал вести от синовете си, след влизането в Батак липсват. . . Научава че там са убивали синовете му и така е станало т. нар. Баташко Клане. . . Защо се крие истината???????
Неразумен Българин с умиление,

Е сигурно не си се напънал , за да измислиш по -голяма простотия И да знаете имало е "турско присъствие" ама не е сигурно дали е било във България!

0 + 1 - !
Български офицер
През "Възродителния процес" трябваше да изтрепем всички помаци от БАРУТИН и да изгорим това гнездо на палачи по времето на Баташкото клане !!!! Следващият път . . . . . . . . . !!!!
nyakoi si,

Трябва да се говори за наказателна акция в Батак , в която са убити от 10 до 14 престъпника, в която помага и чесното население на Батак, Това е било нормална наказателна практика в онези години срещу престъпниците независимо от населеното място и вероизповеданието, като останалото население се е дистанцирало от престъпниците и даже са оказвали садеиствие в скорошно решаване на въпроса и въстановяване на спокоиствието, като са показвали къщите където живеят престъпниците и откриването им в селото, както в случая в Батак,

3 + 1 - !
Nabludatel na OOH,

Bokjluk vij do kade vi dokara "Vazroditelniyat prosets" i tova e samo nachalotona nachaloto na kraya na narod i darjava ot 1300 i kusur godini ! Sbogom Gringo !

0 + 0 - !
Обикновен -историк.
В клането над Батак са участвали чисти турци от с. Нова Махала, Фотен и гр. Пещера. Те първи са почнали сечта над батачани. След тях са се включили бълг. мохамедани от с. Дорково, Барутин, гр. Девин и др. села. Имало е и помаци-сеирджии, които само са гледали. Възмажно е чистокръвните турци да са били около 200-250 души-отряд. . . Н. Хайтов-Миналото На Девин и Манастир. 1977г.
Обикновен -историк.
В клането над Батак са участвали чисти турци от с. Нова Махала, Фотен и гр. Пещера. Те първи са почнали сечта над батачани. След тях са се включили бълг. мохамедани от с. Дорково, Барутин, гр. Девин и др. села. Имало е и помаци-сеирджии, които само са гледали. И доста турци по кръв са убивали батачани. Н. Хайтов-Миналото На Девин и Манастир. С. 1977Г.
istorik,

Haytov e edin pomak-komunist !

0 + 0 - !
Обикновен -историк.
Батак геройски е въстанал през 1876г. за свободна България. Батачани са били родопчани-боляри и войници по дух. Батачани зло над помаци не са вършили. Батак символ на големия български дух.
К. Такев
К`во значеине има дали са помаци или не, к`ва е разликата - резняка си е резняк ! И к`во е т`ва българомохамеденин, или си българин или не - това е! Някой да е чувал за туркохристиянин? Докато европа толерира исляма и Го Навира. . . .
d-r Ivanov,

Ne reznyak , a obryazan za chistota, plodovitost i jelan seks !

0 + 0 - !
Тоя дето иска да ви ебе майкат
Измикяри и подлоги на чужди политики - доста вече сте се гаврили и изопачавали историята българска! Тоя дето е писал този боклук, колко ти платиха бе келеш гладен, подлого турска?
5432,

ZASHTO SE STRAHUVASH OT ISTINATA BE, ROBE ?

0 + 0 - !
goco
abe nevilie sram dase psuvate edin drug. tolkova vreme sme jıvyali zayedno, , kato BRATYA İ SESTRİ. a sega sporıte za istorıyata. NAPRAVO E SRAMOTA.
Мариела
Може ли в 21 век, да се пишат такива глупости и поръчкови статии?Този автор според мене никога не е стъпвал в Батак, за да чуе историята от устата на възрастните хора там, а и в околията!Нямало архиви-пак глупости на килограм!Турски може и да няма но руски има!Има оставени доказателства в всяка Баташка къща, спомени и съзнание!И докато господина едва ли може да си вдигне главицата гордо, то в Батак и родом от Батак и родовете там я дигаме с достойнство каквото псевдо писарчета не писателчета на поръчкови статиики като вас никога няма да вдигнете!
Мария
Бакалов и Делиев, а бе малоумници защо само помашки фамилии се цитират, само с една проста проверка на фамилиите в региона и цак помаци и хоп доказано батачани сами се изколили платена хлебарка, дано са се затриеш скоро не заслужаваш живот неверник и подлога си!!!
ЕНИЧАРИ МРЪСНИ
ИСТИНАТА Е ЧЕ ТУРЦИ СА ИЗБИЛИ ПО НАЙ - ЖЕСТОК И ОТВРАТИТЕЛЕН НАЧИН НАД 5000 българи, повечето деца и жени. ГНУС МЕ Е ОТ ТУРЦИЯ, НО МЕ Е ГНУС И ОТ ВАШАТА БЪЛГОРОФОБСКА И ТУРКОФИЛСКА ТЕЗА. ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ НЕКА БАТАШКИТЕ МЪЧЕНИЦИ ВИ СЪДЯТ ЗА ЛЪЖИТЕ КОИТО ПИШЕТЕ И ЗА ОПИТА ДА ОТРЕЧЕТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА ИЗВЪРШЕНИ ОТ ТУРЦИТЕ ПО ВРЕМЕ НА ТУРСКОТО РОБСТВО. АНАТЕМА ! ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ. АМИН. АМИН . АМИН.
Hlebar,

Pedal dolen i mrasen gnusna ti e Turtsiya, no v gaza si imash layno i yadesh turski zelenchutsi i plodove i dori mayata za hlyaba e ot Turtsiya , be mrasno govedo bezverno !

1 + 0 - !
анонимен
Я не обръщайте внимание на тази турска статия и турските дискусий! Трябва да изгониме от България тази турска зган!
анонимен
Я не обръщайте внимание на тази турска статия и турските дискусий! Трябва да изгониме от България тази турска зган!
Gerb,

Veche pochti izgonihme 3 miliona bulgari taka, che krotuvay bokluk !

1 + 1 - !
мсл
самата философия на Османката Империя, Халифата, ИДИЛ и въобще джихадистите е такава: наемаш мизерник, който да се закълне в корана и тебе, след което го изпращаш да избие съседите си и за пенсия получава земите им и всичко каквото намери там, а после плаща/събира данъците за тези земи. малко е глупаво твърдението в тази статия, защото Българско дете взето като кръвен данък и с промит мозък в ислямисткото училище за еничари, не можеш после да твърдиш че Българи са избивали Българи. Помаците не са по-различни били в онова време - същите джихадисти като в ИДИЛ, а и на сегашния прост народ е много лесно да му се промие мозъка
rezak na glavi
davi iba maqkata prosta daqba pak 6teve kolim o6te 500g zavas gqvurski robiste ALLAH U AKBAR
христо
пълни глупости
БЪЛГАРИ -ЗАЕДНО...От -С. Стоян
мили БРАТЯ БЪЛГАРИ Не се карайте помежду си, точно това е което искат нашите врагове, които и да са те. . не се обиждайте един друг и не спорете по между си (и едните и другите могат да грешат, но е ФАКТ че всички си пилеем времето в безсмислени спорове вместо да мислим за бъдещето на децата си, на БЪЛГАРСКИТЕ ДЕЦА). . . . . без значение е кой на каква теория е привърженик, КОЙТО Е БЪЛГАРИН И Е РОДОЛЮБЕЦ, на него му личи по общо полезните дела за целия ни РОД и РОД-ина, работил съм както с привърженици на едната така и с привърженици на другата теория. . самия аз преди бях привърженик на едната страна, докато не осъзнах, че се карам със свои братя, и в крайна сметка като погледнах нещата отстрани, имаше доказателства както за едната теория така и за другата, а и едните и другите неможех да докажа сам. . и в този момент осъзнах, че единствената поука която трябва да извлечем е че не трябва да се разделяме. . докато намеренията ви са чисти, независимо от всичко аз ще ви обичам братя и сестри мои!

РЕКЛАМА

ТОП ФРОГ

Най - доброто от Моцарт

ВРЕМЕТО

времето в София София

+6°

+17°

времето в София

лек полъх

времето в Бургас Бургас

+12°

+18°

времето в Бургас

лек полъх

времето в Варна Варна

+11°

+19°

времето в Варна

лек полъх

времето в Пловдив Пловдив

+10°

+19°

времето в Пловдив

лек полъх

времето в Ст. Загора Ст. Загора

+9°

+20°

времето в Ст. Загора

лек полъх

времето в Русе Русе

+9°

+19°

времето в Русе

лек полъх

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Илиян Василев Илиян Василев Автор е на множество статии и анализи по международни отношения, икономика, финанси, енергетика и енергийна сигурност. Войната КТБ Войната КТБ Истината за задкулисните интереси Мирослав Иванов Мирослав Иванов Казвам се Мирослав Иванов и се занимавам с финансова журналистика вече 10 години. Във всичките си текстове съм се стремял към две неща – качество и честност. Вярвам, че именно те карат читателите ти да те четат. Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Едвин Сугарев Едвин Сугарев Свободата днес и тук Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах