Днес честваме цар Борис Покръстител

33

|

8315

|02.05.2011
Днес честваме цар Борис Покръстител
цар Борис I Покръстител

На 2 май се чества паметта на двама велики мъже на светото Православие. За българите това е преди всичко празникът на покръстителя на нашия народ св. цар Борис-Михаил.В негова чест в синодния параклис “Св. Цар Борис” днес главният секретар на Св. Синод Стобийски епископ Наум отслужи св. Литургия. На нея присъства Негово Светейшество Българският патриарх Максим заедно със свещеници, синодни служители, християни.

Храмът бе огласян от песнопенията, изпълнени от сборен състав под диригентството на преподавателя в БФ на СУ "Св. Климент Охридски" Симеон Генов.

В края на богослужението патриархът благослови богомолците, като им изтъкна подвига на св. цар Борис-Михаил.

За цялата Православна църква това е вторият, "летният" празник на св. Атанасий, архиепископ Александрийски, отрано получил прозвището Велики.

Много църкви и манастири, посветени на св. Атанасий, днес празнуват храмовия си празник. В София този ден особено тържествено се отбелязва в кварталната църква на Бояна (не старинната). Защото св. Атанасий е бил и в София, древната Сердика, където през 343 г. на прочутия Сердикийски събор се е изправил срещу арианите в защита на св. Православие.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

А
ако подвиг е избиването на 80 болярски рода !? Налагането ни на християнството с меч, довежда до това, че ние и до днес си тачим старо българо-славянските си вярвания и ритуали като наричаме коледата - Коледа а не Рождество Христово, връзваме си мартеници и т. н. Принудили сме даже църквата да ги приеме, въпреки, че не са църковни. Запазили сме си идентичността, което ни пази като народ. Така че Цар Борис е велик, но. . .
Дедо Иво
Това е цар Симеон бе жаби!
От Шопа
Цар Борис е направил всичко възможно да направи българската патриаршия независима от Византия и в този смъсъл е привлекал учениците на Кирил и Методий за да може Библията да е на български език, а не на гръцки!
georgi
Не виждам какво да се чества на един верски насилник наложил дори с кланета христианството. Все пак разцвета на България и пристигането ни тук е благодарение на Бог Тангра а не на Христос, и ние сме ървият народ с един единствен Бог който олицетворява всичко. И как му се отблагодарихме на Бог Тангра? Обърнете внимание, Господ Бог ни е дал правото ние българите да го наричаме с неговото си име Тангра, а ние се отказваме от него заради синът Му.
Motinyova
No tova e tsar Simeon!!!
Православен
Ей, аман от тая комунистическа пропаганда и идиотски тълкувания на историята! Св. цар Борис е узаконил съществуващо положение и е потушил антидържавен бунт! Никакво насилствено налагане на християнството не е имало!
Борис
Ненормална, безбожна сган! Затова няма да прокопсаме, защото болшинството от т. нар. интелигенция са пълни лумппени, прочели няколко книги повече от останалите, и то с идеологическо съдържание! Нещастници! Св. цар Борис е създателят на единствената оцеляла през историята Българска държава, а изродите продължават да го хулят, когато очевадно Бог е утвърдил делото му! Мерзавци!
Да наречеш един масов българоубиец светец, и да караш народа български да го почита, да му се кланя и славослови - е това ако не е родоотстъпничество и майкопродавство, не знам тогава какво е!?!
Правилно не му слагат снимката на тоя българоубиец!
кольо мисирков
Св. Борис и митът за избиването на 52-та рода http://www. pravoslavieto. com/history/09/852_sv_tsar_Boris/52_roda. htm
подпоручик Дуб
Княз(архонт) Михаил е "Свети цар Борис Покръстител"само за янлъш историци, сиреч шарлатани и мистификатори като Божидар Шибаняков и зяпналите го в устата негови почитатели. 1)Той НИКОГА не е бил канонизиран от Църквата през Средновековието, след смъртта му на 2 май 907 г. и дори до ХІХ век. Даже до първата половина на ХІХ век той ДОРИ не е известен като историческа личност за историците, камо ли на обикновените българи. А не е бил канонизиран, защото има непростим грях указан му още от папа Николай -убил е невинни деца(също като цар Ирод-обаче за него не е сигурно, докато за Михаил е сигурно-сам си признава в писмо до папата). 2) Никога не е бил и "цар" Влиза в историята тиулован като "каган"(863 г) , приема да бъде понижен(унижен-хе хе хе) от Византия, от рекс и принцепс(за папите и зап. крале), до архонт на България за външна употреба, а за вътрешна-просто" княз" , подобно на десетките славянски князчета из Източна и Централна Европа Има и още , но то не е
подпоручик Дуб
Има и още , но то не е за зомбирани патриотари и почитатели на Божо Шибаняков , Болен Сидеров, ченгето Гошо Бакалкин и бърбориното Пламен Павлов.
NB
Колко време от кървавото покръстване до днес България е била свободна, а, поклонници на тоя "светия"?! Какъв благослов донесе на страната ни тоя с неговото предателство на Род и Родина?! И, ако можем донякъде да оправдаем зверствата на иноверците мюсюлмани, защо си траете за "християнските" византийски зверства?! Какво "християнко" намирате в това някой да събере децата на първенците, да ги завлече на най-святото място в столицата на държавата и да накара да минат отгоре им с волове, влачещи диканя?! Сигурно Крум е варварин затова, че му отсече главата, а не коленичи, не целуна ръцете и не прие "правата християнска вяра" на тоя изрод?!!!!!!!!!!!!!!!
Едно нещо не става ясно: защо се намесва тук Името Христово?! Какво е общото между тая оцапана с кръв организация и Христос?! Къде Христос заявява, че Учението Му трябва да бъде налагано насила, с огън и меч, с проливането на человеческа кръв?! Та нали Сам Той възпира Петър, който вади нож, за да Го защити при залавянето Му: "Тогава Иисус му каза: повърни ножа си на мястото му, защото всички, които се залавят за нож, от нож ще загинат!" (Mат. 26:52). Те тия ни докараха турския ятаган, пък после се самовеличаят, че те ни били спасили през вековното чуждо владичество. . . Наглеци безподобни!
ТОВА Е ЦАР СИМЕОН !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Българин до православния
България е създадена от АСПАРУХ, не от това говедо предател Борис, когото народа е искал да убие! Не подменяй истоирията, християноид!
maitap
frogowe pak obarkahte snimkite :DDD
Пламен Павлов показа, че водещите български родове и личности са на страната на Борис и че това с 52-та рода е пресилено. Кавхан Петър, ичиргу-боилът Стазис, багатур Сондоке и целия държавен елит от времето на кан Пресиан І е за покръстването. Прочети книгата "Забравени и неразбрани" на Павлов, "Кой кой е в средновековна България" на Андреев, Павлов и Лазаров, а още по-добре книгите на академик Васил Гюзелев, неграмотни човече. . .
Ан
Цар Симеон е това фроговци:)
С меч и насилствени действия можеш да разширяваш границите на царството си, ако то е вече тясно за народа ти, но да налагаш със смърт всред СОБСТВЕНИЯ СИ РОД уж ДУХОВНО учение, уж ВЯРА в Бог, това не е нищо друго, освен САТАНИЗЪМ! И може да го стори единствено обладан от ЗЛОТО!
Симеон
С тази снимка човек ще помисли че честваме цар Симеон Велики. а за сведение на малоумните "хуманисти" СВЕТИ княз Борис 1и е сьздал ДЬРЖАВА след като е избил 72 болярски рода;сьздал е дьржава когато не е имало Германия, Франция е била провинциално графство и освен Рим и Константинопол е имало и Бьлгария
подпоручик Дуб
Пламен Павлов е един бърборино -хибрид между малко нещо поет, малко нещо политик и малко нещо учил история в Търновския ПУЦ. Доказите за които споменаваш, не са нищо повече от празнослово тралалякане имитиращо т. н. "ист. анализ и синтез"(хе хе хе). А книгите които препоръчваш , според имената на авторите , им имат сал една стойност :на клозет-папир. . . . . . . . разбира се ако не бяха от скъпа гланцова хартия(хе хе хе). Що се отнася до последният-академик Васил Гюзелев "Танграта", цялостното му научно присъствие в бълг-историч. наука и ОСОБЕНО книгата му за княз Михаил се обобщава с епиграмата на покойния Р. Ралин, писана за едно друго комунистическо диване : ЕДНОМУ АКАДЕМИКУ . . . "ГЛАВА СИВА-МИСЪЛ ДИВА !
съжалявам
Съжалявам, че св. Борис, не е сложил на дръвника и прародителите на такива плазмодии като Дуб!Като чета какви дивотии пише се убеждавам, че простотията е безгранична!
123
значи много емоции всред коментарите и то за събития станали преди векове. щом има толкова емоции, отрицания, обиди, ругатни, величаене и низвергване, то фактологията е малко и съмнителна, мозъците са омаяни, а не бистри и продукцията НЕ СТРУВА. не се хабете. опитайте се да сте честни пред себе си и другите, уважавайте останалите, което е сигурен знак, че уважавате себе си.
подпоручик Дуб-до "съжаля
Г-н (г-жо) "съжалявам" , аз предварително знаех, че допускам една основна грешка когато пуснах постовете си под настоящата ИЗВЪНРЕДНО ТЪПА публикация посветена на митичния съжалявам "Свети цар Борис Покръстител" под публикация, чийто връх на ТЪПОТАТА , които вярвам поради изначалната си ПРОСТАЩИНА , все още не се проумели е тази, че измисленият портрет(на Гюдженов) над публикацията , НЕ Е на княз Борис , но на ПСИХИЧНО болният му трети син- цар Симеон І . (хе хе хе хе). Уви, не мога да доведа родословието си до ІХ век, за да удостоверя (за ваше огромно съжаление ) принадлежноста си към недоубитите от антихистиянина Михаил(Борис)знатни прабългари. Подобно на голям процент от съвременните българи , според архива на църквата в която съм кръщаван , сигурното ми родословие стига до средата на ХІХ век , Несигурното, според еди кой си патриарх( ! ) -към 1720 г. Пък и нямам нахалството и простотията на царистите Явор Милушев и починалият педал-алкохолик А. Баташов да се изкарвам аристокра
подпоручик Дуб-до "съжаля
Пък и нямам нахалството и простотията на царистите Явор Милушев и починалият педал-алкохолик А. Баташов да се изкарвам аристократ (хе хе хе)с изсмукани от пръстите дивотии. При все това драги(а) ми "съжалявам" , аз искрено ви съжалявам -ВИЕ СТЕ ЕДНО ОБИКНОВЕНО ТЪПО СЪЗДАНИЙЦЕ СЪС СТАНДАРТНО ТЪПИ ПРЕДСТАВИ ЗА ДРЕВНАТА НИ ИСТОРИЯ ! Не е тук мястото да Ви лекувам от това болестно състояние, нито пък ми се иска да Ви лекувам. Както се казваше в една популярна на времето песен. . . . . . вие сте безнадежден случааййййййй"
Ne narod, A ZOMBITA!!!!A shibania podporuchik, da hodi da se LEKUVAAAAAAAAAAAAAA!!!!I ostanalite kato nego, iaviavashti se kato posledna instancia!!!Tochno zaradi takiva URODI, shte stanem ROMIA!!!Neshtastni idioti!!!!!Da obiavim bai vi Tosho za svetec, i da se prikluchi!!!
Hristianin ili ne, Boris e edin ot naj-inteligentnite politici na Bylgaria. Sina mu Simeon Veliki obira lavrite na ba6ta si. I ako niakoj si misli, 4e vizantijcite-hristiani sa bili hrisimi boji kravi4ki, to neka prepro4ete istoriata im, kakva neprekysnata kyrvava bania i kovarsvo e samata Vizantia, pred tiah Borisovoto klane na boliarite(ako izob6to e istina) e prosto sme6no.
симо
Днес не се чества нищо! Това покръстване е пълна измама и е мит, че са избити 52 болярски рода. Ние, българите сме християни от I в и лично апостол Павел ни е покръстил. Невярвайте на комунистическите лъжи.
John Smith,

Сигурно и теб лично апостол Павел те е покръстил, явил ти се е на пухкаво облаче и ти е направил кръстче на дупето :))) Ти да не си бавно развиващ се бе ? Вземи да прочетеш някоя книга за произход на човек и недей да пишеш глупости, че ти се смеят хората.

0 + 0 - !
перко
Трябва да е луд един народ, за да чества някой си българоубиец:( А на снимката е цар Симеон. . .
John Smith
Един от най-големите национални предатели, от нормалните хора е заклеймен, само тъпите юдео-християни го почитат като наложител на религиозната доктрина довела до масово оглупяване на раята.
un*comunist
елементарно - картината, която сте публикували се казва "Цар Симеон Велики" на Димитър Гюдженовллл
Мигли
Само дето на снимката е цар Симеон!!!
Мигли
Само дето на снимката е цар Симеон!!!
Мигли
Само дето на снимката е цар Симеон!!!
Мигли
Само че, на снимката е цар Симеон!!!

РЕКЛАМА

Най - доброто от Моцарт

ВРЕМЕТО

времето в София София

+6°

+17°

времето в София

лек полъх

времето в Бургас Бургас

+12°

+18°

времето в Бургас

лек полъх

времето в Варна Варна

+11°

+19°

времето в Варна

лек полъх

времето в Пловдив Пловдив

+10°

+19°

времето в Пловдив

лек полъх

времето в Ст. Загора Ст. Загора

+9°

+20°

времето в Ст. Загора

лек полъх

времето в Русе Русе

+9°

+19°

времето в Русе

лек полъх

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Илиян Василев Илиян Василев Автор е на множество статии и анализи по международни отношения, икономика, финанси, енергетика и енергийна сигурност. Войната КТБ Войната КТБ Истината за задкулисните интереси Мирослав Иванов Мирослав Иванов Казвам се Мирослав Иванов и се занимавам с финансова журналистика вече 10 години. Във всичките си текстове съм се стремял към две неща – качество и честност. Вярвам, че именно те карат читателите ти да те четат. Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Едвин Сугарев Едвин Сугарев Свободата днес и тук Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах