Политолози: Предсрочни избори или 3 в 1 - много опасни

9

|

3118

|

05.06.2011

Политолози: Предсрочни избори или 3 в 1 - много опасни
Те биха дали възможност на служебно правителство да действа абсолютно безотговорно и да обслужи бизнесинтереси, които в момента се чувстват в затруднено положение. Но ако доверието към ГЕРБ започне катастрофално да пада, предсрочни избори не са изключени.

Засега няма условия за предсрочни парламентарни избори, още по-малко е вероятно е кабинетът да падне от вот на недоверие, коментират за БТА политолози.

Не мисля, че ще се стигне до предсрочни избори поради падането на правителството в парламента, казва политологът Антоний Тодоров. Действителното намерение на БСП и ДПС не е да се смени правителството, а по-скоро демонстрация на опозицията, че е в състояние да задава дневния ред. Вотът на недоверие е именно начин опозицията да зададе темите на политическия дебат и това е и истинското намерение на БСП и ДПС. Нито една от политическите сили, включително и управляващите, не е готова за предсрочни избори. Политологът не изключва категорично предсрочни избори по друга причина - например ако доверието към ГЕРБ катастрофално пада и управляващите решат да изпреварят ситуация, в която ще бъдат в още по-трудно положение, или пък ако има разцепление в парламентарната група.

Румяна Коларова отбелязва, че, поставяйки си цел да предизвикат предсрочни избори, ДПС и БСП всъщност се опитват да придадат по-голяма тежест на своя втори вот на недоверие. През парламента са минавали много вотове и този трябва да се "оцвети" по някакъв начин, посочва тя. Коларова обаче смята, че ще бъде чудо, ако тази стъпка доведе до предсрочни избори. В българския парламент се е установила традицията, че вотът на недоверие е повод и възможност опозицията да аргументира и систематизира своите възражения срещу управляващите, обяснява тя и допълва, че вотовете са чисто символични и не "бутат" правителства. Те не предизвикват криза, а дори консолидират мнозинствата, са наблюденията на политолога. В случая искането "избори 3 в 1" е на нивото на размяна на реплики, смята Коларова. Тя вижда във вота на недоверие, внасян с цел предсрочни парламентарни избори, отговор на репликата на премиера Бойко Борисов, че не изключва възможността от избори 3 в 1 наесен. Това е като правилата в театъра - за да се въведе нов човек в действието, трябва да му се подаде реплика. Това направи и министър-председателят - неволно им подаде репликата и реално той ги пусна на сцената, прави аналогия тя.

Коларова смята, че опозицията е абсолютно задължена да инициира вот на недоверие до края на този политически сезон, след като на 16 май КС обяви за противоконституционен текста на парламентарния правилник, гарантиращ 6 месеца спокойствие след вот на доверие. ДПС и БСП трябва да изконсумират тази възможност през юни или юли, преди да са изтекли шест месеца от гласувания вот на доверие, защото иначе ще излезе, че са вдигали "много шум за нищо", отбелязва политологът.

Тя предупреждава, че както избори 3 в 1, така и предсрочни избори през следващата година биха били изключително деструктивен ход. Те биха дали възможност на служебно правителство да действа абсолютно безотговорно и да обслужи бизнесинтереси, които в момента се чувстват в затруднено положение, смята тя. Служебното правителство не подлежи на санкция от избирателите и действа при липса на парламент. Затова такъв вариант би бил изключително лош за българската демокрация - не защото ще дестабилизира държавата след три поредни пълни управленски мандата, а защото ще обслужи олигархията, която това правителство си е поставило за цел да ограничава и санкционира, казва тя за БТА.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Човек05/06/2011 - 10:00
Политолозите продължават да ни говорят едно, а ние да виждаме друго. Избори 3 в 1 не може да има, а при предсрочни догодина те ще бъдат при избран нов президент, който ще назначи служебен кабинет. Въпросът е кой ще е президентът. Само Светослав Малинов гарантира че служебен кабинет няма да обслужи олигарсите по Големия шлем. Всеки друг избор крие рискове, уважаеми другарки и другари, дами и господа.
Ооо!05/06/2011 - 10:06
БСП така и не искат да проумеят, че каквото и да кажат изглежда като лъжа и демагогия. Много малко останаха излъганите от тях. Вече няма кой да им вярва!
Заинтересован05/06/2011 - 10:24
Правителство, което не обслужва някакви бизнес интереси няма да стои и два дни на власт. Така е откак свят светува. ГЕРБ не прави изключение. Ние, народът, ще преценим кои бизнес интереси са най полезни за България в този момент, и ще вземем правилното решение. Не се съмнявайте.
наблюдател05/06/2011 - 10:25
Той Малинов няма да бъде и кандидат. Как да бъде избран тогава. Мафиота Румен Христов ще е.
05/06/2011 - 11:05
Всеки избор извън Синята коалиция е избор на обслужващ олигархията кандидат и пазене на статуквото. Мислете за да няма после ох ах ъх.
Ох05/06/2011 - 13:21
Таз госпожа май коментира правителството на друга държава. Точно това правителство е най-пряко свързано с монополите и едрия бизнес в държавата. Повечето министри идват точно от тези среди. Докато народа не се вдигне и не си потърси правата чрез уличната демокрация, нищо няма да се промени, освен фамилиите на управляващите.
pepa05/06/2011 - 14:41
Политолози: Предсрочни избори или 3 в 1 - много опасни. . . . brei bre bre. . . koga razbraha che sa opasni?????? da ne bi da ima mutanti okolo partizanskata brigadata Chavdar??????
градски05/06/2011 - 18:54
Най-опасно е когато хладилника е празен и брадвата е в мазата.
Мислете за безопасен секс05/06/2011 - 23:15
Трима мъже и една жена. От това не се умира. Гербера може само да цъфне от кеф.

РЕКЛАМА

ВРЕМЕТО

. София

+18°

+26°

.

лек полъх

. Бургас

+20°

+28°

.

лек полъх

. Варна

+21°

+28°

.

лек полъх

. Пловдив

+18°

+29°

.

лек полъх

. Ст. Загора

+19°

+32°

.

лек полъх

. Русе

+19°

+33°

.

лек полъх

ФИКСИНГЪТ 26 Юли, 2014

EUR 1.95583
USD 1.44683
CHF 1.61053
GBP 2.47104
CAD 1.43410
AUD 1.29021
  • Премиерът Пламен Орешарски подаде оставка. „Протест на радостта“

  • Премиерът Пламен Орешарски подаде оставка. „Протест на радостта“

  • Премиерът Пламен Орешарски подаде оставка. „Протест на радостта“

Как да защитим колата си от градушка

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Владо Трифонов Владо Трифонов "Умът и чуствата ни се усъвършенстват в разговори с другите хора. Пак там те се похабяват. Затова най-важното от всичко е да умеем да подбираме събеседниците си. (Блез Паскал) Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Иво Митрев Иво Митрев Нетърговски организации REDUTA.BG REDUTA.BG ХРОНО-СИНКЛАСТИЧЕН ИНФУНДИБУЛУМ Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Едвин Сугарев Едвин Сугарев Свободата днес и тук Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство