Реклама / Ads
4| 5781 |16.05.2011 НОВИНИ

Извадиха скрита ДНК-експертиза по делото „Белнейски”

.
По делото за убийството на Христина и Росица Белнейски „изскочи” скрита експертиза на ДНК-материал от двете сестри. Пазарджишкият окръжен съд изиска от Националната следствена служба всички документи, свързани с експертно заключение за ДНК, намерено по ноктите на двете сестри. Искането бе на защитника на Лазар Колев – адвокат Марин Марковски.
 

Експертизата, според Марковски, е поръчана от следователя Веселин Мартински през 2009 година, но не е влязла в кориците на делото. Тя е подписана от доц. д-р Станислав Христов, Екатерина Ангелова и д-р Апостолов. Документът бил на съхранение в архива на Националната следствена служба и в личните архиви на тримата експерти. Според Марин Марковски нейното заключение би оневинило клиента му.

Прокурорът по делото Димитрия Ганчева обаче възрази на искането на защитника, тъй като не знаела за съществуването на такава експертиза. Какво съдържат изводите в изследването, ще стане ясно на следващото съдебно заседание.

Междувременно съдът разпита експерти от Австрия чрез видеоконферентна връзка. Заради проблеми от системата нямаше видео в истинския смисъл на думата, а само звук. Контактът започна с 40-минутно закъснение, но от Инсбрук все пак се чу мнението на тамошния експерт проф. д-р Мартин Щайнлехнер.

Изследването на осем нокътни изрезки на Христина Белнейска е установило наличие на Y-хромозома на смесена среда, от която поради оскъдното количество на мъжката компонента не било възможно да се извлече конкретен ДНК-профил.

Австрийският професор обаче изрази убеденост, че се касае за най-малко две лица от мъжки пол. Следователят по делото сподели още на миналото съдебно заседание, че се разследва участието на втори човек в бруталното убийство, а такива слухове тръгнаха още преди време.

Съдът отложи делото за 18 май, когато ще бъдат разпитани свидетелите Румен Дупарински и Антон Стефанов – затворници в Бобов дол. Принудително трябва да бъде доведен свидетелят Владимир Славов-Иширковеца. Ще бъде разпитан служителят в Софийския затвор Антон Шикренов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5735 |16.05.2011 Технически гаф стопира делото "Николов-Стойков" . 7| 5169 |09.05.2011 Запек мъчи килъра Вълев, отлагат делото . 43| 7356 |09.05.2011 Ключовият свидетел се отрече от показанията си по делото „Масларова” . 7| 5890 |08.05.2011 Отвод на съдията по делото за Пловдивския панаир поиска държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads