Реклама / Ads
9| 5063 |05.06.2011 НОВИНИ

Политолози: Предсрочни избори или 3 в 1 - много опасни

.
Те биха дали възможност на служебно правителство да действа абсолютно безотговорно и да обслужи бизнесинтереси, които в момента се чувстват в затруднено положение. Но ако доверието към ГЕРБ започне катастрофално да пада, предсрочни избори не са изключени.
 

Засега няма условия за предсрочни парламентарни избори, още по-малко е вероятно е кабинетът да падне от вот на недоверие, коментират за БТА политолози.

Не мисля, че ще се стигне до предсрочни избори поради падането на правителството в парламента, казва политологът Антоний Тодоров. Действителното намерение на БСП и ДПС не е да се смени правителството, а по-скоро демонстрация на опозицията, че е в състояние да задава дневния ред. Вотът на недоверие е именно начин опозицията да зададе темите на политическия дебат и това е и истинското намерение на БСП и ДПС. Нито една от политическите сили, включително и управляващите, не е готова за предсрочни избори. Политологът не изключва категорично предсрочни избори по друга причина - например ако доверието към ГЕРБ катастрофално пада и управляващите решат да изпреварят ситуация, в която ще бъдат в още по-трудно положение, или пък ако има разцепление в парламентарната група.

Румяна Коларова отбелязва, че, поставяйки си цел да предизвикат предсрочни избори, ДПС и БСП всъщност се опитват да придадат по-голяма тежест на своя втори вот на недоверие. През парламента са минавали много вотове и този трябва да се "оцвети" по някакъв начин, посочва тя. Коларова обаче смята, че ще бъде чудо, ако тази стъпка доведе до предсрочни избори. В българския парламент се е установила традицията, че вотът на недоверие е повод и възможност опозицията да аргументира и систематизира своите възражения срещу управляващите, обяснява тя и допълва, че вотовете са чисто символични и не "бутат" правителства. Те не предизвикват криза, а дори консолидират мнозинствата, са наблюденията на политолога. В случая искането "избори 3 в 1" е на нивото на размяна на реплики, смята Коларова. Тя вижда във вота на недоверие, внасян с цел предсрочни парламентарни избори, отговор на репликата на премиера Бойко Борисов, че не изключва възможността от избори 3 в 1 наесен. Това е като правилата в театъра - за да се въведе нов човек в действието, трябва да му се подаде реплика. Това направи и министър-председателят - неволно им подаде репликата и реално той ги пусна на сцената, прави аналогия тя.

Коларова смята, че опозицията е абсолютно задължена да инициира вот на недоверие до края на този политически сезон, след като на 16 май КС обяви за противоконституционен текста на парламентарния правилник, гарантиращ 6 месеца спокойствие след вот на доверие. ДПС и БСП трябва да изконсумират тази възможност през юни или юли, преди да са изтекли шест месеца от гласувания вот на доверие, защото иначе ще излезе, че са вдигали "много шум за нищо", отбелязва политологът.

Тя предупреждава, че както избори 3 в 1, така и предсрочни избори през следващата година биха били изключително деструктивен ход. Те биха дали възможност на служебно правителство да действа абсолютно безотговорно и да обслужи бизнесинтереси, които в момента се чувстват в затруднено положение, смята тя. Служебното правителство не подлежи на санкция от избирателите и действа при липса на парламент. Затова такъв вариант би бил изключително лош за българската демокрация - не защото ще дестабилизира държавата след три поредни пълни управленски мандата, а защото ще обслужи олигархията, която това правителство си е поставило за цел да ограничава и санкционира, казва тя за БТА.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5430 |29.05.2011 Има изборни инженери в ГЕРБ, които мечтаят за избори 3 в 1 . 27| 5074 |26.05.2011 Първанов: Избори 3:1 не са в интерес на България . 43| 5685 |25.05.2011 СДС и ДСБ непоклатими, отиват заедно на избори . 155| 7067 |24.05.2011 Политолози: Протестът на "Атака" е варварщина!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads