Реклама / Ads
16| 10295 |15.05.2011 АКТУАЛНО

Новият спор за гроба на Левски

.
Света Петка Самарджийска
Преди няколко години беше поставена плоча на църквата Света Петка Самарджийска, която казваше, че тук е погребан В. Левски, а по-късно тя беше отстранена. Ал. Хайтов, син на писателя Николай Хайтов, събира поредната подписка да бъде поставена плоча, която да указва къде е гробът на Апостола.
 

Арх. М. Бенчев проследи спора, който е започнал още през 1956 година в предаването Насреща Люба Кулезич по ТВ7. Тогава се строят сградите около църквата Света Петка Самарджийска, това са бързи, спасителни разкопки, защото е имало идея да се премахне църквата. Тогава се откриват два скелета, за които много се пише и много се говори. За единия се смята, че е на Васил Левски. Костите изчезват още през 1956 година, търсени са по-късно, но не са намерени.

Всички тръгнаха срещу Хайтов, защото бяха виновни за загубата на костите. На срещата в БАН бяхме получили документацията, чертежите, находките. Аз трябваше да направя експертизата, твърдя, че това не е старо византийско погребение, а е привнесено по-късно. Стигна се дотама, че като видяха, че губят битката, се разединиха. Имаше две експертизи – едната е от 18 човека, която е депозирана в БАН. Имаше и фалшифициран дневник за разкопките, разказа арх. Бенчев.

Т. Чобанов, зам.-министър на културата обясни, че паметни плочи се поставят след обществен консенсус. Той обясни, че подписката за плочата е пристигнала в министерството. Ние трябва да проведем обективно и отговорно разговор по тази тема. 

Общинските съветници  Ангел Джамбазки и Й. Хаджиев посочиха, че са внесли доклад, с който искат възстановяване на плочата, на която пише, че според народната памет тук, в Света Петка Самарджийска, е погребан Апостола. Това трябва да се реши от Столичния съвет, да бъде гласувано това.

Джамбазки уточни, че свалянето на плочата е криминално деяние. Това е липса на самочувствие и на сила в българското общество, затова искаме да възстановим плочата, да постигнем национален консенсус.

Ексминистърът на културата Георги Йорданов е разрешил поставянето на паметната плоча. Йорданов посочи, че Хайтов е достигнал до убеждението, че Левски и препогребан в църквата Света Петка Самарджийска. Липсваха категорични научни доказателства, затова помолих БАН да проведе дискусия и да даде закрючение. Анг. Балевски предложи на това място на това място да се постави паметен знак, че според народната памет тук е погребан Васил Левски. Аз подписах решение за тази плоча, това е акт на Министерския съвет, но защо е била премахната ми е трудно да разбера. Решението на МС не е отменено и плочата трябва да бъде поставена отново.

Frognews.bg 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 18210 |16.04.2011 Ванга каза: Гробът на Левски е в черквата Свети Николай Чудотворец . 0| 5441 |10.12.2008 Новият албум на U2 излиза на 23 февруари 2009 година . 2| 8911 |22.07.2008 Новият филм за Батман спечели 200 милиона долара за три дни . 0| 10670 |20.03.2008 Новият филм за Джеймс Бонд излиза по-рано на екран

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads