Реклама / Ads
14| 5791 |09.05.2011 НОВИНИ

Покриха руски дипломат, причинил катастрофа

.
Пиян служител на руското консулство в Русе предизвикал катастрофа, след която неуспешно пробвал да подкупи дошлите на място катаджии. Случаят обаче не е бил отразен в официалния бюлетин на МВР и от полицията не го потвърдили.
 

Инцидентът е станал на 16 април около 10.30 часа сутринта, когато видимо нетрезвеният Валентин Огурцов блъснал колата си в автомобила на Борислав Асенов, пише Mediapool. 

Според информирани източници, пожелали да останат анонимни (вероятно поради решението на властите да не дават гласност на случая), Огурцов категорично отказал на органите на реда проверка за алкохол с дрегер и извикал свои колеги от консулството.

Когато пристигнали, представителите на руската дипломатическа мисия се опитали да убедят пътните полицаи "да измислят нещо", тъй като не искали проблемът да се разчува. Аргументът им бил "чисто човешки" - че подпийналият им колега е възрастен и искат да му спестят напрежението.

Катаджиите обаче се противопоставили на всички алтернативни предложения за изход от ситуацията и предложили на колегите на Огурцов да го заведат в русенската болница, където да му бъде взета кръвна проба.

Последвало обаждане от руската дипломатическа мисия до директора на ОДП Русе, като очакването било той като началник да вземе "правилно" решение и да пуснат Огурцов да се прибере. Полицейският шеф не се поддал. 

В болницата сцената се разиграла за втори път, като представителите на консулството дълго убеждавали дежурните лекар и сестра да си "затворят очите". Предложението било колега на Огурцов да даде кръв за изследване вместо него.

Лекарят и сестрата се видели в чудо, но отказали да си "затворят очите". Последвало обаждане от руското консулство до шефа на болницата, който да разпореди на подчинените си да не вземат проба от Огурцов, но номерът не минал.

Така накрая сгафилият шофьор се съгласил да бъде тестван, разказват осведомени. Това обаче се случило чак след 13.30 часа, когато нивото на алкохол в кръвта му със сигурност вече е било по-ниско. Все пак изследването установило над допустимите 0.5 промила, което според Закона за движението по пътищата означава, че Огурцов трябва най-малкото да плати глоба между 200 и 500 лева и да бъде лишен от правото си да шофира поне за срок от един до 12 месеца.

Какво наказание му е наложено обаче, не е ясно, тъй като МВР изобщо не съобщава за такъв случай.

От болницата потвърдиха за екшъна с уточнението, че инцидентът е станал в почивен ден (събота) и в лечебното заведение е имало само дежурен екип.

"Колегите са се отнесли много любезно и професионално с тези господа, въпреки че е имало известни пререкания между тях заради кръвната проба", коментираха лаконично от ръководството на болницата пред Mediapool.

Мълчанието на МВР по казус, в който, освен грубо нарушение на пътните правила, има и опит за корупция от страна на дипломатически представители на чужда страна, е меко казано неуместна, на фона на непрекъснато декларираните от ръководството усилия и инициативи за дисциплиниране на шофьорите.

Още повече, че след борени дни МВР се включва в международната програма "Десетилетие на действия за безопасност по пътищата – 2010-2020 г.", приета от ООН и ЕК.

Пътните инцидентите с руски дипломатически представители, употребили алкохол, съвсем не са рядкост в чужбина, но за разлика от родната практика, в повечето страни те не се прикриват. През 2006 г. пийналият дипломат Иля Морозов удари с колата си полицай в Ню Йорк. През 2009 г. съветникът на руския консул в естонския град Нарва Сергей Сухарев отказа да даде алкохолна проба и след кратко преследване удари полицейска кола и избяга.

През 2010 г. негов колега от руската мисия в Берлин също предизвика пиян катастрофа и категорично отказа да сътрудничи на полицията. Тогава от немското издание "Ди велт" припомниха, че само в Германия са регистрирани над 8000 подобни произшествия, в повечето от които участници са дипломати от Русия, Китай и арабския свят.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6968 |06.05.2011 Жестока катастрофа почерни семейство . 0| 5371 |02.05.2011 Отложиха делото за катастрофата в Бакаджика . 0| 5445 |29.04.2011 13-годишен с опасност за живота след катастрофа . 5| 7392 |17.04.2011 Зверска катастрофа на пътя Русе-Варна остави един убит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads